Estland: Socialdemokraterna kvar i regeringen men med färre och nya ministerposter

6 april 2015 20:09 | Politik | Kommentering avstängd

Estlands nya regering, en trepartikoalition, tar gradvis form, och även om det största partiets, Reformierakonds (Reformpartiets), ledare Taavi Rõivas och Sotsiaaldemokraatlik Erakonds (Socialdemokratiska partiets) ledare Sven Mikser får behålla sina sina poster från den tidigare tvåpartikoalitionen, statsminister respektive försvarsminister, innehåller regeringsöverenskommelsen långt fler förändringar än ett tredje partis, Isamaa ja Res Publika Liits (Förbundet Fäderneslandet och Res Publikas) inträde i regeringen måste innebära.

Det som nu har offentliggjorts är för det första antalet ministerposter per parti: sju för Reformpartiet och fyra vardera för Socialdemokraterna och IRL.

Socialdemokraterna hade sex poster i den förra tvåpartiregeringen, så två personer måste nu bort. Förre utbildnings- och forskningsministern Jevgeni Ossinovski (s) har redan själv slängt in handduken, och man kan nog anta, att det just genomförda valet av förutvarande socialförsäkringsministern Helmen Kütt (Helmen är ett kvinnonamn) till posten som en av de två gruppledarna i socialdemokratiska riksdagsgruppen är ett tecken på att heller inte hon återkommer i regeringen. De båda nämndas tidigare poster i regeringen går nu – fördelningen av ministerposter föreligger – till Reformpartiet respektive IRL.

Socialdemokraterna får tillsätta ministerposterna i fyra departement, utöver försvarsministerposten även posterna som hälso- och arbetsmarknadsminister, utrikeshandels- och näringsminister samt kulturminister. Det finns också just tre socialdemokratiska ministrar från den avgående regeringen kvar – men är det för den skull alldeles självklart att just dessa nu ska återkomma på nya poster?

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^