En himmelskt god middag

20 april 2015 22:55 | Varia | 8 kommentarer

Jag har tidigare berättat om Sonja Lyttkens’ begravning, som förrättades av Kerstin Berglund, som vi också kände en smula dess förinnan. Kerstin, som alltså är präst, hör alltså inte hemma i vår vänkrets; ej heller är hon någon politisk meningsfrände. Men när vi sedan hamnade vid samma matbord, frågade hon oss, om vi någon gång skulle ha lust att komma och äta middag hos henne, och vi tackade ja.

Det här fullföljdes med en trevlig och god middag hemma hos henne på Luthagen, en middag dit hon också hade bjudit ett antal politiska meningsfränder till oss: Hans och Karin Alsén – Hans är före detta typograf, kommunalråd, medarbetare till Olof Palme och landshövding, också före detta chef för KF – och så Sten Rylander (som har en bakgrund som UD-man och diplomat i Afrika) och hans hustru Berit samt Per Silenstam (bland annat överdirektör i AMS, i unga år liksom jag aktiv i den socialdemokratiska studentföreningen Laboremus) – Pers fru, som också heter Berit, hade blivit förkyld och var därför tvungen att avstå från den här middagen.

Den ändade i att Birgitta i sitt tacktal gärna ville se en fortsättning och därför inbjöd samma gäng att någon gång fram över äta middag hos oss.

I går var det dags. De här personerna, den här gången utan Karin Alsén som var bortrest men med Berit Silenstam, kom hem till oss för söndagsmiddag.

Vi startade i vårt vardagsrum med var sitt glas vitt vin, alkoholfritt för mig och Birgitta plus någon till som skulle köra bil. De flesta drack det av mig inköpta alsacevinet Pinot Gris.

Det serverades också till förrätten, gravad sik med gravlaxsås och kokt potatis. Birgitta, som stod för hela matlagningen i går, lärde sig grava sik av min pappa, som var kustbonde och fiskare i Estland och sedan under flykten och de första åren i Sverige försörjde oss som fiskare.

Till huvudrätten, en indisk kycklingrätt, hade jag köpt Baron De Ley, ett rött vin, bra utan att vara våldsamt dyrt.

Men Birgittas kycklingbröstfiléer var något alldeles speciellt. Hon hade marinerat dem en halv dag i mild yoghurt, vitlök, spiskummin, koriander och nejlikor, och efter att ha torkat av dem penslade hon dem med olja och grillade dem i en kvart.

Till det här serverade hon en kokt men kyld röra av katrinplommon kryddade med nejlikor och kanel, en röra gjord på mild yoghurt smaksatt med kryddor, bland annat mynta och mycket chilipeppar, och dessutom separat mango chutney.

Till det här hade hon i hönsbuljong kokat jasminris, kryddat med lök, vitlök, fänkål, nejlikor plus ytterligare ett tiotal kryddor, bland annat chilipulver.

Till efterrätten serverades åter vitt vin. Efterrätten bestod av en fruktsallad som bland annat innehöll mango, papaya, melon, rosa vindruvor, klementiner samt hasselnötter och valnötter.

Till kaffet som avslutade middagen hade jag skaffat Grönstedts cognac, men gästerna valde att bara dricka en nyhet för samtliga, Xanté Poire au Cognac, och jag förstod av reaktionerna, att flera av dem själva tänkte köpa hem den här konjak-päron-likören.

Samtalet pendlade under middagen mellan ganska olika ämnen, men några av gästerna var nyfikna på hur jag och Birgitta en gång i världen träffades och kom att bli ett par för livet.

Jag berättade också att vår dotter Kerstin, över veckohelgen i Paris på en träff med gamla skolkompisar, numera bor i rummet vi satt i plus det lilla köket som hör till. Kerstin är ett exempel på det slags social rörlighet som finns i dagens samhälle: Hon har akademisk examen och har arbetat som arkivarie och informatör men är numera bagare på Trillers bageri med sikte på att så småningom förhoppningsvis kunna öppna sitt drömcafé.

När gästerna hade gått, hjälptes Birgitta och jag åt med att diska den ganska stora disken. I förmiddags, innan jag åkte ut till Öregrund igen, hamnade allt diskat i sina lådor och skåp.

8 kommentarer

  1. Märker att Ni inte vill ha disk stående men Ni har väl diskmaskin? I vårt hem finns ingen diskmaskin annat än den med märket Urban. En ganska yvig maskin med totalkontroll över turordningen i diskningen. Ofta kommer en tydlig reprimand från hustrun direkt efter middagarna med bekanta, barn och barnbarn.
    -Nu börjar Du inte diska förrän vi druckit kaffe!!
    Tyvärr har jag en rastlös vana att ta itu med det senast hända och lösa de problem som vidhänger dem. Har väl bättrat mig en aning med påföljd att ibland få diska under sen natt eller tidig morgon eftersom jag avskyr gammal disk som fått stå kvar.
    Nej, det skall vaknas till en ren och diskad dag för att sedan utpotioneras till lämligt förvar i de skåp och låder därför avsedda.

    Comment by Urban Sjölander — 2015 04 21 10:56 #

  2. Till Urban Sjölander: Nej, vi har inte diskmaskin. Normalregeln hos oss är att den som inte har lagat mat diskar, och eftersom vi turas om med att laga mat, får man lov att diska varannan dag.

    I just det här fallet, när vi hade middag med mycket disk, delade jag och Birgitta dock på diskningen.

    Också vi diskar i normalfallet direkt efter maten. Ingen av oss vill gärna ha disk stående över natten.

    Comment by Enn Kokk — 2015 04 21 13:14 #

  3. Jag har kanske lite udda vanor men jag tycker om att diska, tvätta och stryka.
    Dammsugning och städning är dock ingen stark gren hos mig.
    Diska och stryka är ett jobb man ser resultat direkt.
    Jag har haft lyckan att ha en hustru som tycker mycket om att laga mat och det ytterst förträffligt efter att ha haft jobb på Krusenberg Herrgård i köket så har hon lärt sig mycket.
    Varje dag en ren kulinarisk utflykt i matdjungeln men med enkla och billiga råvaror.
    Resultatet syns lite på storleken på min mage men jag försöker diska bort det mesta.

    Comment by Urban Sjölander — 2015 04 21 15:57 #

  4. Pälsa och potatis.
    En arbetare berättar om dagens middag.

    Comment by Fredrik — 2015 04 21 18:43 #

  5. Till Fredrik Sjölin: Jag älskar pölsa och potatis. Men det finns inget särskilt att berätta om just det.

    Comment by Enn Kokk — 2015 04 21 20:17 #

  6. Pölsa mä pären.

    Comment by Urban Sjölander — 2015 04 23 10:24 #

  7. Till Urban Sjölander: Och inlagda rödbetor!

    Comment by Enn Kokk — 2015 04 23 11:47 #

  8. JAAAAAAAAAA, det vattnas i munnen. Kommer ihåg när mor handlade en halv gris och man använde ALLT till olika delar till matlagning. Inget fick förfaras.
    Försöker att få jaktkamraterna att använda hela älgen, även mule och hjärta som är jättegott efter saltlakning några dagar och sedan in i ugnen över natten. Har man vedspis som vi i stugan är eftervärmen i ugnen helt OK att använda över natten. Häromåret tog sonen rätt på slagsidorna med revben och allt och gjorde jättegoda rätter på dem.
    Tycker nog att man ibland är alldeles för ”uppnäst” och inte använder allt vid styckningen.

    Comment by Urban Sjölander — 2015 04 23 17:37 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^