Min ande svävar fortfarande över Almedalen – och det sjunger om den!

30 juni 2009 12:34 | Musik, Politik | 9 kommentarer

Det var länge sen jag personligen var i Visby under Almedals-veckan. Men jag följer naturligtvis till exempel TV 24s sändningar av partiledartalen.

Fast andligen är jag fortfarande med på ett hörn, vid de politiska allsångskvällar som anordnas av Springtime.

På Springtime jobbar min gamle arbetskamrat på 68an Bo Krogvig. För några år sen fick han idén att anordna politiska allsångskvällar under almedalsveckan, och eftersom han sen gammalt känner till hur mycket jag vet om politisk musik, fick jag erbjudandet att vara med och göra sångurvalet i det allra första allsångshäftet samt att skriva en text om politisk musik, dess framgångar men naturligtvis också tillkortakommanden.

Den politiska allsången blev genast en dundersuccé, och Springtime beslöt att göra den till ett årligen återkommande evenemang. Min text har också återanvänts år efter år.

Bo Krogvig bad mig förresten att inför årets evenemang aktualisera den, men eftersom jag inte vet vilka ändringar som har gjorts i sångurvalet, drog jag på det tills det var för sent. Men tydligen finns ursprungstexten fortfarande kvar i årets upplaga. En länk till den finns på Arvid Falks blogg, som också skriver om årets allsång i Almedalen.

”Vänsterns sånger är bättre” lyder rubriken.

9 kommentarer

 1. Mitt största minne från Almedalen är från hur länge sen som helst

  Det var innan veckan var uppfunnen. Jag var fyra eller fem år och hälsade på mormor ute på Östra Vi och vi var på det obligatoriska besöket i Almedalen.

  Jag fick rida på en häst och så blev jag tillsammans med min syster fotograferad av några amerikaner som kommit till Visby hamn i ett kryssningsfartyg. Tänk att min syster och jag kom med på ett foto som skulle visas upp i USA. Det var stort på den tiden!

  Comment by Britta Sethson — 2009 06 30 14:23 #

 2. Referensen var så lockande att jag inte kunde låta bli att se hur 1 mos 1:2 blev om man vände på referensen, ”och Enns ande svävade över alm(e)dalen”:
   
  ורוח אן מרחפת על־פני העמק האולמוס
  wᵉruach änn mᵉrachäfät ’al-pnä haemäk haolmos
   
  Läses med ödesmättad stämma.

  Comment by Bo — 2009 06 30 14:44 #

 3. Till Britta Sethson: Också jag har tidigare och lugnare minnen av Almedalen och Visby än de jag förknippar med den hektiska almedalsveckan. Jag hoppas att där finns några besökare som även nu tar sig tid att till exempel titta på den botaniska trädgården.

  Jag ser på din blogg att du anbefaller Ernst Wigforss och Olof Palme till läsning. Gjorde fler det i det socialdemokratiska parti som en gång var deras, skulle mycket se annorlunda ut.

  Comment by Enn Kokk — 2009 06 30 15:19 #

 4. Till Bo Strömberg: Tyvärr kan jag inte kontrollera översättningen, men jag är säker på att den är bra. Tror du man kunde peta in det här i någon ny upplaga av Gamla testamentet, så att jag kommer med bland profeterna?

  Comment by Enn Kokk — 2009 06 30 15:23 #

 5. Tänk att jag hade Bo Krogvig som barndomskompis i Sollefteå en gång i tiden och hans mor som läkare också för den delen. Ja världen är bra liten……

  Comment by Urban Sjölander — 2009 07 01 13:33 #

 6. Sethson var namnet

  Ja De Badande Vännernas botaniska park är en helt fantastisk upplevelse. Man tror att man är i Medelhavet. Det tar sin tid om man ska lukta på alla rosor. Det är vad jag gör när jag är där. Särskilt i Augusti är det anbefallet att fara dit. När rosengången står i högsta prakt

  Gå sen innanför muren upp genom Lilla Fiskargränd och mot Sankta Maria, domkyrkan.

  Jo ideologin är vad vi ska ta stöd i när vi formulerar morgondagens politik och diskuterar dagens. Jag rekommenderar varmt Bengt Nermans skrift ”Frågan om människovärdet” Där står allt man behöver veta om man inte orkar gå till Ture Nerman, Wigforss eller Palme.

  Comment by Britta Sethson — 2009 07 02 9:27 #

 7. Till Britta Sethson: Jag ber om ursäkt – jag har rättat nu.

  Och ja, även rosorna är värda att titta på – och lukta på. Vi har själva en stor trädgård med många sorters gammaldags rosor här i Öregrund.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 02 9:44 #

 8. Till Enn m fl: Tänk, trots att jag bevistat Almedalsveckan tre av de fyra senaste årgångarna har jag aldrig hört talas om någon politisk allsångskväll. Görs det verkligen reklam för den måtte det vara i väldigt lågstämd form.
  Men nästa år ska jag inte missa den!

  Comment by Mats Rosin — 2009 07 05 6:41 #

 9. Till Mats Rosin: Friheten på Visby hotell är alltså platsen. Enligt Bo Krogvig brukar det vara fullkomligt knökfullt där under allsångskvällarna.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 05 9:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^