Variationer med ägg

4 april 2015 0:17 | Film, Mat & dryck | Kommentering avstängd

I kväll har vi i TV sett filmen om Björn Afzelius. Eftersom jag har allt av honom i min skivkollektion, dessutom också har träffat honom i oväntade sammanhang, kommer jag senare, när jag har lite mer tid på mig, att skriva om den här filmen.

Från Coop Konsum, redan i Uppsala, fick jag och Birgitta i egenskap av trogna kunder var sitt meddelande hem om att vi kunde hämta en påskpresent. Jag trodde att det kanske rörde sig om en påse med påskgodis, men när jag var i butiken vid Uppsala C, visade det sig, att det vi båda kunde hämta ut var var sin omgång av sex ägg, ett paket kallrökt lax och en glasburk sill. Två av äggen och det ena laxpaketet använde Birgitta till kvällens middag, och receptet hade hon åter hittat på en helsida med äggrecept i söndagens UNT. Receptet i UNT var för fyra personer, men Birgitta anpassade receptet till två personer:

Vårtoast med spenat, sparris, rökt lax och pocherat ägg

Pocherade ägg
2 ägg
1 tsk ättika
1 tsk salt
flingsalt
nymald svartpeppar
lite chiliflakes

Tillbehör
2 skivor rostbröd
200 g babyspenat
1 knippe späd grön sparris
100 g kallrökt lax i skivor

1. Börja med äggen. Sätt på en kastrull full med vatten, ättika och salt och låt det sjuda.
2. Knäck ett ägg i taget i en liten kopp. Låt ägget försiktigt glida ner i det lätt sjudande vattnet. Låt det ligga där i cirka 2 minuter tills det stelnar en aning.
3. Ta försiktigt upp det med hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av. Gör likadant med det andra ägget.
4. Fräs spenaten mycket hastigt i lite olja. Salta lätt. Bryt av den nedre torra delen av sparrisen och förväll stjälkarna hastigt i lättsaltat vatten. Birgitta valde här det rekommenderade alternativet att lägga ett ägg i taget på en tallrik med en matsked vatten och sen, övertäckt med en annan tallrik, köra det i mikron i 2 minuter – salta lätt.
5. Rosta och smöra bröden en aning. Fördela spenaten över. Lägg på lax och sparris. Toppa med ett ägg på varje och servera. Skär ett snitt i gulan när tallrikarna är på bordet och låt den gyllene gulan rinna ut.
6. Salta (Birgitta använde flingsalt), peppra och strö gärna på lite chiliflagor.

Till det här drack vi vit Rawsons Retreat med 0,5 procents alkoholhalt.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^