Ut till landet

30 mars 2015 20:59 | Film, Musik, Resor, Serier, Trädgård, Ur dagboken, Varia | 12 kommentarer

Min relativa tystnad här på bloggen under de senaste dagarna har berott på att vi har ägnat oss åt att flytta ut på landet, till vårt sommarhus i Öregrund.

Vi har haft vårt ställe här i Öregrund ända sen 1969, så sen dess har vi i omgångar byggt ut och moderniserat, dock utan att fördärva – huset är fortfarande falurött och har spröjsade fönster. Men vi har i alla fall svag grundvärme på för att klara vattenledningen – insatt av oss; i början fick vi hämta vatten i brunn – och hyggligt snabbt få huset beboeligt igen.

Efter så här många år har vi förstås också rätt mycket på plats när vi själva flyttar ut, men varje vår gör vi ett slags säsongsflytt: packar kläder och skor för olika ändamål, fyller kartonger med olästa böcker och osedda filmer, tar med oss senhöstens och vinterns tidskrifter och serietidningar; Birgitta tar också med sig sysaker och stickningar. Och så tar vi i kartonger med oss våra ganska många krukväxter. Faktum är att vi fyller en större skåptaxi med våra flyttgrejer – chauffören hjälper oss gamla och lytta med i- och urlastningen. Det här är inte helt billigt, men det är rationellt, och eftersom vi själva inte har kostnad för bil – ingen av oss har ens körkort! – tycker vi att vi har råd.

Gårdagen gick alltså till stor del åt att packa alltsammans i väskor och kartonger, och i dag har vi ägna oss åt att packa upp alltsammans (fast lite är kvar att göra) och ställa sakerna på deras öregrundsställen. Gradvis får huset den karaktär det har under sommarhalvåret. Glasverandan med sina spröjsade fönster har krukväxter på de mörkblå fönsterbänkarna, och jag har sorterat alla CD jag hade med – glasverandan är nämligen en nästan perfekt resonansbotten för skivlyssning.

När jag var på glasverandan, såg jag, att en hög syren i syrenhäcken nedanför hade blåst omkull, och senare, när Birgitta var ute för att ta in kvistar att ställa i krukor, såg hon, att ytterligare ett par träd på andra sidan huset också hade knäckts. Öregrund måste ha drabbats av en riktigt häftig storm under senhösten eller vintern.

Men nu ska vi strax sätta oss framför TVn.

12 kommentarer

 1. Vad det låter härligt med er säsongsflytt. Jag förstår att det är något visst för er när den årliga vårliga flytten till fritidshuset sker. Hoppas bara att det blir lite mer vårlikt väder snart… De senaste dagarnas väder har inte varit direkt lattjo.

  Comment by Maggan — 2015 03 30 21:19 #

 2. Till Maggan: Vi kommer att ambulera vårterminen ut, som vanligt hjälpa Kerstin med Viggo och Klara. Men nu bor vi i huvudsak här, långt in på hösten.

  Öregrund ligger nordost om Uppsala och ute vid kusten, så här är ganska kallt. I dag övergick ett snöblandat regn till lite snö, så nu är det delvis vitt på marken.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 30 22:10 #

 3. Er flytt ut till Öregrund – det pålitligaste av vårtecken!
  En skön sommar önskar jag er..

  Comment by Mats Rosin — 2015 03 31 7:51 #

 4. Till Mats Rosin: Vårtecken och vårtecken – när jag gick till brevlådan för att hämta de omställda morgontidningarna, såg jag att det fortfarande fläckvis låg kvar snö, den som föll i går. Men i långa rabatten upp till huset blommade också snödroppar och några ynkliga små krokus.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 31 9:44 #

 5. Välkommen ut! Just nu är det lite kylslaget, men scilla, rabarber, iris och vitlöken som jag satte i höstas börjar redan titta fram.

  Jag övergav Uppsala för Östhammar för nio år sedan nu. De första åren var jag övertygad om att jag skulle återvända till Uppsala en dag, men allteftersom åren går blir jag alltmer osäker, även om jag fortfarande ser Uppsala som ”min” stad.

