Ledarstriden i estniska (S) fortsätter

21 maj 2015 16:20 | Politik | Kommentering avstängd

Jevgeni Ossinovski fortsätter att utmana Sven Mikser som kandidat till ordförandeposten i Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Socialdemokratiska partiet. Mikser har fler partidistrikt bakom sig, men räknar man i antal delegater till partikongressen, som hålls i Pärnu den 30 maj, har Ossinovski en knapp ledning. Vad som är viktigt i Ossinovskis fall är att han, eftersom han är etnisk ryss, har stöd också från estdominerade distrikt. Dock har viktiga distrikt som Tallinn och Harjumaa inte tagit ställning.

Det intressanta är att också människor med stark ställning inom partiet har delade meningar i ordförandefrågan. Förre partiordförnden, nuvarande talmannen Eiki Nestor tycker att frågan om ny ordförande bör aktualiseras först efter mandatperiodens slut. Förra partiordföranden – partimodern kan man kalla henne – Marju Lauristin vill lyssna på kongressdebatten innan hon tar ställning. Och nu senast har en av partiets riksdagsledamöter, Mihkel Raud, tagit bladet från munnen och deklarerar, att partiet måste välja en ordförande som bättre än Mikser förmår artikulera, vad partiet vill: en större tydlighet och en klarare vilja präglar Ossinovski.

Denne har nu gjort ett nytt utspel, nominerat också sin kandidat till partisekreterarposten. Den han förordar, med hennes samtycke, är Inara Luigas, som hörde till den grupp fronderande centerpartister, som under förra mandatperioden nära samarbetade med Socialdemokraterna i Riigikogu, Riksdagen; Luigas blev också medlem i Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Luigas är setuer, född 1959 i Novosibirsk, men setufolket finns annars i Sydöstra Estland, där det bor mellan 12.000 och 13.000 människor som talar setu-dialekt. Hon har en stark ställning bland setuerna och har valts till deras främsta förtroendeuppdrag.

Ossinovskis ryska bakgrund och Luigas’ ganska långa bakgrund i Centerpartiet kan i bästa fall locka över ett stort antal i dag centerpartiröstande ryssar till Socialdemokraterna.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^