Melodikrysset nummer 11 2015

14 mars 2015 11:51 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Media, Musik, Ur dagboken | 11 kommentarer

Den här lördagen började lite olyckligt för mig. Inte för att jag försov mig – jag vaknar alltid i god tid för Melodikrysset på lördagsmorgnarna. Men först blödde jag näsblod, ymnigt, när jag var på toaletten. Och sen, när jag ändå tyckte att jag hade hyggligt med tid kvar för att äta frukost, hörde jag i radion, att Melodikrysset var framflyttat en halvtimme. Jag behöver väl inte tillägga att sport ligger helt utanför det jag intresserar mig för.

Min erfarenhet av Melodikrysset är att där mycket sällan förekommer låtar och artister som jag över huvud taget inte har hört talas om. Men i dag fanns det ett sådant exemplar.

Jag är normalt ganska bra orienterad i barnvisegenren i vid mening, och då menar jag inte bara sånt jag lärde mig sjunga under min egen skoltid för en mansålder sen – i dag spelades till exempel ”Röda stugor tåga vi förbi”, även känd som ”Sommarvandring”.

Våra barn fick många skivor, och sen har även barnbarn i lite olika åldrar fått skivor och filmer med musik i present. Men i dag uppdagade jag en lucka i mitt barnvisekunnande: ”Min tand e lös” tror jag faktiskt jag aldrig hade hört förut. Så ibland har ”Melodikrysset” en bildande funktion.

Jag har ett hyggligt musikminne och är lite av en musikalisk allätare, men jag minns faktiskt heller inte spontant ”Du har en vän” med Lill Lindfors (som jag annars har lyssnat mycket på), i Carole King’s original ”You’ve Got a Friend”.

Oskar Linnros finns heller inte i mina skivhyllor, men genom rockbjörnsledtråden tog jag mig fram till ”Hur dom än”.

Men jag tog mig fram till honom liksom till Enrique Iglesias, som jag heller inte har lyssnat våldsamt mycket på. Det var alltså han som sjöng ”Still Your King”.

Filmen ”Min bäste väns bröllop” med Julia Roberts har jag för egen del inte sett, men det var för den skull inte omöjligt att känna igen Sophie Zelmani i ”Always You”.

Självklart har jag sett filmer av Colin Nutley men faktiskt inte ”Under solen” från 1998. I den förekom ”You’ve Got a Friend”, ”You’re Everywhere”, signerad Weeping Willows som jag gillar.

Från film är steget inte långt till TV, och jo, när ”Fame” var ny i svensk TV, såg jag lite av den. Eldeman efterlyste också något som förekom i den, och att döma av antalet bokstäver och de ledbokstäver jag hade, syftade han i det här fallet på dans.

Som mina regelbundna läsare vet, älskar jag inte dansband, framför allt inte att dansa till deras musik. Men en man i min ålder har ändå hört till exempel Sven-Ingvars, om inte annat så på Svensktoppen. Och en låt som ”Två mörka ögon”, som spelades i dag, har utan tvekan schlagerkvaliteter.

”Mjölnarens Irene” blev hit under tidigt 1950-tal, med bland andra Lily Berglund och Britt-Inger Dreilick. I dag fick vi höra den i en dansk version, ”Møllerens Marie”.

Lite nordisk kurragömmalek ägnade sig Anders Eldeman åt också när det gällde ”En gång i Stockholm”. När Monica Zetterlund sjöng den i Eurovision Song Contest 1963, hamnade den – mycket orättvist, tycker jag – på sista plats. Fast i dag hörde vi den med Edda Magnason, som har isländskt påbrå. Hennes version gjordes för filmen om Monica Z och finns också på skiva.

I Melodifestivalen 2009 slutade Caroline af Ugglas på andra plats med ”Snälla, snälla”, också det ett tävlingsbidrag skyhögt över samtliga låtar i årets omgång.

Men jag ska förstås ändå se finalen.

11 kommentarer

 1. Hej Enn!

  Lyssna gärna på Lena Andersson version av DU HAR EN VÄN tycker att den faktiskt slår Lills!

  Comment by Pelle — 2015 03 14 12:12 #

 2. Weeping Willows låt var ”You’re everywhere”, inte den du angav i texten … ;)

  Comment by Per Wärmegård — 2015 03 14 12:19 #

 3. Till Per Wärmegård: OK – korrigerat.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 14 13:30 #

 4. Till Pelle: Jag såg att Lena Andersson också har gjort en version av ”Du har en vän”, men trots att jag gillade henne, minns jag inte hennes version heller.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 14 14:37 #

 5. Näsblod är riktigt otrevlig sak, man får städa hela badrummet. Blod har ett rent anskrämligt sätt att smitta av sig överallt…

  Comment by Urban Sjölander — 2015 03 14 17:08 #

 6. Till Urban Sjölander: Jag har tidigare inte brukat drabbas av näsblod, men nu har jag det, då och då. Jag har förstås undrat varför och jag har funderat på om det kan ha att göra med att jag är ordinerad det blodförtunnande medlet Waran. (Dosen fastställs av Akademiska efter regelbundna blodprov.) Jag tar Waran före läggdags, och de här näsblodsattackerna brukar komma på morgonen, när jag är på toaletten. Jag har snart tid hos min husläkare, och jag ska ta upp det här med henne då.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 14 17:20 #

 7. Absolut en viktig sak för husläkaren att kanske minska Waranet. Näsblod är som sagt ett otyg som jag själv drabbas av lite nu och då också då om mornarna.

  Comment by Urban Sjölander — 2015 03 15 11:48 #

 8. Förlåt men jag skulle vilja fråga en sak. Säger man inte tidigarelägga om ett program kommer en halvtimma tidigare? Jag tycker att det låter så avigt med att
  skriva framflyttat,eller?
  mvh YVONNE JOHANSSON

  Comment by YVONNE — 2015 03 15 16:05 #

 9. Hej Enn, undrar om det blitt ett litet skrivfel angående årtalet Monica Z deltog i Melodifestivalen. Eldeman nämner 1963, och det gör även SVT.

  Och snälla, var försiktig och uppmärksam på Waranet, det har förtinitton biverkningar…

  Janne H

  Comment by Janne H — 2015 03 15 16:58 #

 10. Till Yvonne Johansson: Jo, vid närmare eftertanke ger jag dig rätt.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 15 17:01 #

 11. Till Janne H: Tack – jag har rättat. I det här fallet har jag nog helt enkelt inte kunnat tyda mina egna kråkfötter.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 15 17:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^