Finland: Socialdemokraterna hamnar i opposition

8 maj 2015 16:46 | Politik | 4 kommentarer

Att budet att bilda ny regering i Finland skulle gå till ledaren för det valvinnande Suomen Keskusta (Centerpartiet), Juha Sipilä, var självklart. Men vilka andra partier skulle han ta in i sin regering?

Av de större partierna har Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokraterna), i vart fall dess ledare Antti Rinne, verkat mest angelägen. Dock har ledaren för Kokoomus (Samlingspartiet), den avgående statsministern Alexander Stubb, låtit förstå att han ogärna åter sätter sig och sitt parti i samma regering som Socialdemokraterna. Ytterligare en tänkbar regeringspartner har populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna) varit, men ett tag under sonderingarna verkade det som att deras krav för ett regeringsinträde skulle spräcka en sån lösning.

Sannfinländarnas ledare Timo Soini har dock uppenbarligen varit angelägen om att den här gången komma med i regeringen, och regeringsbildaren Sipilä har nu meddelat, att Sannfinländarna kommer att bli en del av den nya regeringen. Vad exakt detta kommer att innebära för den redan tidigare återhållsamma flykting- och invandringspolitiken återstår att se – regeringsprogrammet är ännu inte färdigförhandlat.

Det tredje benet i den kommande trepartiregeringen blir Samlingspartiet. Därmed får Finland för första gången på länge en rent borgerlig regering – Finland har ju oftast haft blocköverskridande regeringar.

I opposition, till Antti Rinnes stora besvikelse får man förmoda, hamnar nu Socialdemokraterna. För Rinne personligen, med dessutom ett uselt valresultat i ryggen, kan det här ända i en katastrof. Han besegrade med minsta möjliga marginal den förra partiledaren, Jutta Urpilainen, men hon fick i valet nyligen fortfarande nästan lika många personröster som Rinne. Man kan därför inte utesluta att hon kommer tillbaka, alternativt att en helt ny partiledare väljs.

Av de övriga partier som inte heller kommer med i den nya regeringen har två offentligt luftat sitt missnöje: dels officiellt liberala (men jag skulle säga allmänborgerliga) Svenska Folkpartiet, dels Vihreä Liitto (Gröna Förbundet).

4 kommentarer

  1. Intressant att Svenska Folkpartiet efter 36 år i obruten regeringsställning inte är med i den nya regeringen. Speciellt underligt eftersom det nu är en rent borgerlig regering. Men jag förmodar att Timo Soini med sin inställning till ”tvångssvenska” kanske inte gick så väl i lag med Carl Haglund?
    Ur svensk synvinkel är det ju synd att Alexander Stubb (som finlandssvensk) försvinner som statsminister till en annan post i regeringen. Försvarsminister Carl Haglund försvinner ju helt.

    Comment by Thomas Åkerblad — 2015 05 09 1:53 #

  2. Till Thomas Åkerblad: Jag har inte sett regeringsbildaen uttala sig om det här, men jag gissar att det kanske kan vara debatten om svenskans ställning som Sipilä inte vill ha som ett ständigt störande element i regeringens inre arbete.

    Allmänt är det väl en balansakt nog att ta in Sannfinländarna i regeringen, så Sipilä tyckte måhända att det blev lugnare att ta med de tre största partierna och lämna småpartierna utanför.

    Comment by Enn Kokk — 2015 05 09 7:14 #

  3. Till Enn Kokk och Thomas Åkerblad: Vad jag kan förstå så är orsaken till att SFP inte är med i regeringen den att partiet inte accepterar de kraftiga besparingar den kommande regeringen avser att göra i arbetslöshetsersättningar, studiestödet och pensioner. Jag tror inte att språkfrågan har någon betydelse. Centerpartiet har inte något emot svenska språket, se exempelvis på Kekkonen som behärskade svenskan mycket väl. Så visst är det en ren högerregering Finland kommer att få. Jag är övertygad om att Sipilä kommer att misslyckas i arbetet att få Finland på fötter, ty vi har sett på andra håll vad som skett under högerregeringar. Därför är det bra att både SDP och SFP går i opposition så att de vid nästa val kan gå starkt framåt. Man kan ju spekulera i hur Sannf och C väljare kommer att reagera inför det stålbad som väntar. Jag är övertygad om att SDPs bästa tid kommer…

    Comment by Bengt Eliasson — 2015 05 09 7:45 #

  4. Till Enn Kokk: Det påstås nu i Finland att Olli Rehn blir ny utrikesminister, Timo Soini ny finansminister och Alexander Stubb ny näringsminister. Jag hade nog föredragit Stubb i Utrikesministeriet, inte minst för hans språkkunskaper. Och Soini – möjligen en finsk Gunnar Sträng?

    Comment by Bengt Eliasson — 2015 05 12 20:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^