Finland: Vad ska Socialdemokraterna göra efter åtta raka förluster, i valet nyligen den allra största?

23 april 2015 17:58 | Politik | 7 kommentarer

De finländska socialdemokraternas (Suomen Sosialidemokraatinen Puolue) nesliga valresultat, 16,5 procent, vilket placerar partiet på fjärde plats, har förstås utlöst diskussion i partiet om vad partiet nu borde göra.

Partiordföranden Antti Rinne, finansminister i den regering som fanns före valet (och fortsätter tills en ny regering är på plats), har inte släppt tanken på att regera vidare, nu tillsammans med valvinnaren Centern, Suomen Keskusta, och förmodligen ytterligare något av de stora partierna (Perussuomaslaiset – Sannfinländarna – eller Kokoomus – Samlingspartiet). För detta verkar han ha stöd i delar av partiet.

Men det finns också ledande socialdemokrater, som öppet förordar opposition. Undervisningsminister Krista Kiuru gick spontant på den linjen, och Liisa Jaakonsaari, nu EU-parlamentariker, tidigare minister, säger rakt ut att Antti Rinne och hela partiet nu saknar trovärdighet och partiet därför behöver vara i opposition.

Särskilt intressanta är kommentarerna från Jutta Urpilainen, som Rinne i maj 2014 lyckades avsätta från partiordförandeposten (och därmed från finansministerposten) med knapp kongressmajoritet, 257-243. Eftersom ordföranden i SDPs riksdagsgrupp var en av dem som slogs ut i valet, ville många av de nyvalda socialdemokratiska riksdagsledamöterna – en majoritet nu kvinnor – att Urpilainen nu skulle ställa upp som ny ordförande.

Urpilainen tackade dock nej.

Frågan är varför.

Antti Rinne förklarade vid socialdemokratiska riksdagsgruppens möte, att han hade erbjudit henne en ministerplats, vilket ju inte går att kombinera med posten som gruppordförande.

Jutta Urpilainen har en helt annan förklaring:

– Rinne hänvisade till att vi representerar olika politiska linjer, och att det är i partiets intresse att jag inte är gruppordförande.

– Eftersom partiet precis varit med om en valförlust vill inte jag vara den som är med och splittrar partiet på något sätt, utan respekterar den här planen, och är inte tillgänglig för poster i gruppledningen.

Vilka politiska linjeskillnader det handlar om vill hon inte utveckla.

Klart är att partiledaren sätter hård press på partiföreträdarna att sluta upp bakom hans förhandlingslinje. Den ovan nämnda minstern Krista Kiuru har redan tagit tillbaka vad hon spontant sa på valnatten.

Noteras bör att Jutta Urpilainen med 11.592 personröster var mycket nära det röstetal den sittande partiordföranden fick i riksdagsvalet.

7 kommentarer

 1. Till Enn Kokk! Som sagt – den finska socialdemokratin borde göra tummen ner för Antti Rinne. Partiets valresultat är det sämsta i dess historia. Orsaken har ett namn – Rinne!

  Comment by Bengt Eliasson — 2015 04 23 18:38 #

 2. Utan att på något sätt försvara just Rinne – den här utförsbacken fanns långt före hans tid som partiledare.

  Comment by Enn Kokk — 2015 04 23 20:43 #

 3. Lägg ned partiet!
  Det är väl bara att se det
  ur marknadsekonomiskt perspektiv.
  Inte tillräcklig efterfrågan, avveckla.

  Comment by Fredrik — 2015 04 23 21:45 #

 4. Det socialdemokratiska alternativet behövs även i Finland, dock i mer utmejslad och handlingskraftig form.

  Comment by Enn Kokk — 2015 04 23 22:13 #

 5. När Enn Kokk skriver ”mer utmejslad form” kommer jag att tänka på skulptören som sa att skulpturen han arbetade med måste få en mer utmejslad form. Han slutade först när det bara återstod en hög med stenar.

  Comment by Jean — 2015 04 24 11:14 #

 6. Till Jean: Nåja, den finländska socialdemokratin kommer säkert att återhämta sig igen, måhända efter ytterligare en del inre konvulsioner.

  Comment by Enn Kokk — 2015 04 24 11:31 #

 7. Jean – En genial kommentar !

  Comment by Elektronen — 2015 04 24 16:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^