Trolskt och läskigt

25 juni 2009 15:53 | Serier | 9 kommentarer

Kolbeinn Karlsson, född 1982 i Ísland, är uppvuxen i Uppsala, där han fortfarande bor och verkar.

Han har studerat vid Serieskolan i Malmö, och efter att ha gett ut en rad fanzin bokdebuterar han nu med ”Trollkungen” (Ordfront/Galago, 2009). Det rör sig om en mycket särpräglad bokdebut. Hans serierutor saknar till exempel pratbubblor, och bara i den allra första bildberättelsen finns det en löpande, lakonisk text som förklarar vad som händer i bilderna. Bilderna, med tydligt konturerade färg- och tuschfält, kan ibland vagt påminna om äldre sagotecknares, som John Bauers eller Einar Norelius’, bilder, men de kombinerar dessas magiska skönhet med en utstuderad fulhet hos de agerande figurerna. Andra bilder har tydligt psykedeliska drag. I ett avsnitt finns det lån ur J R R TolkiensBilbo”. Jämförelsen, att det också i ”Sagan om ringen” med Hansson & Karlsson, fast då musikaliskt, finns en sådan brygga, förefaller välmotiverad. Andra som har kommenterat ”Trollkungen” – Gustaf Andersson i tidningen Kulturen – har sett att bokens två huvudagerande män liknar Chewbacca-figurer i ”Starwars” med gigantisk ansiktsbehåring, men eftersom jag för egen del knappast alls har sett ”Starwars”, undandrar sig detta min egen bedömning.

Det som annars utmärker ”Trollkungen” är en tillbaka-till-naturen-romantik.

Bokens två huvudpersoner lever sitt liv i skogen, i en människobefriad vild natur, där det finns väsen och fenomen som skulle kunna vara hämtade från de klassiska trollsagorna eller från Tolkiens värld. De är nästan nakna men håriga, särskilt i ansiktet, och de lever sitt liv och tränar sina kroppar i den natur de har valt att leva i. Dock måste de då och då närma sig människosamhället för att fylla på matförråden, vilket Kolbeinn Karlsson skildrar på ett ganska komiskt sätt: Iförda burka och fotsid dräkt går de då till ICA Maxi och handlar och återvänder sen med plastkassar stinna av matvaror.

I övrigt är kontrasten till människovärlden desto större. Skogens ande belönar till exempel de här båda männen med var sin avkomma: barnen föder de med hjälp av mycket krystande genom ändtarmen.

Den här episoden hör till de mer lättbegripliga i boken – förutsatt att man alltså ger sig sagan hän. Där finns annat som ter sig mycket mer dunkelt för oss som läser men som kanske – ungefär som i fråga om Bilbo-avsnittet – går att lösa till exempel med läsassociationer från annat håll.

Hur som helst är ”Trollkungen” en fascinerande och vacker bok, också påkostad. Hoppas alltså att den, för både Kolbeinn Karlssons och förlagets skull, når många läsare.

9 kommentarer

 1. Att läsa Trollkungen är verkligen som att glänta på dörren till barndomens fantasilandskap. Jag tyckte mig känna igen Ekströms soppgubbe i en av rutorna. Har förresten för mig att man i Estland ända in in modern tid sett naturen som besjälad och dyrkat gamla träd med religiös vördnad.

  Comment by Johnny Jönsson — 2009 06 25 20:40 #

 2. Till Johnny Jönsson: Jo, det finns en snarlik figur i den del av serien som utgår från Tolkiens berättelse om dvärgen Bombur i floden.

  Estland hörde till de sist kristnade delarna av Europa, och det har i det estniska kulturarvet funnits kvar element av naturdyrkan. Du kan hitta spår av detta till exempel i Jaan Kaplinskis poesi – mer om honom finns att läsa ovan under Kulturspegeln, Prosa & lyrik.

  Comment by Enn Kokk — 2009 06 25 22:38 #

 3. Först och främst får man gratulera i efterskott!!
  Närmade mig datorn med försiktighet efter 3 veckor i Ångermanland där det råder lika stort datorförbud som i hemmet. Rensade mail, i år var det inte lika många som häromåret då vår amerikanske bekant alltid envisade med att skicka vidare alla sina mail, många riktigt privata och det var bara ett hundratal………
  Kolbeinn är riktigt bra i sin teknik. Påminner mig om mina mardrömmar om skogstrollen i Undrom som alltid uppträder i sommarvärmen eller rättare sagt i stugvärmen under nätterna. Och hett är det då vi envisas att alltid laga mat på vedspisen, sommar som vinter….det har bara blivit så då jag har försvarligt med ved, den fattiges rikedom som jag kallar det då jag tagit in några korgar och sedan kan se den brinna fridfullt i vår nya vedspis och vilken värme sen. Ekorren flyttade med alla ungar bärande dessa i munnen en och en, tyvärr flyttade han in i vindsventilen med de 5 små och förde ett himla domderande på vår altan för att vi stört i småekorrbarnauppfödningen. De är allt några nesliga ligister, men de är roliga att se. Tyvärr tar de fågelägg och troligen fågelungar. Och fåglar det har vi, har aldrig sett så mycket småfågel med kullar i nästan varje holk…trevligt värre.

