Efter valet i Estland: Upp för Socialdemokraterna, ner för Reformpartiet, upp för Fria partiet

19 april 2015 14:45 | Politik | Kommentering avstängd

Estland har, inte utan våndor efter valet, fått sin nya regering, i vilken ingår valets segrare, det delvis nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), plus Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), som gjorde ett ganska dåligt val, och konservativa, kristna och estnationella Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), som gjorde ett ännu sämre val.

Reformpartiet, som i valet fick stöd av 27,7 procent, är nu i en gallupmätning från Turu-uuringute AS, nere på 22 procent, vilket inte tyder på att folk längre är övertygade om att det partiet lovade före valet är på väg att förverkligas. En sak som också kan ha påverkat Reformpartiets opinionsstöd negativt är utnämningen av Jürgen Ligi till ny minister för utbildning och forskning, en post som tidigare innehades av socialdemokraten och ryssen Jevgeni Ossinovski. Ligis förolämpande uttalande om ryssar hade lett till att han valde/tvingades att lämna den förra regeringen.

Socialdemokraterna, som också de har återkommit i regeringen, fast den här gången utan Ossinovski, klarar sig förhållandevis bättre i den här opinionsmätningen. De får där 17 procent, lite mer än i valet då de fick 15,2 procent. Det faktum att SDE har utsett en av de två kvinnorna i regeringen och att hon, Urve Palo, hör till de mer synliga ministrarna kan också ha spelat roll för den här uppgången.

Det nu i regeringen upptagna Fäderneslandet/Res Publika åkte på en riktig stjärnsmäll i valet och fick då bara 13,7 procent. IRLs bana utför har fortsatt även efter inträdet i regeringen – partiet är i den här mätningen nere på 10 procent och har då halkat ner på femte, näst sista plats bland riksdagspartierna.

Det parti som i stället ökar och går upp på fjärde plats är Vabaerakond (Fria partiet). Det här partiet, som i valet stöddes av 8,7 procent, är nu uppe i 12 procent. Vabaerkond, som är ett konservativt parti, bildat av bland andra konservativa som har lämnat Reformierakond, attraherar helt naturligt IRL-väljare men tar väl också konservativt lagda väljare från Reformpartiet. Vabaerakond fick en skjuts uppåt genom att synas mycket i regeringsförhandlingarna, som Reformpartiet hade inbjudit dem till (med armbågen, visade det sig).

Utanför den karusellen stod däremot den andra nykomlingen i Riigikogu, Riksdagen, Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa Folkpartiet). Det här partiet fick 8,1 procent i valet och stöds i den aktuella mätningen av 7 procent.

Det stora oppositionspartiet, Keskerakond (Centerpartiet), ideologiskt en släkting till finska Centern, Suomen Keskusta, blev i valet tvåa med 24,8 procent och stöds nu av 26 procent, vilket gör det till största parti i den aktuella mätningen. Dess ledare, Edgar Savisaar, ligger fortfarande på sjukhus efter att ha fått ena benet amputerat, men han och hans parti omfattas för närvarande utan att behöva göra något särskilt av folkets, särskilt de estniska ryssarnas sympati.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^