Norge: Rema snuvar Coop på en del av de mest attraktiva Rimi-butikerna

14 april 2015 14:47 | Mat & dryck | Kommentering avstängd

Det blev, som jag har berättat, norska Coop som lyckades köpa ICAs norska butiker (Rimi, ICA och Matkroken), som ICA aldrig fick riktig lönsamhet i. Konkurensetilsynet sa ja till fusionen: Coop skulle få fullfölja köpet mot att man sålde vidare 43 av de uppköpta butikerna till Bunnpris och 50 av dem till Norgesgruppen (Kiwi, Meny och Spar).

Ole Robert Reitan, som blev utan och i storlek distanserad av Coop, blev ganska sint och sa, att det här köpet hade varit hans egen våta dröm.

Nu har han med någon framgång agerat i tysthet: Han har kartlagt ägarförhållandena för de fastigheter de av Coop uppköpta butikerna är hyresgäster i, och det visade sig då, att ett 20-tal privata fastighetsägare, som inte gillar Coop, när kontrakten med Coop går ut är beredda att sälja butiklokalerna (hittills Rimi) till Reitans Rema 1000. Man kan nog anta att det här inte har varit en helt billig affär.

Några av de mindre Matkroken-butikerna väntas också byta ägare en gång till, dock inte köpas upp av just Reitan.

Flera av de Rimi-butiker Reitan tar över ligger på Østlandet och var särskilt attraktiva för Coop, eftersom Coop tidigare var svagt där. Men eftersom Coops köp sammanlagt handlade om 440 butiker, innebär det ändå en rejäl expansion för kooperationen.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^