Danmark: Kamp om väljarna mest inom blocken. Förtroendet för Venstres ledare sviktar

10 maj 2015 22:59 | Politik | 4 kommentarer

Socialdemokratiet är i vissa mätningar uppe på samma nivå som i folketingsvalet 2011, men problemet med det – åtminstone inför det förestående folketingsvalet – är att framgången till stor del sker på bekostnad av partier som i striden om regeringsmakten står på samma sida som (S). Sen valet 2011 har till exempel koalitionspartnern, det socialliberala Radikale Venstre, tappat omkring 92.000 väljare till (S). Cirka 26.000 väljare har gått från Socialistisk Folkeparti till (S).

Socialdemokratiet har själv också tappat anhängare men inte primärt till andra vänsterpartier. Ett tapp på cirka 8.000 röster till borgerliga Venstre är kanske inte så allvarligt, men blockbalansen har på allvar rubbats av att cirka 75.000 tidigare (S)-väljare har gått till högerpopulistiska Dansk Folkeparti.

Socialdemokratiet försöker nu visa framfötterna genom att minska arbetslöshetstalen. Finansminister Bjarne Corydon (S) har lagt fram förslag om en ”jobbonus” till arbetslösa som visar vilja att komma tillbaka genom att också ta jobb med lägre lön. Jobbonusen, som är skattefri, införs för andra halvåret 2015 och kan utgöra maximalt 10 procent av arbetsinkomsten upp till 15.000 kronor i månaden. Det betyder att mottagare av kontanthjälp vid arbetslöshet maximalt kan få 9.000 kronor skattefritt under sex månader.

* * *

Venstres tillbakagång i opinionsmätningarna – partiet har förlorat väljare till Dansk Folkeparti – har gjort att frågan om vem som borde vara ledare för partiet åter har blommat upp.

Partiledaren, Lars Løkke Rasmussen, har svag uppslutning också från de egna partimedlemmarna. Enligt en färsk undersökning, gjord av Gallup för Berlingske, ser bara 35 procent av Venstres väljare honom som den bästa ledaren. Samma uppbackning får förre försvarsministern Søren Gade, som avgick och föreföll lämna politiken men nu kandiderar igen till Folketinget. Venstres vice ordförande, Kristian Jensen, får stöd av bara 13 procent av venstreväljarna.

Venstres väljare har också tillfrågats om ifall Lars Løkke Rasmussens personliga beteende – som att köpa kläder på partiets bekostnad samt dyra resor – har försvagat deras vilja att rösta på partiet. Bara 60 procent svarar att det här inte har påverkat deras röstvilja.

Väljarna i allmänhet har fått frågan, om Venstre har presenterat en politik, som partiet verkligen tänker genomföra efter valet. 52 procent svarar ja, medan 21 procent tvivlar på att det är så.

Av samtliga väljare anser 55 procent, att Løkke Rasmussen bör avgå, om partiet inte vinner det kommande valet. 29 procent anser att han kan fortsätta.

4 kommentarer

  1. Genomförs några mätningar på Färöarna och Grönland i dessa undersökningar? Vill minnas att det förekommit val där röster från Färöarna avgjort.

    Comment by Karl Magnason — 2015 05 11 18:10 #

  2. Till Karl Magnason: Inte som jag känner till. Men åtminstone det senaste grönländska valet har jag redovisat resultatet av.

    Comment by Enn Kokk — 2015 05 11 18:38 #

  3. 1998 var det visst som en övervikt på 176 röster på en färingsk socialdemokrat avgjorde att Nyrup-Rasmussen behöll regeringsmakten:

    http://da.wikipedia.org/wiki/Folketingsvalget_1998

    Comment by Karl Magnason — 2015 05 11 20:00 #

  4. Till Karl Magnason: Under min tid som de svenska Socialdemokraternas nordiske och baltiske sekreterare besökte jag några gånger Färöarna och träffade på de nordiska S-partiernas partisekreterarmöten också folk från Färöarna.

    Också dansk press, som jag följer via nätet, innehåller nästan ingenting om Färöarna.

    Comment by Enn Kokk — 2015 05 12 7:19 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^