Arbeiderpartiet har klarat debatten om båtflyktingarna hyggligt

16 maj 2015 18:15 | Politik | Kommentering avstängd

Arbeiderpartiet tappar 1,7 procentenheter och får då stöd av 38,6 procent enligt den gallupmätning Opinion har gjort för Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Det här är lite bättre än partiets resultat i en annan mätning jag nyligen redovisade och fortfarande avsevärt bättre än partiets valresultat 2013, 30,8 procent.

Samarbetspartnern i den förra regeringen Sosialistisk Venstreparti minskar med 0,1 procentenheter till 3,1 procent. SF ligger alltså fortsatt under fyraprocentsspärren mot strax över i valet 2013: 4,1 procent.

Deras gröna regeringspartner, det traditionella jordbrukar- och landsbygdspartiet Senterpartiet, tappar också 0,1 procentenheter och landar då på 6,0 procent mot 5,5 i valet.

Yttervänsterpartiet Rødt ökar med 1,5 procentenheter till 2,0 procent mot 1,1 procent i stortingsvalet 2013.

Kristelig Foleparti, som håller på att svänga från stöd till den blå-blå regeringen till ett nytt samförstånd med Arbeiderpartiet, belönas inte för detta utan backar med 2,4 procentenheter till 4,7 procent mot 5,6 procent i valet 2013.

Men även det andra mittenpartiet, liberala Venstre, som liksom KrF har fronderat mot regeringens flyktingpolitik, dock utan att för den skull föredra en arbeiderpartiregering, backar också med 1,0 procentenheter till 3,6 procent. Därmed ligger partiet under spärren. I valet 2013 fick partiet stöd av 5,2 procent.

Det ledande regeringspartiet, Høyre, är det parti som ökar mest i den här undersökningen, med 2,4 procentenheter till 24,2 procent, vilket dock fortfarande är lägre än partiets resultat i 2013 års stortingsval, 26,8 procent.

Kollegan i den blå-blå regeringen, högerpopulistiska Fremskrittspartiet, ökar också, med 0,8 procentenheter till 12,2 procent. Och det är fortfarande långt under partiets resultat i valet 2013, 16,3 procent.

I princip blockneutrala men mer åt vänster lutande Miljøpartiet De Grønne ökar med 0,6 procentenheter till 5,0 procent och skulle med ett sådant resultat klart överstiga spärren. I valet 2013 fick partiet bara 2,8 procent (men lyckades ändå, med bättre resultat i Oslo, få ett lokalt mandat där).

Norska TV 2 har samtidigt låtit TNS Gallup mäta norrmännens partipreferenser inför det kommande kommun- och fylketingsvalet.

I dem hör det till det vanliga att relativt många till exempel av dem som i stortingsvalen röstar på Arbeiderpartiet i stället väljer lokala partier och listor. Därför ska man inte förvånas över att partiet i den här mätningen bara kommer upp i 33 procent (- 1,8 procentenheter).

Sosialistisk Venstreparti får, som senast, 4,7 procent.

Och Senterpartiet ökar med 0,1 procentenheter till 7,3 procent.

Rødt får 1,3 procent (- 1,0 procentenheter).

Kristelig Folkeparti, som just i kommun- och fylketingsvalet vill pröva samarbete med Arbeiderpartiet, minskar med 0,7 procentenheter till 4,2 procent.

Det andra mittenpartiet, liberala Venstre, ökar med 1,1 procentenheter till 5,0 procent.

Høyre ser ut att med 30 procent göra ett kanonval. 1979 fick partiet sist ett så högt stöd, 29,2 procent. Enligt den här mätningen ser partiet ut att bli största parti i Oslo, Bergen och Stavanger.

Fremskrittspartiet minskar däremot med 0,3 procentenheter till 9,7 procent.

Och Miljøpartiet De Grønne får, som sist, 3,0 procent. Här noterar NTB att MDG skulle bli vågmästare i Bodø.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^