  Apropå stad: Jag hör ända till Östhammar hur det mullrar av missnöje i Öregrund när du kallar Sveriges minsta stad, före detta visserligen, men ändå,för ”landet”. Tätort med ca 1500 invånare, minsann! :-)

  Comment by anita lindblad — 2015 03 31 15:34 #

 6. Till Anita Lindblad: Jo visst finns det en liten (och charmig) stadskärna nere vid hamnen, men där vi bor känns det som landet.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 31 15:43 #

 7. I morse låg ett tätt fint snöoväder över Undrom.
  Snön föll rakt ned och det såg mer ut som en dimma.
  Men som tur var höll det inte i sig särskilt länge.
  Vår ursnälle granne hade plogat upp vägen ner till vårt hus och sandat upp de hundratal meter vi har från deras bondgård, en bondgård utan djur som blir mer och mer vanligt i detta land. Vi har sommardäcken på och utan hans insats skulle vår färd de sista hundratal meterna vara ogörlig då snödrivor ligger i naturen men den bär inga skidor, tyvärr.
  Det är mer som en vattnig vit färg so runnit ut över landskapet. En rödräv smög sig utanför vårt hus precis. Den större hackspetten har intagit fågelbordet och jagar lätt iväg mesar och domherren med fru. Dock har vi den lilla trädkryparen som oförskämt verkar trotsar hackspettens domän.
  Ångermanlands skogar är gröngråa och fylls snart av bladen på alla lövträd som snart startar sin utveckling, även denna vår.

  Comment by Urban Sjölander — 2015 03 31 18:55 #

 8. Även jag är en flyttfågel som, efter halvårs ”vinteride” i Sth, åter styr kosan mot västkusten och N Bohuslän. Det positiva med att byta visten är att man uppskattar respektive plats lite extra – ombyte förnöjer, som det heter. Men innan jag blir för gammal tänker jag prova att övervintra därborta i ödemarken västerut, precis som jag gjorde där i min barndom.

  Comment by Lasse H — 2015 03 31 21:24 #

 9. Till Urban Sjölander: Jag är ju uppvuxen i Medelpad och har vistats mycket även i Ångermanland, så jag är inte förvånad, särskilt som påsken är tidig i år. Hoppas att du ändå får en glad påsk där uppe i snön.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 31 22:06 #

 10. Till Lasse H: Vårt hus är vinterbonat, så vi skulle kunna bo här året om, men min erfarenhet av plötsliga snöfall och min nuvarande (brist på) ork gör att jag nog även fortsättningsvis väljer att bo i stan vintertid.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 31 22:12 #

 11. Påsken kommer säkert att bli bra med besök av goda vänner, grannar på äggtoddy och påskbord.
  Ett problem har uppstått och det är att jag inte hittar Roger Pontare cd:n med Svanökören som jag lovat Dig.
  Måste leta lite till…………
  Idag har solen visat sin gula skiva sedan imorse och värmen slog till mot ljugarbänken där vi lunchar med grillad korv och kall öl. Försökte bränna av lite gammalt ris och blad å gräs men det ville sig inte. För blött i undervegetationen. Fågelbordet är en syn för ornitologen, allla tänkbara fåglar hittar till vårt lilla fågelbord utan för köksfönstret. Den Större hackspetten trängs med allehanda näbbförsedda flygande små fåglar. Svanarna har kommit och man kan snart höra tranornas flykt mellan molnen. Rödräven hälsade på häromdagen. Är inte förtjust i den sorten men jag har hagelbössan med mig. De rådjurskid som snart väntas har en alldeles för stor fara att hamna i gapet på den stora rödräv vi hade på besök. Räven är en alldeles för stor fördärvare i vår skog och den förre jägaren håller inte borta så mycket som förr. Möjligen ålderns rätt. Tro nu inte att jag är en djurfördärvare utan människans balans behövs ibland när bla räven tar för stor plats.
  Vi vände uppe vid skogsbrynet när vi såg björnspår men jag blev lite fundersam om de verkligen kommit ut men fick det bekräftat av en annan på orten som sa att hanarna kommer före honorna och ungarna. Det visste jag väl i och för sig men det är bra att bli påmind. De är inte alltför roliga att stöta på. Samtidigt har ett vargpar viss slagit sig ned i skogarna. Har inte sett till dem men ortsbefolkningen bekräftar.
  En lång rapport idag men ibland blir det bara så.

  Comment by Urban Sjölander — 2015 04 01 15:19 #

 12. Till Urban Sjölander: För min del är det rådjuren jag skulle skjuta, om jag hade gevär och man fick använda det i trädgården. Trots stängsel och stängd grind tar sig rådjuren in i trädgården och äter godis både i tulpanrabatter och i köksträdgårdsodlingar. När det har varit som värst, har vi fått hjälp av en kommunal jägare med speciallicens – han har legat på pass på berget intill vår tomt.

  Comment by Enn Kokk — 2015 04 01 15:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^