Första maj i ett regnigt Uppsala
1 maj 2015 18:35 | Musik, Politik, Ur dagboken | 15 kommentarerJag hör inte till dem som stannar hemma Första maj. Men hjärtproblem och andra krämpor gör, att jag inte längre klarar att gå i tåget den långa vägen från Vaksala torg till Parksnäckan i Stadsparken. Så Birgitta går ensam av vid den hållplats som ligger närmast torget, samlingsplatsen, medan jag fortsätter med bussen till Akademiska, varifrån man snabbt kan ta sig till mötesplatsen.
Fast strax efter det att vi har skilts åt, vid korsningen Kungsgatan/Vaksalagatan, stannar bussen och blir stående en lång stund. Den korsande gatan blockeras av ett demonstrationståg som marscherar förbi, Vänsterpartiets tåg. Det är ett även för detta demonstrationsbenägna parti ovanligt långt tåg, 1.200 deltagare enligt Upsala Nya Tidning. Förklaringen till att så många trotsar regnvädret är att talare i år är partiledaren Jonas Sjöstedt.
Så småningom, efter det att ytterligare ett litet demonstrationståg har passerat, kommer bussen i gång igen.
Vädret vacklar lite hit och dit. En bit inne i Stadsparken får jag lov att spänna ut mitt medhavda paraply. Tur att jag tog en tjock vinterrock i alla fall!
Just inga andra har ännu anlänt, men jag går till bänkraden framför scenen och tar plats, även åt Birgitta. Efter en stund får jag sällskap av en kamrat från Laboremus-tiden, senare även kulturnämnden, Bo Wirmark, numera gammal liksom jag. Vi pratar gamla minnen, medan en trubadur från scenen sjunger allt från Beatles till Taube.
Sen marscherar demonstrationståget, drygt 400 pers, in och större delen av sittplatserna tas i anspråk. Birgitta hittar mig och sätter sig på min andra sida.
Snart börjar det regna igen, inte häftigt men så pass att inte bara jag utan alla andra som har paraply med sig fäller upp sitt eget skydd mot regnet.
Men folk går inte därifrån. Vi som har kommit dit är alla inställda på att lyssna på talarna, fyra till antalet. Och vi står upp och sjunger med, när musikkåren spelar ”Arbetets söner”.
Först talar Majlene Ahlgren, ordförande i LO-distriktet. Det är ett agitatoriskt tal, möjligen aningen för långt, men ett genuint uttryck för samhörigheten mellan arbetarrörelsens fackliga och politiska gren, också med krav från den förra på den senare.
Asal Gohari, vice ordförande i SSU i Uppsala, bidrar med ungdomlig kämpaglöd och jävlaranamma. Även en panchis som jag fylldes åter av ungdomens entusiasm.
Huvudtalare var Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister och trots sin ungdom – hon är född 1975 – före detta förbundsordförande i Vision, det som tidigare hette Sveriges kommunaltjänstemannaförbund, SKTF. Sällan har jag hört ett inte bara så engagerat utan också så personligt Första maj-tal. Med tydlig vilja att verkligen lösa de frågor hon har ansvar för och dessutom med ett personligt avstamp i hemmiljön i Bergsjön i Göteborg rörde hon vid mitt röda hjärta.
Och så överraskade oss arbetarekommunens nye ordförande Gustaf Lantz med en personlig betraktelse om omtanke och solidaritet från en ortsbo i den lilla skånska by där han och hans familj har sommarstuga, en berättelse som starkt kontrasterar mot den främlingsfientlighet och avoghet som i dag präglar alltför många i de där trakterna.
Sen sjöng vi ”Internationalen” och höll varann i händerna.
Och så var Birgitta och jag framme hos Annika Strandhäll och tackade henne för det fina anförandet, Birgitta först. När det blev min tur, presenterade jag mig – vi hör ju inte till samma politiska generation. Men då hutade Annika åt mig: Det var klart att hon visste vem jag var. Och jag tillstår att jag blev glad.
15 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Till Enn Kokk: En gång i tiden var Första Maj en arbetarrörelsen egen högtidsdag. Numera framstår dagen mer som en samling för de närmast sörjande, när man tänker på de senaste opinionssiffrorna. Eftersom jag av under årens lopp haft kontakt med Annika Strandhäll, så undrar jag stilla om hon inte, med rätt stöd av partiorganisationen, kunde vara ett kommande partiledarämne. Partiet skulle må gott av en kvinnlig partiordförande nästa gång….
Comment by Bengt Eliasson — 2015 05 01 18:50 #
Till Bengt Eliasson: Opinionssiffror går ibland ner men också upp, ska du få se.
