Melodikrysset nummer 14 2015

4 april 2015 12:26 | Film, Media, Musik, Politik, Serier, Ur dagboken | 5 kommentarer

Också denna lördag, påskafton, har jag gått upp tidigt för att vara nyduschad och påklädd och ha ätit frukost när det är dags att lösa Melodikrysset. Krysset har jag som vanligt lyckats lösa, men naturligtvis innehöll det ett och annat som låg utanför det jag, annars en musikalisk allätare, spontant kunde.

Amerikanska pojkband hör inte till det jag brukar lyssna på, men vi fick ju låttiteln, ”Bye Bye Bye”, och den har tydligen sjungits in av en grupp som heter NSYNC.

Kanye West ligger också utanför det jag brukar lyssna på, men eftersom jag vecka efter vecka ser på Skavlan, har jag faktiskt sett West i TV. I krysset hörde vi honom i ”Only One”.

Jag kan tänka mig att många av krysslösarna hade mer besvär med att identifiera Lars Nordlander som upphovsman till den sång som i dag sjöngs av Tommy Körberg, ”Mitt liv”, men för egen del har jag sett Tom Alandhs film om Nordlander, ”Hellre en skrynklig själ än ett slätstruket liv”. Alandh har jag också träffat personligen, senast vid premiärvisningen i Enköping av hans mycket sevärda film om Anna Lindh.

Whitney Houston, i dag med ”I Will Always Love You”, kan man ju däremot knappast ha undgått att höra, men jag ska vara ärlig: Hon finns inte i min mycket stora skivsamling.

Vi har en ganska stor samling DVD- och VHS-filmer också, och där finns allt möjligt, både smala kvalitetsfilmer och filmer om James Bond. Och jo, jag har och har sett även ”Agent 007 ser rött”.

Vi kan fortsäta med filmmusik, eftersom melodierna i dagens dubbelfråga båda hade filmbakgrund. ”Bohus bataljon” förekom i filmen med samma namn, och där sjöng man ”det var bom, bom, bom”. Och ”Någonting att äta, någonting att dricka” förekom i filmen ”Kärleksexpressen”.

Flintstones förekom också i film, fast i tecknad sådan. På svenska kallades den här stenåldersfamiljen Flinta.

Mitt melodiminne är gott, och melodierna måste inte vara stenålders för att jag ska minnas dem. Ett i dagens melodifestivalsammanhang tyvärr ganska unikt exempel är ”Guld och gröna skogar” med Hasse Kvinnaböske Andersson.

Av liknande skäl, för att de till exempel har en catchy refräng, har många andra, många av dem också bättre melodier fastnat i mitt musikminne.

Syster Jane” från sjuttitalet är ett exempel.

”Morning Has Broken” med Cat Stevens ett annat.

Och i fallet ”Det var en Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini” tror jag att både melodin och den märkliga texten bidrar till att låten fastnar i minnet.

Sist kvar i dag är ”Barbie Girl” med dansk-norska gruppen Aqua. Här skulle vi komma på vad den norska sångerskan hette. Jo Lene Grawford Nystrøm. Enligt Eldeman skulle vi dock inte skriva så utan Nyström. Men så heter hon ju faktiskt inte!

Jag avslutar i dag med att tillönska alla medkryssare GOD PÅSKE (norska) och GLÆDELIG PÅSKE (danska)!

5 kommentarer

  1. Tack, det samma!

    Comment by Stefan H, Järfälla — 2015 04 04 16:23 #

  2. Idag var inte krysset helt lätt; den här Nordlander gissade vi oss till när vi hade fått tillräckligt med ledbokstäver. JMen vi kände inte alls till honom.
    Er dotters ägg ser jättefina ut; jag kikade på Instagram nyss. Kul tradition, och fr a roligt att ni fortsätter med den.
    Glad påsk!

    Comment by Maggan — 2015 04 04 17:52 #

  3. hej Enn!

    Håller med dig ang Lene Grawford Nyström (Obs hon heter Grawford inte Crawford) Möjligen använde hon bara Nyström under Aqua tiden.
    Lene Grawford Nystrøm Rasted (född Lene Grawford Nystrøm 2 oktober 1973 i Ramnes i Våle kommun (sedan 2002 Re kommun), nära Tønsberg i Vestfold fylke i Norge) är en norsk popsångerska, medlem i norsk-danska gruppen Aqua. Lene gifte sig 2001 med Aqua’s Søren Rasted.
    Trevlig forstsättning på påsken:-)

    Comment by Pelle — 2015 04 05 0:10 #

  4. Hej Enn
    Dom har faktiskt gjort en film om familjen Flinta med skådespelare också (1994), med John Goodman som Fred Flinta. Lars Nordlander kände jag inte till, missade den nämnda dokumentären. Jag gissade att det skulle vara Nordlander med hjälp av dom andra svaren.

    Comment by Dan — 2015 04 07 14:24 #

  5. Till Dan: Också jag har, om jag rannsakar minnet, läst om den där versionen med skådespelare, men jag och de flesta minns nog Familjen Flinta i tecknad form.

    Comment by Enn Kokk — 2015 04 07 22:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^