En socialdemokratisk kongress, präglad av enighet och framtidstro

2 juni 2015 17:17 | Politik | 10 kommentarer

Det jag främst slogs av, när jag som veteran och åhörare följde den socialdemokratiska partikongressen i Västerås, var att den i så hög grad präglades av enighet och framtidstro. Det här var inte en effekt av tillkämpad optimism och sammanhållning. Kongressombuden var i högsta grad övertygade om att det skakiga opinionsläget har sin grund i att partiet, när det återkom till regeringsmakten, på grund av maktförhållandena i Riksdagen tvingades att regera på en borgerlig budget. Nu kommer det att mycket tydligare synas att kursen ändras med stöd av koalitionspartnern Miljöpartiet och stödpartiet i Riksdagen, Vänsterpartiet.

Det fanns verkligen inget påtvingat över Stefan Löfvens löfte att stå fast vid målet att Sverige på relativt kort tid ska komma ner på EUs lägsta arbetslöshet. Här fanns också delmålet att ingen ung under 25 år ska vara utan jobb, utbildning eller praktik längre än 90 dagar. Självfallet fordrar en sådan satsning insatser för utbildning och investeringar i ny teknik och produktivitetsutveckling, men även utbyggd vård och omsorg, ny infrastruktur, ökat bostadsbyggande och annan samhällsservice ger, utöver att vara till nytta för både medborgare och företag, också fler jobb.

Socialdemokratin är inte främmande för höjda skatter för att finansiera detta, men inte heller lånefinansiering är fel väg, när det gäller produktiva investeringar. Det här betyder inte att kongressen förordade en budget i obalans, men överskottsmålet har inte längre den prioritet det har haft under de senaste årtiondena.

Mer att läsa både om detta och om annat finns på Socialdemokraternas hemsida.

Beslutet om delad föräldraförsäkring väckte också det jubel bland kongressombuden, verkligen inte bara de kvinnliga.

* * *

En del av de forna partikongressernas dramatik saknas på dagens kongresser, där ämnena har snävats in i förväg och där argumentation och positionsförflyttningar sker i form av utskottsarbete, som bara ombuden har tillträde till. Visst förekommer det fortfarande att något ombud i någon enstaka fråga vinner över partistyrelsen, men den senare vinner för det mesta med stor och hörbar majoritet. Det enda kaos som förekom förorsakades av en icke fullt ut fungerande voteringsapparatur.

Ska jag säga något mer kritiskt om kongressen, gäller det inte dess politiska innehåll. Medlemmar i presidiet gjorde några gånger formella missar – så var det aldrig på Lars Sandbergs tid.

Å andra sidan var åtminstone tre av de längre anförandena på kongressen lysande, bland de bästa jag har hört på en socialdemokratisk kongress sedan Olof Palmes dagar.

Jag tror att alla fångades både av innehållet och den formella briljansen i Stefan Löfvens inledningsanförande.

Mycket i det var preciseringar av det socialdemokratin vill åstadkomma i regeringsställning, sådant som minst 250.000 nya bostäder, gärna fler, och 20.000 extratjänster i välfärden.

Efteråt tackade jag honom särskilt för den bro han slog mellan de 30.000 estniska båtflyktingar som i slutet av andra världskriget tog sig till Sverige och de flyktingar som i dag, också med fara för sitt eget liv, tar sig över Medelhavet för att få ett säkrare liv här i Europa, bland annat i Sverige.

Och jag blev glad över att Arbeiderpartiets ledare, Jonas Gahr Støre, också han tog upp plikten att ställa upp för de för sitt liv flyende syrierna – även han visade sig vara en lysande folktalare.

När Stefan Löfven sa det där om esterna, vände sig LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson om i sin bänk en bit framför mig och nickade till mig – vi är gamla vänner allt sedan hans tid på partiexpeditionen förr i världen.

Karl-Petter Thorwaldsson höll det tredje anförandet på partikongressen jag särskilt vill nämna. Hans tal, också det retoriskt elegant, var vänligt uppfordrande, dessutom inte bara abstrakt retorik: Han kunde, med en hel radda exempel från olika delar av Sverige, visa att det går att skapa mängder av nya jobb, arbetsplatser som både ger många fler utkomst och utvecklar landets näringsliv.

Honom tackade jag också efteråt, på toaletten av alla ställen.

* * *

Jag träffade partivänner från Finland och Norge vid middagen för inhemska och utländsk gäster.

