Melodikrysset nummer 13 2015

28 mars 2015 12:10 | Barnkultur, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 7 kommentarer

För egen del tyckte jag att ganska mycket i dagens kryss var svårt.

Mest besvär hade jag med Bertil Englund, vars ”Flicka med positiv” inte har fastnat i mitt musikminne, kanske för att jag inte hade TV 1960. Dessutom var jag nyanländ till Uppsala för studier och när det här begav sig mycket aktiv, snart ordförande i socialdemokratiska Laboremus.

Dessutom hade jag redan en korsande Bertil i krysset, nämligen Sven-Bertil Taube, dock i ett för mig mycket mer välkänt sammanhang. Han sjöng ”Barberarvisan” ur ”Folk och rövare i Kamomilla stad” av Thorbjørn Egner, på sin tid en kär bok i vår barnkammare.

Men för att återgå till mina musikaliska luckor:

Debbie Harry och hennes ”Two Times Blue” hör inte till det som har fäst sig i mitt musikminne.

Samma sak gäller Velvet och ”Enemy”. Men nu har jag ju fått anledning att slå upp att bakom Velvet döljer sig Jenny Mariette Pettersson.

Och här kommer nästa upprepning – den gode Eldeman försökte sätta myror i huvudet på oss.

Den andra myran, betydligt lättare för mig att identifiera, hette Hjördis Petterson, i det fallet med ett s. Henne fick vi höra i Ulf Peder Olrogs ”Syförenings-boogie”.

En sista lite knepig fråga. Ja, inte när det gällde att höra vem som sjöng: Nanne Grönvall. Men ”På en gammal sur och rutten eka” har jag faktiskt aldrig hört förut.

Sune Mangs har jag förstås hört många gånger. Och i dag sjöng han dessutom ”Anne-Marie”, som ännu tidigare sjöngs av Thor Modéen.

Ett par andra damer figurerade i två andra låtar som spelades i dag:

”Jenny Let Me Love You” sjöng EMD, de vill säga Erik Segerstedt, Mattias Andréasson och Danny Saucedo.

Och sen hörde vi Nils Dacke spela ”Vad har du under blusen, Rut?”. en småfräck låt vi minns med Schytts (1973) och Streaplers (1974).

Dessutom fick vi höra Stefan Ljungqvist i ”The Lady Is a Tramp”, ett nog alltför generaliserande omdöme – men det är en bra låt.

För en del män är livet heller inte raka spåret. Fast ”Jag reser mig igen” har ett bra budskap, och dessutom är det roligt att Thorsten Flinck så sent som i Melodifestivalen 2012 framförde ett bidrag, som man faktiskt fortfarande kommer i håg.

Dagens dubbelfråga illustrerades med två låtar, lätta att känna igen. Olle Adolphsons ”Nu har jag fått den jag vill ha” har både fin text och bra melodi. Peter Lundblads ”Ta mig till havet” har jag ett speciellt förhållande till: Den sjöngs på min kusin Kreetes begravning av ett av hennes barnbarn, och sen var jag faktiskt på besök i min estniska hemby Juminda, när Kreetes aska på hennes begäran ströddes i Finska viken, vår barndoms hav.

Och apropå sång: ”Kungssången” har jag aldrig sjungit med i ens vid de tillfällen då jag har stått bredvid drottningen. Jag har fört hövliga och helt normala samtal med kungen också, men jag har alltid lyckats undvika att behöva säga ”Ers majestät”.

Jag får finna mig i att vi har monarki, men jag är republikan.

7 kommentarer

 1. Vi tyckte också att dagens kryss var knepigt. Först kände vi inte igen Sven-Bertil (skäms på oss), och inte heller Bertil på V14 hade vi en susning om. Jag var 1 år gammal när den Mellon gick av stapeln, så det är inte så konstigt att man inte hade kläm på den… ;-) Men med lite googlande löste det sej till slut. Stefan Ljungqvist kunde vi inte heller, så vi tackar för hjälpen.

  Comment by Maggan — 2015 03 28 13:32 #

 2. Till Maggan: Inte heller jag kan alltid allting – men jag är hyggligt duktig på att med hjälp av de ledtrådar Eldeman ger leta mig fram till rätt svar, ofta då med hjälp av Google.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 28 13:36 #

 3. Jo,lite svårare än vanligt var det idag, men mha gissning (nu) och Google ordnade det sig.
  V g Debbie Harry så fastnade jag för en låt som hon sjöng i gruppen Blondie, nämligen ”Maria”. Lätt att komma ihåg melodin, ingen dussinvara.
  Egner borde ha haft fetstil.

  Comment by Lasse H — 2015 03 28 22:56 #

 4. Glömde länken till ”Maria”.

  https://www.youtube.com/watch?v=VoOG7LEyUJ0

  Comment by Lasse H — 2015 03 28 22:57 #

 5. Vill nog påstå att Blondies största hit är Heart of glas! Blondie var stora under 70-80 talet med en punkliknanade stil.

  Comment by Pelle — 2015 03 28 23:54 #

 6. Jag har luckor i mitt musikkunnande, och en del av dem har att göra med att jag under den här aktuella perioden dels hade småbarn, dels hade ett mycket arbetsintensivt jobb.

  Egner har jag fetat nu – tack!

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 29 10:50 #

 7. Pelle, jag är inte helt obenägen att hålla med dig. ”Heart of glass” blev deras första stora hit redan 1979 medan sladdbarnet ”Maria” kom först 1999. Även på 80-talet hade dom en listetta, och att ha listettor tre decennier i rad verkar vara rätt unikt.

  Comment by Lasse H — 2015 03 29 11:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^