Estland: Ung ryss vald till Socialdemokraternas ordförande

3 juni 2015 22:12 | Politik | 9 kommentarer

Naturligtvis har den sovjetiska ockupationen av Estland – som medförde att landet, även efter det att det hade blivit självständigt igen, har en stor rysk minoritet som inte fanns där före andra världskriget – lämnat sår efter sig bland esterna. Men flertalet av esterna känner ingen animositet mot ryssar, som inser att de numera bor i det självständiga Estland och lär sig landets språk.

Ryssarna i Estland har också upphört med att försöka verka genom egna, ryska partier. Flertalet av dem röstar i dag på den gamle folkfrontsledaren Edgar Savisaars centerparti, Keskerakond, men en gradvis växande skara ryssar är aktiva i och röstar på Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (som för övrigt återbildades av en annan folkfrontsledare från frigörelsekampen, Marju Lauristin). Socialdemokraterna har markerat sitt intresse för att företräda även landets ryssar bland annat genom att ha även ryskspråkiga texter på sin hemsida och till en av sina vice ordförande välja en ung ryss, Jevgeni Ossinovski.

Ossinovski är en högt utbildad – bland annat vid London School of Economics – och språkkunnig – han talar idiomatisk estniska – politiker och var i den förra estniska regeringen minister för högre utbildning och forskning.

I samband med regeringsombildningen efter valet klev han åt sidan, men han har offentligt uttryckt sitt missnöje över den, som han tyckte, ringa utdelning Socialdemokraterna fick, framför allt politiskt, i överenskommelsen om en ny regering, nu en trepartiregering. Det är det delvis nyliberala Reformpartiet, Reformierakond, som styr med Socialdemokraterna och Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) som stödben.

Det var inte bara Ossinovski som uttryckte sitt missnöje – även näringsministern (S) Urve Palo har i en intervju sagt, att hon har övervägt att avgå, när hon fann, att hon inte gavs något manöverutrymme – och Jevgeni Ossinovski valde då att offentligt utmana Sven Mikser, som är försvarsminister, om partiledarposten. Och Ossinovski fick stöd av bland andra Palo, förra ministern Helmen Kütt, riksdagsledamoten Heljo Pikhof och lokalpolitikern i Tartu Tönu Ints. De nämnda är alla purester.

Också Mikser hade naturligtvis sina anhängare, och andra ville vänta med ett partiledarbyte till efter den här valperiodens slut. Men när långt fler partidistrikt än det ryssdominerade runt Narva uttalade sig för Ossinovski, kände Mikser uppenbarligen marken gunga under fötterna, och i partikongressens själva inledning (30 maj i Pärnu) meddelade Mikser, med den snygga motiveringen att han inte ville ha en sådan strid i partiet, att han själv valde att hoppa av från ordförandeposten.

Kvar som kandidat fanns då plötsligt bara Jevgeni Ossinovski, och han valdes till ny partiordförande med röstsiffrorna 443-39.

Partiet fick också ny, kvinnlig partisekreterare, Ossinovskis kandidat Inara Luigas. Hon är setuer och avhoppad riksdagsledamot från Centerpartiet.

Till vice ordförande valdes fyra personer, dels ossinovskianhängarna Urve Palo och Helmen Kütt men också förre partisekreteraren, numera kulturministern Indrek Saar och tallinnpolitikern Kajar Lamber, båda före kongressen hemmahörande i mikserlägret.

Sven Mikser själv valdes också in i den nya partistyrelsen. I den ingår även ordföranden i riksdagens miljöutskott Rainer Vakra, liksom Mikser och Luigas avhoppad centerpartist, riksdagens talman, den förre partiordföranden Eiki Nestor, förre jordbruksministern och partiordföranden Ivari Padar, numera ordförande i riksdagens landsbygdsutskott, före detta EU-parlamentarikern Marianne Mikko (nu ersättare i Riksdagen för Urve Palo), hälsovårds- och arbetsmarknadsminister Rannar Vassiljev, ordföranden i socialdemokratiska riksdagsgruppen Andres Anvelt, riksdagsledamoten Mihkel Raud samt läns- och kommunpolitikerna Karel Rüütli, Harjumaa, Anto Liivat, Tallinn, Jaak Allik, Viljandi – Allik är halvbror (på mödernet) med Marju Lauristin – och Lauri Läänemets, Väätsa.

