Socialdemokratiet växer kraftigt enligt ny dansk mätning

14 april 2015 17:30 | Politik | 2 kommentarer

Det politiska styrkeläget i Danmark förändras och gör det förestående valet mycket mer spännande än det verkade bli. Plötsligt är Socialdemokratiet uppe på en nivå där partiet inte har varit på länge.

Men vi kan ta folketingsvalet 2011 som utgångspunkt:

Socialdemokratiet 24,8 procent
Radikale Venstre 9,5 procent
Socialistisk Folkeparti 9,3 procent
Enhedslisten 6,7 procent
Venstre 26,7 procent
Dansk Folkeparti 12,3 procent
Konservative Folkeparti 4,9 procent
Liberal Alliance 5,0 procent

Voxmeters mätning 5 april lyfte Socialdemokratiet, vilket ännu inte gav lika starkt utslag i Ritzau Index, det senare inom parentes:

Socialdemokratiet 24,1 procent (23,7)
Radikale Venstre 7,1 procent (7,1)
Socialistisk Folkeparti 7,6 procent (7,1)
Enhedslisten 8,0 procent (8,4)
Venstre 24,5 procent (23,4)
Dansk Folkeparti 17,1 procent (18,1)
Konservative Folkeparti 3,8 procent (4,5)
Liberal Alliance 5,6 procent (5,6)

Socialdemokratiets uppåtgående trend är tydlig i den här mätningen, men på en punkt skiljer den sig från en ny trend, som finns dels i närmast föregående mätning (som jag har redovisat) och den jag strax ska redovisa: Enligt de åsyftade båda undersökningarna tappar det stora borgerliga oppositionspartiet Venstre sympatisörer till högerpopulistiska Dansk Folkeparti, som på så sätt kompenserar förluster till Socialdemokratiet, som lockar väljare med en mindre generös flykting/invandrarpolitik.

I dagens danska media får en ny opinionsmätning, gjord av Norstat för Altinget, stor uppmärksamhet:

Socialdemokratiet 25,5 procent
Radikale Venstre 5,7 procent
Socialistisk Folkeparti 6,1 procent
Enhedslisten 8,6 procent
Venstre 20,9 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 4,2 procent
Liberal Alliance 5,3 procent

Norstat redovisar också sedan mars stödet för den lilla nykomlingen på vänstersidan, Alternativet. Det här partiet stöds i den aktuella mätningen av 1 procent.

Som synes ligger Socialdemokratiet i den här mätningen över sitt valresultat 2011. Gapet mellan blocken är inte längre stort, men Socialdemokratiets problem är, att dess väljarstöd delvis har ökat på bekostnad av andra vänsterpartier – framför allt är socialliberala Radikale Venstre, som samregerar med Socialdemokratiet, illa ute: I den aktuella mätningen stöds partiet bara av 5,7 procent mot 8,5 procent i valet 2011.

Osäkerheten bland de danska väljarna är för närvarande stor, 22 procent enligt den ovan refererade Voxmeter-mätningen. Så den valrörelse det ännu inte spikade folketingsvalet kommer att föregås av, kan mycket väl ytterligare förändra opinionen – i vilken riktning går inte att förutspå.

2 kommentarer

  1. Egentligen något helt annat!
    Jo, idag föddes vår lilla 1200-tals lokal på S:t Erikstorg genom att vi skrev ett hyreskontrakt med Statens Fastighets Verk. Lokalen är en av de grå portar man kan se vid Konsistoriet på S:t Erikstorg.
    Om man står vid Saluhallen och tittar upp mot Domkyrkan ser man under kyrkan några grå portar som egentligen är en del av valven och stöttepelarna till Dômen, där har vi fått en liten lokal om 32 kvm som vi kan ha öppen många månader per år. Under den kalla årstiden får vi vara någon annanstans då man inte får ha lokalerna uppvärmda.
    K-märkningen är rigorös och vi är de sista som vill bryta denna förordning. Dock är vi tillåtna att ha decemberöppet med lite stödvärme och det skall vi ha.
    Naturligtvis kommer jag att tala om när vi öppnar både här och där. Vi känner oss ödmjuka, stolta och entusiastiska att efter en lång verksamhet i staden få denna ynnest att få ha en av dessa valv och fortsätta vår verksamhet i det lilla formatet.
    VI FINNS, så känns det.
    Framförallt känner frun så som bara önskat att få öppna en butik igen.

    Comment by Urban Sjölander — 2015 04 14 21:05 #

  2. Till Urban Sjölander: I Danmark, varken här eller i det Danmark jag själv skriver om, ligger alltså inte den nya butiken. Jag får väl titta in någon gång då jag har vägarna förbi.

    Comment by Enn Kokk — 2015 04 14 22:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^