Socialdemokraterna i Estland på andra plats i färsk opinionsmätning

14 juni 2015 17:33 | Politik | Kommentering avstängd

Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Socialdemokraterna i Estland ingår, efter att ha gjort ett mediokert val, i en omdiskuterad, i huvudsak borgerlig regeringskoalition. Både det ledande partiet och det minsta i den här koalitionsregeringen har i opinionsmätningarna råkat ut för väljarnas vrede, men Socialdemokraterna går påtagligt framåt: I den senaste opinionsmätningen, utförd av Turuuuringute AS för ERR, fortsätter partiet att växa och har i en aktuell mätning blivit landets i storlek andra parti, större än valvinnaren Reformierakond (Reformpartiet), som har premiärminsiterposten och flertalet av de övriga ministerposterna.

Socialdemokraterna ökar i den aktuella mätningen från 13 till 18 procent. I valet i mars fick partiet 15,2 procent av rösterna

Av en kommentar till undersökningen framgår att en stor del av intervjuerna har gjorts efter det att Jevgeni Ossinovski, en ung ryss, valdes till ny ordförande för partiet. Det här partiledarvalet har alltså bidragit till att öka sympatierna för Socialdemokraterna.

Rimligen ligger bakom den här ökningen bland annat en överströmning av ryska väljare från det tidigare tämligen ohotade ”rysspartiet” Keskerakond, Centerpartiet. Sympatierna för Keskerakond har under den senaste månaden fallit från 31 till 28 procent. Det ska bli intressant att se nya undersökningar och även närmare analyser. I valet i mars fick partiet 24,8 procent av rösterna och blev därmed landets andra parti i storlektsordning.

Valet vanns av det nyliberalt anstrukna Reformierakond, som samlade hela 27,7 procent av rösterna. I den aktuella undersökningen föll sympatierna för detta parti på en månad från 18 till 16 procent.

Tätt i hälarna har det det nya borgerliga alternativet Vabaerakond (Fria partiet), som överraskade i valet med att få 8,7 procent men den senaste månaden har ökat från 14 till 15 procent.

Konservativa, kristna och estnationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), som i valet bara fick 13,7 procent, ligger still på förra månadens mätresultat, 9 procent.

Och Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet), också en nykomling i årets val, som då fick 8,1 procent, minskade den gångna månaden från 7 till 6 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^