Om Annika Strandhäll tycks vi i alla fall vara överens.
Comment by Enn Kokk — 2015 05 01 19:29 #
Till Enn Kokk: Kom bara ihåg vem som skrev det först…….
Comment by Bengt Eliasson — 2015 05 01 19:55 #
Till Enn Kokk: Apropå Första Maj, så talade ju Thomas Bodström i Uppsala 2013. Med då var hans nu avlidna pappa Lennart. Kommer du att skriva något om Lennart på bloggen? Han om någon förtjänar några goda ord….
Comment by Bengt Eliasson — 2015 05 01 20:29 #
Till Bengt Eliasson: Min hustru sa några goda ord om honom i dagens Aftonbladet.
Vi får väl se om jag också skriver något.
Comment by Enn Kokk — 2015 05 01 22:05 #
”Helgdagar och kalenderdagar skrivs i huvudsak med små bokstäver: första maj, mors dag, kvinnodagen, pingstdagen, påskdagen, midsommarafton, julafton.” Avdelningen felsökare vädrar vårluft…
Comment by Jan — 2015 05 01 23:43 #
jag tolkar det som att du inte håller med din partikollega Stickan Ljunggren: ”Således. Första maj är ett grandiost exempel på hur en petrifierad rörelse försöker göra sig lite sexigare utan att rubba sina grundläggande föreställningar.”
http://arbetet.se/2015/04/30/socialdemokratisk-nattvard/
Comment by Thomas Åkerblad — 2015 05 02 2:45 #
Till Jan Galfvensjö: När jag under årtionden jobbade på den centrala socialdemokratiska partiexpeditionen, utarbetade jag och en annan språkkunnig och språkintresserad kollega, den gamle journalisten Gösta Ohlsson, skriftliga språkregler för partiet och dess anställda. På vissa punkter skilde sig de här skrivreglerna från Svenska språknämndens. Ett sådant undantag var att vi konsekvent skrev arbetarrörelsens egen högtidsdag Första maj med stor begynnelsebokstav.
Jag gör så fortfarande.
Comment by Enn Kokk — 2015 05 02 8:52 #
Till Thomas Åkerblad: Du har alldeles rätt. Enligt min mening kan arbetarrörelsens delvis förtvinade själ få ny näring och kraft också ur det förflutna.
Comment by Enn Kokk — 2015 05 02 8:56 #
Till Enn Kokk: Jonas Sjöstedt bidrog säkert till att hålla uppe Vänsterpartiets stora demonstrationståg trots regn, men det är ingalunda så att det är Jonas Sjöstedt som i allmänhet leder till långa V-tåg i Uppsala. Förra året slog Vänsterpartiet rekord med 1300 deltagare och i år gjorde man som sagt också en bra siffra.
Många lockas av vänsterpolitik och ledare som vågar prata om t ex löntagarnas inflytande på jobbet. Av detta ser vi tyvärr inte mycket i Socialdemokraternas politik och Första maj-tågen lockar väl tyvärr bara de äldre och närmast sörjande. I Vänsterpartiets tåg gläds jag av att påfallande många är unga och många har utländsk bakgrund.
Comment by Fredrik — 2015 05 05 22:29 #
Till Fredrik Thorsson: Jag unnar Vänsterpartiet bra siffror.
Men tro mig, även Annika Strandhälls tal var bra i det vänsterperspektiv som också är mitt, och SSUs Asal Gohari var verkligen inte den enda invandraren i den socialdemokratiska demonstrationen och vid mötet.
Comment by Enn Kokk — 2015 05 05 22:57 #
Det gläder mig att höra, Enn! Någonstans hoppas jag förstås på att S ska hitta tillbaka till en klassisk socialdemokratisk politik. Tyvärr finns inte så många tydliga positiva tecken. Visst har den nya regeringen presenterat en hel del bra förslag, men det mesta med vänsterprägel tycks vara resultat av förhandling med V.
Comment by Fredrik — 2015 05 06 6:31 #
Till Fredrik Thorsson: Jag har absolut inga problem med att (S) i en rad sakfrågor kommer överens med (V).
Comment by Enn Kokk — 2015 05 06 8:48 #
Till Enn Kokk m fl: En klassisk socialdemokratisk politik kräver ett avståndstagande från det som numera kallas Vänsterpartiet.
Comment by Bengt Eliasson — 2015 05 06 11:23 #
Till Bengt Eliasson: Allting vore mycket enklare om socialdemokratin själv konsekvent stod för en klassisk socialdemokratisk politik och inte överlät åt Vänsterpartiet att driva bärande delar av den.
Comment by Enn Kokk — 2015 05 06 13:13 #