  Comment by Urban Sjölander — 2009 06 26 11:56 #

 4. Till Urban Sjölander: Förr använde vi vår vedspis för uppvärmning, men numera har vi elelement och modern elspis. Kökspisen finns kvar, men om vi eldar gör vi det i öppna spisen i TV-rummet.

  På den tiden då vi eldade i köksspisen, tvingades vi dess värre konkurrera med kajorna, som byggde bo i skorstenen. Numera har vi galler i båda skorstenarna.

  Comment by Enn Kokk — 2009 06 26 12:18 #

 5. Enn Kokk, vad tycker du om Michael Jacksons bortgång? Gillade du honom som artist?

  Comment by Patrik — 2009 06 26 15:39 #

 6. Till Patrik: Nej, jag har aldrig varit Michael Jackson-fan. Men för den skull önskade jag inte livet ur honom,

  Comment by Enn Kokk — 2009 06 26 15:41 #

 7. Vilken otrolig hajp över detta med MJ:s död. Jag blev mycket irreterad över att lokalradion spelade endast, ja nästan iallafall MJ musik hela förmiddagen för att en radiojournalist hade en totalfixering och berättade allra privataste historier om sitt förhållande till MJ. Det kan inte vara god radiojournalistik även om man kan byta kanal. Jag protesterde med ett mail men har inte fått något svar från SR. Tänk om de skulle spela enbart Christer Sjögrenmusik om han skulle falla ifrån……det skulle inte vara kul. Nej sådan överdrifter som lokalradion gjorde idag borde anmälas till Radionämden eller vad det heter. Jag liknar det med att överhöra intrikata samtal i en buss från någon som talar i mobil. Över huvudtaget anser jag att radion blivit alldeles för privat genom sin personliga inställning till sina lyssnare. Tro nu inte att jag är 85 år och håller på det gamla men har det inte blivit lite för mycket Karlavagnen över hela etervågen numera.
  Vi har också elspis och elvärme i huset men vedspisen är ändå den som ger bästa känslan för det andra så sa sotaren för ett par år sedan att han visste varför det var så små vedhål på spisarna förr;
  -För att inte käringen skulle vara ut på byn å ralle så mycke för då skulle spissen brinn ut. (Alltså slockna.)

  Comment by Urban Sjölander — 2009 06 26 17:18 #

 8. Michael Jackson är död. Vem sörjer?
  Av all sörja inom underhållningsbranschen representerade Jackson det absolut sämsta jag kan tänka mig. Men Ekot, tv, tidningar, ja t om affärsaviser slår på stora trumman om detta onaturliga monster. Och ovanpå allt detta Mona Sahlins lika devota som smaklösa hyllning till MJ på Newsmill.
  Med sin perversa livsstil, sina försök att skrapa bort sin svarta hud och oräkneliga plastikoperationer var han den sämsta idol ungdomar kunde få. Många har säkert tagit efter Jackson sjuka att inte acceptera sig som man är utan vill vara någon annan. Att man inte duger som man är. Det smittade han miljoner osäkra tonåringar och barn med. Och vilka tragedier detta kunde leda till kan man ju bara föreställa sig.
  Mediatan förnekar sig inte utan Jacksons död slås upp som det vore fråga óm en stor statsmans bortgång. Detta är lika sjukt som fenomenet Michael Jackson. Endast en värld med många sjuka medier kan skapa en sådan rent avskyvärd idol.
  Nej, tacka vet jag Paul McCartney och liknande berömdheter som har lite under håret och använder sitt kändisskap för att förbättra världen.
  Rune Lanestrand

  Comment by Rune Lanestrand — 2009 06 26 21:19 #

 9. Rune och Urban – Ni får acceptera att folk har olika musiksmak. Michael Jackson ÄR en av vår tids mest produktiva och absolut mest framgångsrika artister, han utvecklade dagens musik och det är ren fakta. Det är väl inte konstigt att hans musik spelas i radio, eftersom den uppenbarligen går hem hos den breda massan. Det är bara att byta radiokanal om ni tycker det är så fruktansvärt…

  Sedan verkar ni inte ha någon större koll på vad ni pratar om. Jackson fick 1986 diagnosen vitiligo, en pigmentsjukdom som är mer synbar på personer med mörk hudfärg. Och Michael använde i allra högsta grad sitt kändisskap för att förbättra världen. Han låg bakom ”USA for Africa”, ett välgörenhetsprojekt som drog in åtskilliga miljoner för svälten i Etiopien, samt ”Heal the World Foundation” som också blev framgångsrikt tack vare låtarna ”Earth Song” och ”Heal the World”.

  Comment by Patrik — 2009 06 27 12:40 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^