Jag hann prata lite med min gamla arbetskamrat på 68an Peter Hultqvist, och under kongressmiddagen hade jag och Birgitta Morgan Johansson mitt emot oss, så vårt bordssamtal blev verkligen inte ett nonsenssamtal. Och under kongressens lopp hann jag prata med och hälsa på många gamla vänner, några av dem numera liksom vi i gästbänken.

Men det kom fram obekanta också och berättade, att de läser min blogg.

10 kommentarer

 1. Bra. Då har väl kongressen fyllt sitt syfte. Vilket, naturligtvis, är att inspirera och ena de egna. Att sedan verkligheten utanför inte riktigt överensstämmer med den bild kongressen målar upp blir då inte så viktigt. Åtminstone inte i stunden. Vilket jag har full förståelse för.

  Comment by Jan — 2015 06 02 20:10 #

 2. Det var ju en nedbantad kongress.

  Comment by Fredrik Sjölin — 2015 06 02 20:41 #

 3. Stefan Löfven uppfattar jag sedan tidigare som ”en hyvens kille”. En egenskap som kommer väl till pass i en oändlig kedja av förhandlingar och förlikningar.

  Det ska bli intressant att se hur han kommer att förhålla sig till två saker: Raden av målkonflikter och den omöjliga uppgiften att nå arbetslöshetsmålet utan att manipulera beräkningsgrunden.

  Comment by Hans G Eriksson — 2015 06 03 16:22 #

 4. Till Hans G Eriksson: Omöjligt skulle jag inte säga. Man kan faktiskt komma långt genom att öka antalet anställda inom skola, vård och omsorg och bygga markant fler bostäder.

  Comment by Enn Kokk — 2015 06 03 17:31 #

 5. Socialdemokratin verkar vara trött. Precis såsom Carin Jämtin ser ut när hon möter medierna, nu senast i kvällens Rapport.

  Comment by Bengt Eliasson — 2015 06 03 19:59 #

 6. Till Bengt Eliasson: Carin Jämtin är väl, med viss rätt, ännu inte utvilad efter hektiska kongressdagar och dess förinnan kongressförberedelser. Men det är ingenting mot hur trött jag är på dina ständiga nålstick mot det parti du påstår dig vara anhängare av.

  Comment by Enn Kokk — 2015 06 03 20:10 #

 7. Till Enn Kokk: Sakta men säkert går socialdemokratin ner för räkning….Kanske borde nästa kongress hållas i Malmö, staden där allt en gång började…..där borde det kanske också få sluta. Om inte en ny ledning och en politik nära väljarna kan vända den ledsamma utvecklingen av det parti som en gång sågs som statsbärande. Vi medelålders socialdemokrater får leva på minnena från den tid då S hade 45 % och en ledare (OP) som man kunde känna stolthet över…..Vad har vi att vara stolta över idag, när partiet har allt svårare att försvara sin plats……

  Comment by Bengt Eliasson — 2015 06 03 20:48 #

 8. Enn Kokk: Så sent som idag har jag konfronterats med en typisk målkonflikt. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har sparkraven satt rejäl press på ledningen. Man måste spara och det som går att spara på är främst personal. Och man sparar, så att ”vi går på knäna”. På Akutmottagningen sägs läget vara just akut och närmar sig STABS-läge

  Samtidigt finns en inställning om ”flera händer i vården”. Det kommunala självstyret är nu utmanat genom migrationsdilemmat. ”Det går inte att sätta pengar på människor”, menade ett kommunalråd i Södertälje på P1 idag.

  Frågan är om inte regeringen också kommer att sätta press på sekundärkommunerna för att klara om inte vården så dock arbetslöshetsmålet.

  Varje utmaning för sig har regeringen en rimlig chans att klara av, men vi kommer snart att se hur omöjligt det är när två oförenliga mål kräver samtidiga lösningar.

  Comment by Hans G Eriksson — 2015 06 03 21:30 #

 9. Till Bengt Eliasson: Varför framhåller du, med dina åsikter, egentligen den radikale Olof Palme som ideal? Själv arbetade jag nära Palme och har honom och hans politik fortfarande som ledstjärnor.

  Comment by Enn Kokk — 2015 06 03 21:59 #

 10. Trevligt att du nämner Lars Sandberg. Han var verkligen en suverän ordförande, kongress efter kongress.

  Comment by HO — 2015 06 03 23:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^