Motståndet mot fler flyktingar gör att Arbeiderpartiet backar

5 maj 2015 16:11 | Politik | 2 kommentarer

Strömmen av flyktingar över Medelhavet har ökat under den senaste tiden, från 60.000 år 2013 till över 200.000 förra året. De färdas i överlastade båtar i dåligt skick, sådana som lätt råkar ut för haverier, vilket inte bara i våldsamt väder leder till att många drunknar, eftersom de inte kan simma och de saknas sådant som flytvästar. Runt 3.500 personer beräknas ha omkommit under loppet av 2014, men siffran kan vara högre – här finns troligen stora mörkertal.

Tidigare har de här båtflyktingarna mest kommit från Västafrika, Eritrea och Somalia, men nu kommer en allt större andel av dem från det av inbördeskrig marterade Syrien.

Det här är en del av bakgrunden till att ledaren för norska Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, i samband med sitt partis landsmöte föreslog, att Norge borde ta emot 10.000 extra syriska kvotflyktingar.

Arbeiderpartiet har nu i opinionsmätningarna ganska länge legat över 40 procent, ett tiotal procentenheter över sitt resultat i valet 2013. Men efter landsmötet och under debatten om flyktingpolitiken därefter har partiet tappat sympatisörer, samtidigt som det uttalat invandringskritiska Fremskrittspartiet men även dess koalitionspartner Høyre har gått framåt. Troligen har de här partierna lockat tillbaka marginalväljare, som har lockats av Arbeiderpartiets förslag på viktiga inrikespolitiska områden men som inte gillar förslaget att ta emot fler kvotflyktingar.

Dagens Næringsliv har nu publicerat ett genomsnitt av åtta opinionsmätningar, gjorda under april, enligt vilket Arbeiderpartiet går ner men inte till någon oroväckande låg nivå. Siffran för Arbeiderpartiet är här 39,3 procent mot 30,8 i 2013 års val.

Sosialistisk Venstreparti ligger dock fortsatt risigt till med 3,7 procent i den aktuella mätningen – bland annat har Arbeiderpartiet säkert vunnit invandrarröster från SV. I valet 2013 klarade SV, med 4,1 procent, precis fyraprocentsspärren.

Det tredje benet i den i valet fallna rödgröna regeringen var Senterpartiet. SP ligger i den här sammanvägningen precis på sitt valresultat, 5,5 procent.

Det relativt nya, icke blockbundna Miljøpartiet De Grønne finns i den här sammanvägningen av olika mätningar åter under spärren och får 3,9 procent mot 2,8 procent i valet 2013.

Yttervänsterpartiet Rødt får genomsnittssiffran 1,3 procent (mot 1,1 procent i 2013 års val).

Aprilgenomsnittet för Høyre är 23,4 procent, fortfarande märkbart lägre än partiets valresultat 2013, 26,8 procent.

Och Fremskrittspartiet ligger på 11,1 procent mot 16,3 procent i 2013 års val.

Hur går det då för de båda mittenpartier, som stöder den blå-blå regeringen men i flyktingpolitiken har mer gemensamt med vänstersidan?

Liberala Venstre får i den här sammanställningen av mätningar i april 4,9 procent mot 5,2 procent i valet 2013.

Och Kristelig Folkeparti stöds av 5,7 procent mot 5,6 procent i valet.

Nu finns det opinionsmätningar från senare tid, som kanske bättre speglar reaktionerna på debatten om kvotflyktingar från Syrien.

Det betyder för den skull inte att man kan ta resultaten i en enskild mätning för givna.

Enligt TNS Gallups mätning för norska TV 2 är Arbeiderpartiet nere på 35 procent (- 4,6 procentenheter).

Sosialistisk Venstreparti får 4,7 procent (- 0,4), vilket är över spärren.

Senterpartiet ökar med 1,8 procentenheter till 6,5 procent.

Miljøpartiet De Grønne ligger med 3,3 procent (- 0,8) under spärren.

Rødt får 1,7 procent.

Høyre ökar med hela 3,9 procentenheter till 25,5 procent.

Fremskrittspartiet ökar med 2,5 procentenheter till 11,1 procent.

Kristelig Folkeparti faller med 0,2 procentenheter till 5,2 procent.

Och Venstre minskar med 1,4 procentenheter till 5,1 procent.

I just den aktuella frågan om 10.000 extra syriska kvotflyktingar är utgången fortsatt oviss.

Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet samt även Miljøpartiet De Grønne och Venstre har alla sagt sig stödja förslaget att Norge ska ta emot de här flyktingarna, och också inom Kristelig Folkeparti höjs allt flera röster – många av dem fylkesledare – för den hållningen.

Den blå-blå regeringen kan alltså tänkas bli nedröstad i en votering i Stortinget.

Så vida man inte når en kompromiss dess förinnan.

2 kommentarer

  1. Anvisa alla flyktingar till flyktingläger i närområdet. Det är billigare och vi slipper alla dyra och blodiga integrationsproblem, typ skottlossning, bilbränder, skolbränder, personrån, våldtäkter, misshandel, mord.

    Comment by Lars — 2015 05 06 7:57 #

  2. Till Lars Andersson: Men närområdena, vilka du nu menar, ska bära ”dyra och blodiga integrationsproblem, typ skottlossning, bilbränder, skolbränder, personrån, våldtäkter, misshandel, mord”?

    Och stackars du som snart sagt varje dag blir beskjuten, får din bil och barnens skola bränd, blir rånad och misshandlad, råkar ut för att hustrun blir våldtagen och någon kusin blir mördad.

    Comment by Enn Kokk — 2015 05 06 9:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^