Mittmedia och Schibsted skapar ny tidningskoncern, som bland annat kommer att ge ut Svenska Dagbladet. Varför inte dra fler läsare till SvD genom att förse den också med en socialdemokratisk ledarsida?

15 maj 2015 11:53 | Media, Politik | 11 kommentarer

Norska Schibsted har blivit stort på den svenska tidningsmarkanden genom att först köpa majoriteten i Aftonbladet, dock med fortsatt rätt för gamla ägaren, LO, att styra inriktningen av ledar- och kultursidorna, och sen ta över också den politiska högersidans flaggskepp i Sverige, Svenska Dagbladet.

Schibsted har visat sig vara en främst kommersiell ägare, som i Aftonbladets fall har visat stort intresse för verksamheter som Blocket. I fallet Svenska Dagbladet har man jobbat hårt för att få tidningen lönsam, bland annat genom att göra hårdhänta nedskärningar.

Själv blir jag därför inte våldsamt förvånad, när Schibsted nu skaffar Svenska Dagbladet nya allierade. Enligt en principöverenskommelse med en mångförgrenad men i huvudsak liberal tidningskoncern, Mittmedia, ska Svenska Dagbladet läggas in som stockholmsdelen av Mittmedia-koncernen. Det vill säga, tidningarna kommer att bilda en ny tidningskoncern, till 70 procent ägd av Mittmedia och till 30 procent av Schibsted. Mittmedias styrelseordförande Lars Leijonborg förklarar för sin del beslutet med att ”vi måste bli ännu starkare på nätet och det kräver resurser” – märk alltså att det i första hand inte handlar om att göra livet lättare för papperstidningarna.

De senare har en chans till ett fortsatt liv förutsatt att man genom samordning kan spara tjänster och kostnader. Men Schibsted visar också vägen genom att driva sajter som Blocket och budet på bostadssajten Hemmet nyligen.

Mittmedia driver tidningar från Gästrikland och Dalarna i söder upp till Jämtland och Ångermanland i norr, och numera ingår också ett antal före detta A-presstidningar i koncernen, fortsatt med socialdemokratisk ledarsida. I Mittmedia ingår liberala Gefle Dagblad och Arbetarbladet (S), båda i Gävle, Dala-Demokraten (S) i Borlänge, Dalarnas Tidningar, det vill säga liberala Falu-Kuriren samt de oberoende Borlänge Tidning, Nya Ludvika Tidning, Mora Tidning och Södra Dalarnas Tidning, ett antal oberoende liberala och obundna tidningar i Hälsingland, Hudiksvalls Tidning, Ljusnan, Ljusdals-Posten och Söderhamns-Kuriren (tidigare socialdemokratisk), i Härjedalen den opolitiska Tidningen Herjedalen, i Jämtland den centerpartistiska Östersunds-Posten och den oberoende socialdemokratiska Länstidningen, i Medelpad liberala Sundsvalls Tidning, som dock nu efter socialdemokratiska Dagbladets nedläggning också publicerar socialdemokratiska ledarartiklar, och i Ångermanland dels liberala Örnsköldsviks Allehanda, dels Tidningen Ångermanland, som efter sammanslagningen av socialdemokratiska Nya Norrland och Västernorrlands Allehanda, innehåller dubbla ledare, en socialdemokratisk och en liberal – VA var förr i världen en högertidning.

Till den nya tidningskoncernen förs också Mittmedias aktiemajoritet i dotterbolaget Promedia, i vilket ingår följande tidningar: Arboga Tidning och Bärgslagsbladet (liberala) samt Sala Allehanda (obunden), Avesta Tidning (obunden), Fagersta-Posten (obunden), Nerikes Allehanda (oberoende liberal), Vestmanlands Läns Tidning (liberal) samt Länstidningen Södertälje, Nynäshamns-Posten och Norrtelje Tidning (alla centerpartistiska).

Jag har här koncentrerat mig på dagstidningar och deras politiska tillhörighet. Där utöver kommer den här koncernen att driva också för ekonomin allt viktigare sidoverksamheter inom andra mediasektorer och med främst kommersiella förtecken.

Nedläggning av icke lönsamma lokaltidningar (exempel: socialdemokratiska Dagbladet i Sundsvall) hotar att gradvis minska det redan lilla inslaget i koncernen av socialdemokratiska pressröster, men Ångermanlands- och Medelpads-modellen, tidningar med både liberala och socialdemokratiska ledarartiklar, kunde ju provas på flera håll.