I styrelsen ingår också ordföranden i ungdomsförbundet Maris Sild och kvinnoförbundets ordförande Reet Laia samt förstås den tidigare nämnda partisekreteraren.

9 kommentarer

  1. Intressant! Ska bli kul att se vad det får för effekter i Estland. Om det kan innebära en större identifikation med Estland från den ryska minoriteten.

    Comment by Thomas Åkerblad — 2015 06 03 23:09 #

  2. Hur kan man som est vara negativt inställd till människor som antingen själva eller vars föräldrar tvingades bosätta sig i landet mot sin vilja? Dessa är precis som större delen av Estlands befolking offer för den sovjetiska kommunistdiktaturen.

    Comment by Leif — 2015 06 04 18:06 #

  3. Till Leif: Min poäng är just att flertalet ester i dag förstår det här. Men det är klart att Sovjetunionen planmässigt försökte förryska sina nya erövringar genom att flytta in ryssar, som inte behövde lära sig estniska. Och många ester har också personliga erfarenheter av deportationer till läger och annat förtryck.

    Comment by Enn Kokk — 2015 06 04 18:32 #

  4. Självklart är det så men det ska ju inte gå ut över oskyldiga. Baltländernas behandling av de ryska minoritetsgrupperna lämnar en hel del att önska.

    Comment by Leif — 2015 06 05 18:10 #

  5. Till Leif: I huvudfrågan håller jag naturligtvis med dig. Men tiotusentals ester och letter drabbades under och efter kriget av lägervistelse i Sibirien, oftast på grund av klasstillhörighet, ovilja att acceptera det nya sovjetiska samhället och liknande orsaker – märk att jag här inte talar om nazister. Andra hade anförvanter eller vänner som dödades. Du måste ju förstå att sådant lämnar djupa sår och att även ryssar som personligen inte hade något med det här att göra drabbades av animositet.

    Men förhållandena ändras steg för steg. Ett positivt tecken är att Socialdemokraterna, ett av Estlands största partier, nu har tagit steget att välja en ryss till partiordförande.

    Comment by Enn Kokk — 2015 06 05 22:14 #

  6. De har ju inte valt en ryss utan en est med ryskt ursprung. Hade han varit ryss hade ju inte varit valbar.

    Comment by Thomas Åkerblad — 2015 06 06 2:31 #

  7. Till Thomas Åkerblad: I formell mening har du förstås rätt. Men jag själv ser mig, trots att jag har levt i Sverige sen sju års ålder, ändå också som est.

    Comment by Enn Kokk — 2015 06 06 8:46 #

  8. Det du beskriver är den sovjetiska terrordiktaturen under främst Lenin och Stalin. Du skriver om tiotusentals ester och letter som föll offer för denna men det var miljontals ryssar och ukrainare som gjorde detsamma. De ryska minoritetsgrupperna har blivit syndabockar för historiska oförrätter utförda av bolsjevikerna och deras bödlar.

    Comment by Leif — 2015 06 06 9:01 #

  9. Till Leif: Stalin (inte Lenin) är relevant i fallen Estland och Lettland. Självfallet drabbades både ryssar och ukrainare av bådas terror.

    Men ändå är det väl inget unikt i att erövring med våld väcker motstånd och långvarig animositet bland dem som drabbas. Tänk på vad som drabbade till och med ”tysketöserna” i vårt grannland Norge, och de var ju ändå norskor.

    Comment by Enn Kokk — 2015 06 06 10:08 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^