En annan bild av opinionsläget i Norge

5 juni 2015 13:44 | Politik | Kommentering avstängd

Här om dagen återgav jag en norsk opinionsundersökning, som bland annat indikerade ett fall för Arbeiderpartiet, så stort att det var svårt att hitta någon entydig förklaring till det. Jag skrev då också att det alltid är bäst att invänta fler undersökningar, innan man betraktar en stor förändring som ett faktum.

Nu har Vårt Land publicerat en undersökning från Norstat i maj, som på den här punkten och i fråga om flera andra partiers resultat visar helt andra siffror. Också enligt den här undersökningen backar Arbeiderpartiet med 2,5 procentenheter men hamnar då fortfarande på 40 procent, mycket över resultatet i 2013 års stortingsval, 30,8 procent. Vårt Land skriver i sin kommentar, att minskningen beror på Arbeiderpartiets löfte att ta emot 10.000 extra flyktingar från Syrien, men att partiet i gengäld har vunnit väljare från Sosialistisk Venstreparti.

Sosialistisk Venstreparti, som i den förra mätningen jag refererade för första gången på länge befann sig över fyraprocentsspärren, får i den aktuella mätningen stöd av bara 2,1 procent (mot 4,1 procent i valet 2013) och skulle med ett sådant resultat tappa alla sina platser i Stortinget.

Yttervänsterpartiet Rødt skulle enligt NTB (norska motsvarigheten till vårt TT) däremot få ett lokalt mandat.

Senterpartiet, som finns på den rödgröna sidan, ökar med 0,3 procentenheter till 5,7 procent, aningen över partiets resultat i valet 2013, 5,5 procent.

Kristelig Folkeparti, som överväger att byta sida i höstens kommun- och fylketingsval, ökar med 1 procentenhet till 5,5 procent. I valet 2013 stöddes partiet av 5,6 procent.

Och liberala Venstre, som fortsätter att stödja den blå-blå sidan, ökar med 0,2 procentenheter till 4,7 procent, lägre än de 5,2 procent partiet fick 2013.

Miljøpartiet De Grønne, som i Norge är blockneutralt men mest lutar åt vänster, skulle även enligt den här undersökningen komma upp i 4 procent och då få sju mandat mot i dag ett lokalt oslomandat.

Också när det gäller partierna i den blå-blå regeringen, kommer den här undersökningen fram till andra resultat än de jag nyligen redovisade.

Høyre backar med 1,2 procentenheter till 21,6 procent, långt under de 26,8 procent partiet fick i stortingsvalet 2013.

Och Fremskrittspartiet ökar med 1,1 procentenheter till 11,7 procent, också det fortfarande långt under de 16,3 procent partiet fick 2013.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^