Finland: Rödmylleregering efter valet?
14 april 2015 11:43 | Politik | 2 kommentarerDen 19 april är det val till Eduskunta, Riksdagen i Finland.
Den ursprungligen breda finländska regeringen har i ett par omgångar smalnat av: Vasemitoliitto (Vänsterförbundet) och Vihreä Liitto (Gröna förbundet) har hoppat av. Opinionsmässigt har det gått utför för de båda ledande regeringspartierna, Kokoomus (Samlingpartiet) och Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska partiet), medan Suomen Keskusta (Centerpartiet), som i förra valet backade kraftigt, nu i opinionsmätningarna är Finlands överlägset största parti.
Finländarna verkar ha tappat tilltron till Samlingspartiet under dess nuvarande ledare Alexander Stubb, till lika statsminiter. Det märks i parisympatiundersökningarna men också i den särskilda opinionsmätning TNS Gallup har gjort för Helsingin Sanomat om vilket slags regering finländarna vill se efter valet.
Av samtliga tillfrågade vill i och för sig fortfarande 39 procent se Samlingspartiet i en kommande regering. Men 64 procent av de tillfrågade vill se Centern i regeringen, och 52 procent vill ha med Socialdemokraterna i den. Så gissningsvis kommer valet att resultera i det som i Finland benämns rödmylleregering, som vanligt en bred koalition men med Centern och Socialdemokraterna som de dominerande krafterna. Backar Samlingspartiet så pass mycket som opinionsmätningarna antyder, kommer det nog att slicka såren och försöka återvinna krafterna i opposition, måhända med någon annan än Stubb som partiledare.
I dagens Helsingin Sanomat finns en färsk partisympatimätning/försök till valprognos, också den från TNS Gallup.
Enligt den blir Centern, Suomen Keskusta, med 23 procent valets vinnare, även om partiet tidigare har legat ännu högre. Hur som helst är det här en stor framgång jämfört med valresultatet 2011, 15,8 procent.
Enligt den här mätningen/prognosen kommer de två ledande regeringspartierna på delad andra plats.
Samlingspartiet, Kokoomus, som i valet 2011 stöddes av 20,4 procent, är nu nere på 17,0 procent.
Och Socialdemokraterna, Sosialidemokraattinen Puolue, som i valet 2011 fick 19,1 procent, stöds också av 17 procent. Partiets tapp i förhållande till förra valet blir då inte våldsamt, men resultatet är långt under socialdemokratins historiska nivå.
I valet 2011 blev populistpartiet Sannfinländarna, Perussuomalaiset, i procent – 19,1 – lika stora som Socialdemokraterna men mindre i antalet vunna mandat. I den aktuella mätningen ligger partiet på fjärde plats, men dess procentandel, 16,7, ligger ganska nära Samlingspartiets och Socialdemokraternas.
Sedan är det en bit kvar till de med finländska mått halvstora partierna, de från regeringskoalitionen avhoppade Vänsterförbundet och Gröna förbundet.
Vänsterförbundet, Vasemistoliitto, som i valet 2011 stöddes av 8,1 procent, får i den här undersökningen 8,5 procent.
Och Gröna förbundet, Vihreä Liitto, som i valet 2011 fick 7,3 procent, är nu uppe i 8,1 procent.
De två återstående partierna sitter kvar i regeringskoalitionen.
Svenska folkpartiet, som nästan alltid gör det, har i flera mätningar haft lätt vikande siffror, men i den aktuella mätningen får partiet stöd av 4,6 procent, snäppet över valresultatet 2011, 4,3 procent.
Däremot har Kristdemokraterna, Kristillisdemokraatit, stabilt en vikande tendens. Partiet fick 4,0 procent i 2011 års val men är i den aktuella mätningen nere på 3,7 procent.
2003 finländare har tillfrågats om sina partisympatier. Det här är således en ganska stor undersökning.
2 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Intressant att det inte lönade sig opinionsmässigt för (s) att byta från en kvinna till en rejäl karl med fackföreningsbakgrund som partiordförande.
Comment by Thomas Åkerblad — 2015 04 15 0:05 #
Till Thomas Åkerblad: En smula uppåt har det ju gått, men inte tillräckligt mycket. Också i Finland finns det ett populistparti, Sannfinländarna, som bland annat attraherar en del arbetarväljare. Även Centern har säkert plockat över en del sosseväljare.
Comment by Enn Kokk — 2015 04 15 7:13 #