Kongressande Arbeiderpartiet fick opinionsmässigt bakslag

19 april 2015 16:22 | Politik | Kommentering avstängd

Arbeiderpartiets landsmöte har avlöpt planenligt. Jonas Gahr Støre har enhälligt valts om som ordförande, och i övrigt fick valberedningen, ledd av veteranen Martin Kolberg, också igenom sina förslag: Kjersti Stenseng blev ny partisekreterare, och till vice ordförande valdes Trond Giske och Hadia Tajik. Förre partisekreteraren Raymond Johansen får nu representera Oslo i partistyrelsen.

Aftenposten, Bergens Tidende och Adresseavisen har samtidigt publicerat en ny opinionsmätning från Respons, där det nu länge mycket framgångsrika Arbeiderpartiet har fått lite smolk i glädjebägaren: Arbeiderpartiet minskar i den här mätningen med 4,8 procentenheter och hamnar då på 37,3 procent. Men också det är ett väldigt högt resultat, kommenterar partiledaren. I stortingsvalet 2013 blev ju Arbeiderpartiets resultat 30,8 procent.

Samtidigt går det en smula upp för den blå-blå regeringen.

Høyre ökar med hela 3,9 procentenheter och hamnar då på 25,2 procent, vilket dock fortfarande är under partiets valresultat 2013, 26,8 procent.

Och Fremskrittspartiet, som i valet 2013 fick 16,3 procent, ökar med 1,4 procentenheter till 10,9 procent.

Det är svårt att se, vad i Arbeiderpartiets politik som skulle kunna motivera de här ökningarna, men kanske kan sådant som Arbeiderpartiets val av en invandrare till en av viceordförandeposterna och partiledarens stöd för tanken att Norge liksom Sverige ska erkänna Palestina ha spelat någon roll.

Riktigt lika bra går det inte för den blå-blå regeringens stödpartier i Stortinget.

Kristelig Folkeparti, som i valet stöddes av 5,6 procent, minskar i den här mätningen med 1,1 procentenheter till 5,2 procent.

Och liberala Venstre, som i valet fick 5,2 procent, minskar med 1,3 procentenheter till 5,0 procent.

Det tredje traditionella mittenpartiet, Senterpartiet, som satt i den förra regeringen, ledd av Arbeiderpartiet, minskar också med 0,3 procentenheter till 5,8 procent, vilket fortfarande är över partiets valresultat 2013, 5,5 procent.

De här båda partiernas tidigare regeringspartner, Sosialistisk Venstreparti, ökar visserligen med 0,1 procentenheter men ligger då, med 3,1 procent, fortsatt under fyraprocentsspärren. I valet 2013 hamnade partiet, med 4,1 procent, strax ovanför spärren.

Yttervänsterpartiet Rødt ökar med 0,3 procentenheter till 1,4 procent, mot 1,1 procent i valet 2013. Det här partiets chans ligger i att eventuellt kunna få tillräckligt många röster i Oslo för att få ett lokalt mandat där.

Miljøpartiet De Grønne slutligen, som i Norge inte tar ställning mellan blocken men ändå lutar lite mer åt vänster, ökar med 1,7 procentenheter och klarar då, med 4,4 procent, spärren. I valet 2011 fick det norska miljöpartiet bara 2,8 procent av rösterna men lyckades ändå få ett lokalt mandat i Oslo.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^