Norge: Arbeiderpartiet upp i en mätning inför det förestående kommunvalet men ner i en riksmätning

4 juni 2015 18:59 | Politik | Kommentering avstängd

I TNS Gallups kommunvalsbarometer för norska TV 2 ökar Arbeiderpartiet med 2,8 procentenheter till 25,8 procent. Det senare kan låta lågt, men i Norge skiljer sig röstningsbeteendet i kommunvalen i vissa fall mycket jämfört med hur man röstar i stortingsvalen. I de lokala valen säger 3,7 procent att de tänker rösta på lokala listor, inte knutna till rikspartierna . Hur som helst: skulle Arbeiderpartiet få den här uppslutningen i höstens kommun- och fylketingsval, skulle partiet göra sitt bästa val sen 1987.

Høyre tappar stort, backar med 4,1 procentenheter till 25,9 procent.

Det andra partiet i den nuvarande blå-blå regeringen, Fremskrittspartiet, minskar med 0,4 procentenheter till 9,3 procent.

Deras stödpartier i Stortinget ökar något:

Liberala Venstre ökar med 0,2 procentenheter till 5,2 procent.

Och Kristelig Folkeparti går upp med 0,5 procentenheter till 4,7 procent. Men KrF är inne på att i just kommuner och fylken i stället testa ett samarbete med Arbeiderpartiet.

Det tredje mittenpartiet, Senterpartiet, som redan finns på den rödgröna sidan, ökar med 0,6 procentenheter till 7,9 procent.

Sosialistisk Venstreparti minskar med 0,8 procentenheter till 3,7 procent och Rødt får ihop 0,7 procent, men båda de här vänsterpartierna är lokalt mycket starkare i en del städer, framför allt Oslo.

Den här ojämna röstfördelningen gäller också för Miløpartiet De Grønne, som i landsgenomsnitt får 3 procent. Men i till exempel Oslo kan partiet bli vågmästare och avgöra, om det blir rött eller borgerligt styre.

Jämförelsesiffrorna gäller den aktuella mätningen respektive den förra, gjord för en månad sedan.

* * *

Betydligt sämre går det för Arbeiderpartiet i InFacts majmätning för Verdens Gang. Enligt den här mätningen minskar partiet med hela 3,7 procentenheter och hamnar då på 33,1 procent, fortfarande en ökning, men en mycket måttlig sådan, jämfört med stortingsvalet 2013, då partiet fick 30,8 procent. Efter ställningstagandet att Norge bör ta emot 10.000 extra kvotflyktingar från Syrien minskade Arbeiderpartiet med några procentenheter och låg sedan stilla på den nya nivån, och eftersom det inte har hänt något nytt i just den frågan, verkar det osannolikt, att den nu plötsligt skulle få en sådan effekt. Möjligen är de lättrörliga marginalväljarnas smekmånad med den nye arbeiderpartiledaren Jonas Gahr Støre nu slut. Men det är bäst att invänta fler mätningar, innan man drar alltför långtgående slutsatser.

Mot att just främlingsfientligheten skulle vara orsaken till den här minskningen talar att Fremskrittspartiet bara ökar med 0,5 procentenheter, till 12,7 procent. Fortfarande ligger partiet långt under sitt valresultat 2013, 16,3 procent.

Det parti som däremot går fram, med 2 procentenheter, är Høyre, som nu stöds av 23,9 procent mot 26,8 procent i valet 2013.

Partier som kan ha tagit över röster från Arbeiderpartiet är dels Sosialistisk Venstreparti, som är tillbaka på sitt valresultat 2013, 4,1 procent, dels Miljøpartiet De Grønne, som i den här mätningen får sensationellt höga 5 procent mot 4,1 procent i stortingsvalet 2011. För Rødt (1,1 procent i valet 2011) redovisas inget resultat.

Senterpartiet får 6 procent (mot 5,5 procent i valet), Kristelig Folkeparti 5,6 procent (detsamma som i valet) och Venstre 5,7 procent (5,2 procent i valet).

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^