Va, kan man äta barn?!

21 maj 2015 20:31 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Barnböcker är ofta gulligt tillrättalagda, men många av de gamla folksagorna, de som i vår tid har hamnat i barnens sagoböcker, är ganska läskiga historier, som den om Rödluvan vars mormor åts upp av vargen och den om Hans och Greta, som häxan tänkte äta upp.

Ganska gulligt berättad men rätt så nervkittlande för små människor är Sylviane Donnios (text) och Dorothée de Monfrieds (bild) ”Jag vill hellre äta ett barn” (En bok för alla, 2015, i översättning av Nina Östlund på Berghs förlag 2006, i original på franska ”Je mangerais bien un enfant”, 2004).

Bokens huvudfigur är en liten krokodil, Akilles. Av sin mamma matas han varje dag med bananer, massor av bananer, men lille Akilles ledsnar på bananerna och börjar säga: ”Jag vill hellre äta ett barn.”

Pappa Krokodil tar sig till människobyn och återvänder med en jättelik korv, men Akilles framhärdar: ”Jag vill i alla fall hellre äta ett barn.” Också mammas och pappas chokladtårta möts av samma reaktion.

När sen Akilles går ner till floden för att bada ser han där, vid flodens strand, en liten flicka sitta. Mums!

Men den lilla flickan blir inte ett dugg rädd för den ännu mindre krokodilen. Hon killar honom på magen och slänger honom sen i floden.

Akilles kutar hem, jättehungrig. Och skriker:

”Pappa! Mamma! Hit med bananerna, fort! Jag måste växa och bli stor!”

Fast man undrar ju förstås vad det där sista ska betyda för små flickor som han då möter.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^