Hur kommer svenskarna i Finland att rösta?

15 april 2015 14:45 | Politik | Kommentering avstängd

Tankesmedjan Magma och Svensk Presstjänst, båda inriktade på Finlands svenskspråkiga del av befolkningen, har gjort en opinionsmätning om hur de svenskspråkiga kommer att rösta i det kommande riksdagsvalet.

Resultatet redovisas i en artikel i Hufvudstadsbladet, tyvärr utan särskilt många siffror och procentsatser.

Huvudbudskapet är att många av de svenskspråkiga, som röstade på Samlingspartiet i riksdagsvalet 2011, nu överväger att rösta på Svenska Folkpartiet. Jag kan själv förstå logiken i detta: Samlingspartiet, ett högerparti, lockade i valet 2011 en del av de högerborgerliga finlandssvenska väljarna, och det här partiet fick sedan också en finlandssvensk, Alexander Stubb, som ordförande och framstod därmed som ett mer naturligt alternativ för de svenskspråkiga i Finland. Svenska Folkpartiet är dock ett allmänborgerligt parti, även om det har en viss dragning till frisinnad liberalism. När nu Samlingspartiet inte riktigt lyckas, är steget inte så långt över till SFP för borgerliga finlandssvenskar.

Enligt den aktuella mätningen sker en återströmning till Svenska Folkpartiet bland finlandssvenskar i framför allt Helsingfors och Nyland. Ungefär var femte av dem som röstade på Samlingspartiet 2011 skulle nu rösta på SFP.

Andelen väljare som rötade på SFP i förra valet och som uppgav att de tänker göra det också i det här valet har stigit från 64 till 81 procent jämför med motsvarande undersökning 2011.

Kristdemokraterna, som ligger risigt till i de nationella galluparna, ligger hyggligare till i Vasa valkrets.

För Socialdemokraterna, som alltid ställer upp egna svenskspråkiga kandidater, verkar det överlag gå bra bland finlandssvenskarna. Särskilt väl till sägs de ligga i Egentliga Finlands valkrets – där verkar SFP också tappa.

Det finns när det gäller partisympatier klara könsskillnader bland de svenskspråkiga: Kvinnor röstar i större utsträckning än män på SFP och De Gröna, medan SDP är klart större bland män än bland kvinnor.

Slutligen finns det en stark korrelation mellan hemspråk och röstningsbeteende. Stödet för SFP är klart lägre bland de av de svenskspråkiga, som bor i tvåspråkiga hem eller i hem med finska som hemspråk.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^