Halleluja! Sommar med Kjell Lönnå

26 juni 2009 15:50 | Media, Musik, Politik | 3 kommentarer

Min hustru, Birgitta Dahl, var efter sin talmanstid ordförande i Sveriges körförbund. Både då och senare – Birgitta är bland annat så kallad moster i OD – har vi ofta deltagit i olika körkonserter. Visste ni förresten att körmusiken näst idrotten är Sveriges största folkrörelse?

En av Körförbundets chefdirigenter var Kjell Lönnå. Han blev ju känd för den breda publiken bland annat genom sina körprogram i TV från Sundsvall, men trots hans vad jag förstod långvariga sundsvallsanknytning hade jag aldrig träffat honom personligen, förrän jag gjorde det just genom Birgitta och Körförbundet. Kjell Lönnå är född 1936, bara ett år äldre än jag, så chansen borde ha funnits.

Dagens Sommar-program inleddes med att han spelade Halleluja-kören ur HändelsMessias”, och han berättade i programmet om det väldiga körarrangemanget i Globen i Stockholm, där han dirigerade körer från hela landet i det här verket, Körförbundets och Läkarmissionens gemensamma program ”Sånger för livet”.

Jag var där tillsammans med Birgitta, och efteråt var vi bjudna på middag. Där satt Birgitta tillsammans med Kjell Lönnå, och jag satt snett över bordet tillsammans med Kjells hustru Ulrika.

Kjell pratade förstås med Birgitta och jag med Ulrika, men plötsligt, när Kjell och jag började tala med varann tvärs över bordet, uppstod det omedelbart en gnistrande kontakt. Det var inte bara det att även jag var starkt musikintresserad – det som fick oss att börja prata, så att vi försummade våra bordsdamer, var det faktum att vi båda inte bara hade anknytning till Sundsvall utan också hade gått i samma skola, Högre allmänna läroverket i Sundsvall.

I åtminstone ett, lysande, fall hade vi till och med haft samma lärare, Iliana von Gedda. Och omedelbart förstod vi, att denna vackra och begåvade kvinnliga lärare hade fått bådas våra tonårshjärtan att bulta lite extra.

Trots att Kjell alltså bara är ett år äldre än jag, träffades vi aldrig på den tiden. Genom att jag med min estniska bakgrund fick börja skolan först vid nio års ålder, kom jag att gå i realskolan efter honom, och sen hoppade han av efter första ring för att senare bli först typograf, sen tecknings- och musiklärare. Och när han 1965 startade Sundsvalls kammarkör, hade jag för länge sen lämnat Sundsvall för Uppsala.

Fast hade vi träffats på den tiden, kunde, trots att Kjell vad jag förstår är socialdemokrat, våra olika trosuppfattningar ha lagt hinder i vägen. Jag var på den tiden inte bara övertygad utan också missionerande ateist. Kjell däremot är, och har förblivit, ett Guds barnbarn, son till en baptistpastor i Sundsvall.

Själv har jag bibehållit min ateistiska övertygelse men har för den skull också ganska mycket religiös musik i min stora skivsamling, till exempel gospelmusik som Kjell spelade i dagens sommarprogram. Under årens lopp har mitt flitiga umgänge med amerikansk vänstermusik lärt mig, att dess exekutörer – Pete Seeger är bara ett exempel av många – inte bara gärna sjunger religiösa sånger utan också har en personlig kristen tro.

Nu visade det sig dessutom att Kjell Lönnå kunde behandla även den religiösa sången med humor. Som smakprov fick vi bland annat Jokkmokks-Jockes berömda ”Gulligullan koko som en gök” framförd som gregoriansk sång.

Till det riktigt roliga med Kjell Lönnås sommarprogram hörde också att man fick lyssna på en människa som kan mycket om den musik han hade valt att spela och att han lyckades integrera prat och musik.

Inte så att allt han spelade hörde till mina personliga favoriter, men man förstod ju att musikvalet kom ur hjärtat, inte hade krystats fram med hjälp av en tjänstvillig producent. Dock fanns det i hans låtlista ett antal låtar som gick rakt in också i mitt hjärta: ”Ack Värmeland du sköna” med Stan Getz, Mikael WiehesFlickan och kråkan”, ”Odnozvucno gremit kolokolcik” (”Jag har hört om en stad ovan molnen”) med Nicolai Gedda och The Real Groups Povel Ramel-imitation.

Redaktionen för ”Sommar” borde nog vinnlägga sig mer om att hitta sommarpratare som, likt Kjell Lönnå, både har något personligt att berätta och kan göra ett musikurval som hänger ihop med detta.

3 kommentarer

 1. Hej, och tack för trevliga kommentarer om mitt Sommarprogram.
  Bättre sent än aldrig. Hälsa Birgitta.
  och hälsningar från ett Sommarsundsvall ( fast regnigt…)
  Kjell Lönnå

  Comment by kjell lönnå — 2009 07 24 10:37 #

 2. Till Kjell Lönnå: Kul att du läste det här – jag skriver för övrigt ofta om musik.

  Birgitta hälsar tillbaka.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 24 11:52 #

 3. Instämmer i allt det positiva Du skriver om Kjell Lönnå! Tillhörde de 3000 sångarna i den första (?) Globenkonserten som hette Älskade Psalmer. Att stå mitt ibland så många sångare och allt stämmer, ger en livskick det kan jag garantera.
  Dessutom ser det ju bra ut i CVn: att ha körat bakom Mikael Samuelsson och Helen Sjöholm…..:-)

  Comment by Mats Werner — 2009 07 24 15:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^