Danmark: Dansk Folkeparti större än Venstre i ny dansk mätning. Men Socialdemokratiet är fortfarande ohotat störst

1 maj 2015 12:12 | Politik | Kommentering avstängd

Megafon har för TV2 och Politiken gjort en opinionsmätning, som påpassligt publiceras till Första maj.

Men det är inte Socialdemokratiet som råkar illa ut i den. Partiet är fortfarande ohotat störst med en uppslutning om 24,6 procent mot 24,8 procent i valet 2011.

Partiledaren, Helle Thorning-Schmidt, har lyckats med sin strategi att genom en skärpt invandrings- och flyktingpolitik ta tillbaka väljare från det högerpopulistiska och i dessa frågor mycket restriktiva Dansk Folkeparti.

I sitt Första maj-tal i dag tog hon också en fight med de båda vänsterpartierna, som gång på gång hackar på henne och hennes regering för att inte ha lagt förslag om förbättrad arbetslöshetsförsäkring. Hon medger att reglerna inte fungerar tillräckligt bra och lovar ändringar, fast efter valet, vilket senare kommer att göra också många av hennes partivänner, inte minst på den fackliga sidan, besvikna. Men hon kontrar genom ett angrepp på Dansk Folkeparti. Det är inte Socialdemokratiet som har ansvaret för att det har blivit som det har blivit: ”det dagpengesystem, vi har i dag, det er og bliver Kristian Thulesen Dahls ansvar”.

I den aktuella och mycket uppmärksammade mätningen är dock Dansk Folkeparti långt ifrån på nedgång. Partiet stöds av 20,8 procent mot 12,3 procent i valet 2011 och ligger därmed på andra plats i den här mätningen. Eftersom partiets ökade stöd inte kommer från väljare som har övergett Socialdemokratiet, måste DF ha tagit nya borgerliga väljare, och det finns mycket riktigt ett borgerligt parti, som det nu går utför för.

Venstre, normalt det stora borgerliga alernativet, får snöpligt låga 19,5 procent mot 26,7 procent i valet 2011. Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen, mest känd för sin girighet, förmår av allt att döma inte entusiasmera tillräckligt många borgerliga väljare.

Det övriga politiska fältet ser ut ungefär som det har gjort länge.

Socialliberala Radikale Venstre ligger, med 6,1 procent i den här mätningen, långt under sitt valresultat 2011, 9,5 procent.

Socialistisk Folkeparti samlar 6,0 procent mot 9,2 procent i valet 2011.

SF har tappat väljare till den rödgröna och feministiska Enhedslisten som nu stöds av 9,7 procent mot 6,7 procent i valet 2011.

Konservative Folkeparti ligger i den här mätningen på 4,8 procent, snäppet under sitt valresultat 2011, 4,9 procent.

Och Liberal Alliance ligger med 6,3 procent en bit över sitt valresultat 2011, 5,0 procent.

Valets joker är nykomlingen Alternativet, som med 2,0 procent i den här mätningen är precis uppe på spärrgränsen. Kommer det här partiet in i Folketinget, ökar utsikterna för vänstersidan att behålla den politiska makten i Danmark.

De två (inte identiska) sammanvägningarna av olika danska opinionsmätningar har ännu inte registrerat förändringarna i toppen.

Ritzau Index fördelar för närvarande partisympatierna så här:

Socialdemokratiet 24,5 procent
Radikale Venstre 6,6 procent
Socialistisk Folkeparti 6,7 procent
Enhedslisten 8,2 procent
Venstre 23,2 procent
Dansk Folkeparti 18,6 procent
Konservative Folkeparti 4,0 procent
Liberal Alliance 5,9 procent

Tidningen Berlingske gör en egen sammanvägning av olika gallupar, Berlingske Barometer, alltså inte identisk med Ritzau Index. Den ser för närvarande ut så här:

Socialdemokratiet 24,5 procent
Radikale Venstre 6,5 procent
Socialistisk Folkeparti 6,3 procent
Enhedslisten 8,4 procent
Venstre 22,6 procent
Dansk Folkeparti 19,3 procent
Konservative Folkeparti 4,0 procent
Liberal Alliance 6,2 procent

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^