Grønland: Aleqa Hammonds kreditmissbruk större än man trodde

9 juni 2015 17:11 | Politik | 6 kommentarer

Förra statsministern i Grønland, Aleqa Hammond, lämnade sitt ämbete när hon beslogs med att ha lånat, som man då trodde, 100.000 kronor ur statskassan och använt pengarna för privat bruk. Nu visar en rapport, att hennes kreditmissbruk var större än så, 204.000 kronor. Pengarna använde hon bland annat för privata resor till Paris och Ísland. Utöver reskostnader tog hon ut ersättning också för hotell och barräkningar.

Dock har hon nu betalat det hon var skyldig, och nu kandiderar hon för sitt parti, Siumut (Framåt), i valet till danska Folketinget den 18 juni.

Hon är inte, visar det sig, ensam om att blanda ihop den privata ekonomin och statskassan.

En tidigare statsminister, Kuupik Kleist, ledare för vänsterpartiet Inuit Ataqatigiit (Enhet), visar sig inte ha betalat tillbaka ett liknande ”lån” ur statskassan, 45.322 kronor. Det kravet har gått vidare till Inkasso.

6 kommentarer

  1. Det ser ut som att du delvis försvarar henne.

    Comment by Fredrik Sjölin — 2015 06 10 9:27 #

  2. Till Fredrik Sjölin: Inte alls. Jag har för övrigt tidigare skrivit om det här. Om du syftar på det nyupptäckta fallet, kände jag – liksom flertalet av hans landsmän – tidigare inte till det, och det är ju intressant att två ledande politiker från två olika partier på det här sättet har blandat ihop den privata ekonomin med landets,

    Comment by Enn Kokk — 2015 06 10 11:41 #

  3. Sossar och Löfvén och Romson och politik.
    Va faaan är det för fel som pågår?
    Varför sätter sig sossarna i knäet på MP för?
    Jag kommer aldrig mer att rösta på S om man hela tiden skall gifta sig med ett dylikt parti.
    Det måste vara ett totalt fiasko att ha med någon som de flesta sossar avskyr fattar man inte det i partiledningen eller är man så jävla kåta på makt att man säljer balla åt räven?
    Varför kan man inte gå ensam och skapa en grund? Inga koallationer utan bli störst och styra, men vem faaaan lyssnar på gräsroten?

    Comment by Urban Sjölander — 2015 06 10 21:39 #

  4. Till Urban Sjölander: Inte ens i koalition med Miljöpartiet och med parlamentariskt stöd av Vänsterpartiet åstadkommer Socialdemokraterna någon majoritet i dagens riksdag. Inte heller jag är någon MP-entusiast, men knuffade man över Miljöpartiet till den borgerliga sidan, skulle vi ju garanterat få en borgerlig regering.

    Comment by Enn Kokk — 2015 06 10 21:45 #

  5. Ja och vore det någon skada?
    Är det inte bättre att slicka sår och skapa en framtida politik som man kan agera självständigt med istället för dagens mischmasch.
    Det enda vettiga fick vi höra idag om att skatten för pensionärer kommer att sänkas
    Min ynka pension efter skatt är 5.500/månad.
    Alltså försätter man mig ett liv under existensminimum. Skatten gör stor skillnad. Ta bort den för oss fattigpensinärer!!
    Borde inte vi få existensminimum iallafall.
    Nääää jag är ju gift, gubevars, så det skall tydligen vara någon annan som skall betala för mig.
    Vad tror Ni det gör för ens självförtroende?
    Hade jag varit ensamstående nog hade Socialen varit tvungna att förse mig med hyresbidrag, samt försörjningsstöd. Man borde kanske skilja sig för då fick jag en självständig tillvaro, är det den väg man från de styrande vill?
    Ja inte bygger det upp en åldrings stolta hydda.
    Rent skamligt att staten, vår trygga moder Svea skall vara så njugg!

    Comment by Urban Sjölander — 2015 06 11 12:34 #

  6. Till Urban Sjölander: I dagens DN finns en debattartikel av Stefan Löfven och Magdalena Andersson där man åtminstone utlovar en sänkning av skatten för pensionärer med låga inkomster. Förslag läggs i höstbudgeten.

    Comment by Enn Kokk — 2015 06 11 13:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^