Opinionsläget inför höstens kommunevalg i Norge

12 juni 2015 17:51 | Politik | Kommentering avstängd

I de norska kommunalvalen röstar folk inte identiskt med sitt röstbeteende i stortingsvalen – lokala listor och valkoalitioner får en ganska stor del av rösterna, och en del av väljarna röstar på partier med populära toppnamn eller folk de personligen känner i stället för på det parti de föredrar i stortingsvalen.

Därför kan den opinionsmätning inför kommunalvalet Respons har gjort för Aftenposten inte jämföras med aktuella partisympatiundersökningar som gäller Stortinget.

Största parti även i den här mätningen är Arbeiderpartiet med 32,8 procent, vilket är en nedgång på 0,8 procentenheter men en uppgång jämfört med partiets resultat i 2011 års kommunevalg, 31,7 procent.

Tvåa ligger Høyre med 26,2 procent, en nedgång med 2,1 procentenheter sen förra mätningen. Detta är också en nedgång jämfört med 2011, då partiet fick 28,0 procent.

Fremskrittspartiet ökar med 1,9 procentenheter till 11,8 procent mot 11,4 procent 2011,

Senterpartiet ökar med 0,8 procentenheter till 7,6 procent, bättre än partiets resultat 2011, 6,7 procent. Just i fråga om Senterpartiet kan det vara på sin plats att påpeka, att partiet är ett utpräglat landsbygdsparti med mycket lågt stöd till exempel i Oslo.

Liberala Venstre ökar med 0,8 procentenheter till 6 procent, men ligger då ändå under sitt resultat i kommunalvalet 2011, 6,3 procent.

Kristelig Folkeparti ökar med 1,1 procentenheter till 5,8 procent, identiskt med partiets resultat 2011. Märk att KrF inför höstens kommunalval är inne på att byta sida, från den blå-blå till den röd-gröna. Då hamnar KrF på samma linje som Senterpartiet.

Den här opinionsmätningens stora vinnare är Miljøpartiet De Grønne, som i valet 2011 i landsgenomsnitt bara kom upp i 0,9 procent. I den aktuella mätningen får MDG 3,8 procent, vilket – särskilt på orter där det blir jämnt lopp mellan den rödgröna och den blåblå sidan – kan göra det här partiet, som inte tar blockpolitisk ställning, till intressant förhandlingspartner.

Den rödgröna sidans svagaste kort är Sosialistisk Venstreparti, som 2011 i landsgenomsnitt fick stöd av 4,1 procent men nu väljs av bara 3 procent (- 1,3 procentenheter).

Lilla yttervänserpartuet Rødt ökar med 0,1 procentenheter till 1,8 procent (mot 1,5 procent i kommunvalet 2011) men är starkt i Oslo, där det har utsikter att ta ett mandat.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^