Melodikrysset nummer 21 2015

23 maj 2015 12:08 | Barnkultur, Media, Musik, Ur dagboken | 8 kommentarer

I dag tyckte jag det var ett ganska knepigt Melodikryss.

Ta den baklängesspelade låten som exempel. Inte en susning efter lyssningen. Men så småningom lyckades jag med hjälp av ledbokstäver jag fick komma på vilka de tre första orden i titeln borde vara, och när jag sen hade fått två bokstäver också till det sista, förstod jag, att det vi hade hört baklänges var ”We Are the World”.

Pojkband är heller inte riktigt min grej, men jag känner ju till namnet på några, och Westlife föreföll gå in. Och sen bekräftades ju den gissningen också genom låttiteln, ”Unbreakable”.

Dansband är heller inte min grej, men sen visade svaren på ett par andra frågor, som jag var säker på, att de som sjöng måste ha varit Trio me’ Bumba. Titeln – ”Blad faller tyst som tårar”? – mindes jag inte heller, men den här låten tycks ursprungligen ha gjorts av Lasse Berghagen, en artist som Anders Eldeman omhuldar.

TV-serier, utom några deckarserier, har jag nästan aldrig sett, så inte heller ”Downton Abbey”.

Melodifestivalerna brukat jag se på, så också årets, men jag måste erkänna, att jag till att börja med inte mindes det spelade bidraget ur årets upplaga, ”Hello Hi” med Dolly Style. Och ändå hörde den här låten inte till de många mycket dåliga som spelades där.

Däremot har ”Heartbreak Hotel” med Yohio fastnat i mitt musikminne.

Därmed är vi äntligen inne på för mig kända musikdomäner.

Siw Malmkvist gjorde en svensk version, ”Tunna skivor”, av en Conny Frances-låt.

Mycket hörvärd var ”Gör mig lite levande” med Jacques Werup och Lill Lindfors.

Barnen fick sitt med Alice Tegnérs ”Bä, bä, vita lamm”, som får frågan om hon har någon ull.

Och om ännu mindre kryp, en fästing vid namn Fulvia, handlar den Povel Ramel-skapelse hans son Mikael i dag sjöng. Melodin har Povel lånat från ”Gubben Noak”.

De återstående två ljudillustrationerna har jag något slags personlig anknytning till.

Min hustru är så kallad moster i OD, Orphei Drängar, så vi brukar gå på deras konserter, och jag brukar ibland också kunna vara med vid deras interna tillställningar. Så visst hörde jag omedelbart, att det var de som sjöng ”Vårsång”.

Och Ture Nerman hade jag en del personliga kontakter med medan han levde. Bland annat fick jag hans tillstånd att i min sångbok ”Upp till kamp! Sånger för arbete, frihet och fred” (Prisma, 1970) i fredsavsnittet publicera hans ”Den vackraste visan om kärleken”, återgiven med noter (musik av Lillebror Söderlundh).

8 kommentarer

 1. ooops … DOWNTON ABBEY …

  Comment by Krister Nylund — 2015 05 23 12:21 #

 2. Hej!

  Hoppas att baklängesspelandet var en engångsgrej!

  Finns väl så mycket musik att spela rätt väg!

  Comment by Pelle — 2015 05 23 12:30 #

 3. Hej Enn, håller med Pelle – Baklängesmusik var en sällsynt dålig idé!! Varför inte liva upp något gammalt Melodikryss från sent 70-tal och plocka in lite frågor därifrån?
  Här i ett soligt Gbg har Göteborgsvarvet precis startat (64 000 deltagare!!!)

  Hälsn LO

  Comment by LO - Göteborg — 2015 05 23 13:11 #

 4. Till Krister Nylund: Tack för påpekandet. I själva krysset – jag använder alltid det i Aftonbladets TV-bilaga – hade jag skrivit rätt. Annars hade det ju inte gått in.

  Comment by Enn Kokk — 2015 05 23 13:11 #

 5. Till LO: Men man springer inte baklänges?

  Comment by Enn Kokk — 2015 05 23 13:13 #

 6. Hej Enn – Det tror jag inte, men jag ska ut och kolla lite senare. Återkommer ev med en rapport senare i kväll. LO

  Comment by LO - Göteborg — 2015 05 23 13:23 #

 7. Varför så sent som 70-tal, varför inte ta ett kryss från begynnelsen, på 60-talet, nu när det är jubileumsår!
  Jag har tagit upp detta tidigare, direkt till radaktionen, men fick inte en enda reaktion på förslaget.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2015 05 24 15:39 #

 8. Javisst Gunnar, varför inte köra det allra första Melodikrysset från 1965? Det vore ju en kul nostalgitripp om inte annat!!
  Att Du inte fick någon reaktion på förslaget förvånar mig inte, jag har själv haft synpunkter på vissa inslag men tyvärr, ingen reaktion.

  Hälsn LO

  Comment by LO - Göteborg — 2015 05 25 14:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^