Finland: Fortsatt utför för (S)

20 maj 2015 15:27 | Politik | 2 kommentarer

TNS Gallup har på uppdrag av Helsingin Sanomat under senare delen av april och första halvan av maj intervjuat 2.443 finländare om deras aktuella partisympatier.

Segraren i valet den 19 april och regeringbildaren Suomen Keskusta (Centerpartiet) får samma uppslutning som i valet, 21,1 procent.

Det ledande partiet i den förra regeringen, Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), som har accepterat att ingå också i den tillträdande regeringen, stöds av 18,0 procent, vilket är en obetydlig nedgång jämfört med resultatet i valet, 18,2 procent.

Den stora vinnaren i den här opinionsmätningen är Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som i valet fick 17,2 procent men nu med 19,2 procent är större än Samlingspartiet. Inviten till Sannfinländarna att ingå i den kommande regeringen och deras beslut att göra detta vinner uppenbarligen gillande bland väljarna.

Den stora förloraren, av röster inte minst till Sannfinländarna, är Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska partiet), som nu hamnar i opposition. SDP får i den här mätningen 15,1 procent mot 16,5 procent i valet. Rimligen kommer det här resultatet att öka trycket på att söka en mer profilerad kurs, kanske också byta partiledare.

Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) har inte tagit socialdemokratiska röster, tvärt om förlorat stöd: Partiet stöds nu av 6,8 procent mot 7,1 procent i valet.

Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som nu var berett att förhandla om deltagande i regeringen men inte erbjöds det, får 9,3 procent mot 8,5 procent i valet.

Svenska Folkpartiet, som också snuvades på plats i regeringen, får nu 4,6 procent mot 4,9 procent i valet.

Och Kristillisdemokraattit (Kristdemokraterna), som inte heller erbjöds någon plats i den nya regeringen, ligger kvar på sin låga nivå, 3,4 procent mot 3,5 procent i valet.

2 kommentarer

  1. Finska SDP och svenska SAP tycks göra gemensam sak när det gäller opinionsundersökningar…..Rinne och Löfven måste vara de smartaste socialdemokraterna som gått i ett par skor……

    Comment by Bengt Eliasson — 2015 05 20 20:09 #

  2. Till Bengt Eliasson: Det här handlar inte om de svenska undersökningarna. Kommentera dem får du göra någon annanstans, där de presenteras.

    Comment by Enn Kokk — 2015 05 20 22:09 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^