Vårkonsert med Orphei Drängar

19 april 2015 17:36 | Mat & dryck, Musik, Ur dagboken | 4 kommentarer

Också i år gick vi på ODs vårkonsert, som vanligt i universitetsaulan. Och som vanligt hälsade vi på gamla bekanta, hemmahörande i det akademiska Uppsala. När vi efter konserten stod i södra porten, passerade och hejade bland andra Stefan Parkman, känd körledare här i staden – sa också sitt namn i förbifarten. Det behöver han verkligen inte göra – vi har träffats i ganska många olika sammanhang.

I motsats till capricerna är vårkonserten, även om presentatören, Mark Levengood, presterade både mycket personliga och mycket roliga inledningar, en mycket traditionell körkonsert. Och mycket riktigt hördes i inledningen bland annat Herman Sätherbergs och Prins GustafsVårsång” (”Glad såsom fågeln…”).

Men vintern var också närvarande i denna vårkonsert i april, till exempel genom Bjarni ThorarensensWinter” med musik av Robert Sund – Birgitta berättade senare, att hon hade berömt Robert vid den påföljande middagen på Norrlands nation. (Birgitta är så kallad moster i OD.)

Men det fanns mycket annat att musikaliskt också glädja sig åt under den här konserten, till exempel ”Tyger! Tyger! Burning Bright”, en text av William Blake (som jag har läst en del av), tonsatt av Brian Hughes.

Särskilt skulle jag vilja framhålla det finska stråk som fanns i den här vårkonserten: ”Etelä-pohjolainen piirilaulu”, en sydösterbottnisk ringdans av Toivo Kuula, Ole Eklunds och Lasse MårtensonsJurmo” och så två sånger av Jean Sibelius, ”Sortunut ääni” (Vad har brutit tonens välde), en text ur ”Kanteletar”, och så ”Terve kuu” (Måne hell), en text ur ”Kalevala”.

Cecilia Rydinger Alins ledning av OD var som vanligt mästerlig.

* * *

Birgitta berättade sen, när hon kom hem från den efterföljande middagen på Norrlands, att hon hade placerats bredvid Mark Levengood och då bland annat hade berömt hans djärva och vackra klädsel, först en guldfärgad, sedan (vid middagen) en röd frack.

Mark Levengood kontrade med att säga att det Birgitta hade på sig såg ut att vara en nobelklänning. Birgitta berättade då att hon faktiskt hade haft den här tudelade skapelsen vid en kungamiddag, en obligatorisk del av nobelfestligheterna.

4 kommentarer

  1. Kälkborgarna hade vallat ordentligt.

    Mark Levengood har väl ingen akademisk examen?

    Comment by Fredrik Sjölin — 2015 04 19 20:01 #

  2. Till Fredrik Sjölin: Jag vet ingenting om hans eventuella examina, men han är ett proffs som programpresentatör, och det var därför han hade vidtalats.

    Inte heller publiken avkrävs bevis på akademisk examen och består följaktligen av alla möjliga människor som gillar att lyssna på manskör.

    Jag tycker att du är mer än lovligt dum!

    Comment by Enn Kokk — 2015 04 20 9:49 #

  3. Jag hade ett samtal med en professor idag.
    Kaka söker maka…

    Comment by Fredrik — 2015 04 20 20:40 #

  4. Till Fredrik Sjölin: Jag förstår piken även om den var fin.

    Men det finns ett problem (för dig): Ingenstans i min text står det något om något samtal med någon professor. Jag talade över huvud taget inte med någon sådan.

    Fast har du aldrig någonsin träffat några trevliga och vettiga, rent av politiskt radikala människor hemmahörande i den akademiska världen? Själv såg jag och vinkade på avstånd åt en gammal vän från Laboremus-tiden, Sverker Gustavsson. Det är en man som aldrig har släppt sin ungdoms ideal.

    Jag tycker fortfarande att du är mer än lovligt dum.

    Comment by Enn Kokk — 2015 04 20 23:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^