På hälsoundersökning

10 april 2015 17:09 | Ur dagboken | 2 kommentarer

I tisdags tog jag bussen till Uppsala, för provtagning på Vårdcentralen och en del andra ärenden.

Detta inför en läkartid, en regelbunden kontroll, hos min husläkare i förmiddags.

Tisdagsresan blev ganska plågsam, eftersom jag tar urindrivande tabletter och bussen trots lång körtid saknar toalett.

Vis av den här erfarenheten tog jag en sen buss in till stan redan i går kväll. De urindrivande tabletterna hade jag då tagit tidigt på dagen, och jag drack knappt något bordsvatten till middag. Lik förbannat fick jag lov att vid ankomsten till Uppsala ta en vända in på stationstoaletten.

I morse, före läkarbesöket, tog jag inte de föreskrivna tabletterna, detta med tanke på att jag efter att ha varit på Vårdcentralen skulle ta bussen tillbaka till Öregrund.

Läkaren, en yngre kvinna, tyckte att jag handlade rätt: Man får i situationer som de jag beskrev skjuta på medicinintaget, ibland rent av hoppa över det.

Jag berättar det här för att ge en allsidig bild av mitt liv – gamla mäns tillvaro har sina sidor.

Till dem hör också gikt. Jag har fått medicin mot gikt, två tabletter Allupurinol per dygn.

I föreskrivningen fanns inte någon instruktion om spridning av de här båda tabletterna över dygnet, så jag har tagit båda på morgonen för att så att säga ha dem avverkade. Nyligen svullnade dock vänsterfoten åter igen upp, så där att det inte gick att få på skon. Först trodde jag att det möjligen hade att göra med en olycka på en av stadsbussarna i Uppsala – jag föll omkull i gången när bussen tvärt och oväntat först bromsade in, sen rivstartade. Men sen började jag luta åt att det trots medicineringen var gikten som hade slagit till igen.

Så jag reglerade själv intaget: tog den ena tabletten Allupurinol på morgonen och den andra vid middagstid. Och si, det hjälpte. Svullnaden gick ned, och vid det här laget är foten fullt normal igen.

Det här berättade jag också för läkaren, som uttryckte sitt gillande.

Bra patient botar sig själv.

Och några helt nya katastrofer indikerade inte de prov jag hade lämnat i tisdags. Men de kommer säkert ändå.

2 kommentarer

  1. Jag har sedan ganska länge avstått från kolhydrater och äter 99 % ekologiskt, ihop med naturläkemedel och kosttillskott. Jag blir så sjuk av vanliga läkemedel, så jag botar mig själv på detta vis. Jag har också tagit egna tester, eftersom det är svårt i vården. Så sedan ett år satsar jag på att läka min artros (går med två kryckor nu). När jag kan slänga dem hoppas jag att få bjuda dig på lunch på Primaten, en ekorekorestaurang. Det skulle vara en stor ära och ett oförglömligt minne. Du behöver inte svara, jag är krasslig än, och du vet ju att jag inte är en galen stalker. Sedan undrar jag om du såg de två dokumentärerna om Moderaterna, som handlade lika mycket om SAP?

    Comment by Ann Kristin — 2015 04 11 10:01 #

  2. Till Ann Kristin: Nej, tyvärr har jag inte sett dokumentärerna om Moderaterna.

    Comment by Enn Kokk — 2015 04 11 18:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^