I Storstockholm vore det kanske kommersiellt listigt att förse Svenska Dagbladet med inte bara en obundet moderat utan också en socialdemokratisk ledarsida. Den senare borde ju rimligen dra fler, socialdemokratiska, läsare till SvD, och fler läsare behöver Svenska Dagbladet för att utvecklas och överleva.

11 kommentarer

 1. Sammanslagningarna och kommersen är ju, naturligtvis, ett kristecken. Tidningsbranschen en krisbransch.
  En sak jag alltid undrat över är om frånvaron av en morgontidning med S-prägel i Stockholm bidragit till Socialdemokraternas bedrövliga opinionsläge där?

  Comment by Jan — 2015 05 15 12:56 #

 2. Till Jan Galfvensjö: Jag tror det ligger mycket i din avslutande undran.

  Aktuellt i politiken (s) har ju en lokal avläggare, kallad Stockholms-Tidningen, men den når ju knappast några utanför kretsen av en liten grupp partiaktivister.

  En variant, om det skulle finnas argument för att inte förse SvD med dubbla ledarsidor, vore ju att kalla en särskild edition av SvD för Stockholms-Tidningen, i princip alltså ett Svenska Dagbladet med annat namn och med socialdemokratisk ledarsida.

  Comment by Enn Kokk — 2015 05 15 13:12 #

 3. Har för mig att Göteborgs-Posten nyligen slängde ut sin s-spalt?

  Comment by Thomas Åkerblad — 2015 05 15 13:39 #

 4. Till Thomas Åkerblad: Jag visste inte ens att GP har haft någon s-kolumn. Men jag läser ju inte tidningar från den delen av landet.

  Däremot har Aktuellt i politiken (s) en göteborgsavläggare med det anrika namnet Ny Tid.

  Comment by Enn Kokk — 2015 05 15 14:29 #

 5. Hej Enn!

  I Promedia ingår även Norrtelje Tidning (centerpartistisk).
  Tack för en jättefin blogg. Har läst bakåt i arkivet med stor behållning och njuter av dina fina betraktelser och ditt vackra språk.

  Comment by Kim Nilsson — 2015 05 15 18:02 #

 6. Till Kim Nilsson: Norrtelje Tidning ingick i den förteckning jag följde, och jag kände dessutom själv till dess bakgrund som centertidning. Det här var en miss från min sida, kanske begriplig mot bakgrund av att jag skulle lista så många tidningar. Så tack för påpekandet – jag kompletterar min text.

  Och tack för dina vänliga ord om min blogg.

  Comment by Enn Kokk — 2015 05 15 18:59 #

 7. Ingen fara! Tack för svaret och en trevlig helg.

  Comment by Kim Nilsson — 2015 05 15 19:09 #

 8. Programmet Medierna i P1 ägnade sej i dag åt partipressens, främst A-pressens, historia. Intressant och värt att lyssna på:
  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2795
  För övrigt är det sant att Västernorrlands Allehanda under senare delen av sin 126-åriga existens hade partibeteckningen moderat. Men under den långa tiden dessförinnan var den liberal.

  Comment by HO — 2015 05 16 21:30 #

 9. Till Hans O Alfredsson: Jag gillade i och för sig den gamla mångfalden med flera tidningar som även politiskt tävlade om läsarnas gunst, men när vi nu allt mer får ett system med en tidning per utgivningsort/spridningsområde, kunde man ju försöka upprätthålla den politiska mångfalden och debatten genom att ha ledare som tävlade om att övertyga läsarna.

  Comment by Enn Kokk — 2015 05 16 22:18 #

 10. Ja, det är alltid något. Vad sker i Eskilstuna när Folket försvinner, har det sagts något om det? Sista numret kommer visst den 13 juni.

  Comment by HO — 2015 05 16 23:55 #

 11. Till Hans O Alfredsson: Jag nämnde inte nedläggningen av Folket, eftersom den inte görs av den koncern jag skriver om.

  Jag har dock självfallet läst om nedläggningen, men vad jag minns har jag inte sett några uppgifter om någon fortsättning. Annars vore väl sundsvallsmodellen något att ta efter även i Eskilstuna, det vill säga publicera också socialdemokratiska ledare i liberala Eskilstuna-Kuriren.

  Comment by Enn Kokk — 2015 05 17 9:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^