Köp hygienprodukter på Apoteket – och välj Apotekets egna

23 juni 2009 15:28 | Politik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Förr köpte jag alla badrumsprodukter på Konsum och Apoteket – jag har alltid, när det har varit möjligt, undvikit privat företagsamhet.

Och det fanns mycket bra produkter att välja på. Kooperationen hade stor egen, delvis samnordisk tillverkning. Och på Apoteket fanns varor tillverkade av dotterföretaget ACO.

Efter att ACO en tid hade varit en del av en större statlig läkemedelskoncern, privatiserades ACO, och inte nog med det: Hudvårdsprodukterna finns numera hos ett, tror jag, schweiziskt företag, och de egenvårdsläkemedel ACO tillverkade tillverkas av amerikanska Johnson & Johnson. Båda grenarna marknadsför fortfarande märkligt nog sina produkter under märkesnamnet ACO. Båda varugrupperna finns på Apoteket, men trots att det står ”Apotekens composita” på till exempel schampoflaskorna, har ingen av de här tillverkningsgrenarna alltså längre något med Apoteket att göra.

För egen del har jag därför nu under lång tid handlat mina hygienprodukter på Konsum och då valt de produkter, som kallas Änglamark, Coop och X-tra, allesammans numera legotillverkade åt KF, alltså inte tillverkade i egna fabriker.

Sen har Coop-sortimentet på det här området tagits bort. När Coop-tandkrämerna försvann, dröjde det innan det kom en ny X-tra-tandkräm, och eftersom jag samtidigt såg helsidesannonser för att Apoteket lanserade en serie nya, egna tandvårdsprodukter, gick jag för första gången på länge dit för att hitta alternativ till Konsums försvunna tandkrämer.

Och se: Apoteket hade under eget namn, Apoteket, börjat saluföra legotillverkade tandvårdsprodukter. Det fanns fyra olika varianter av apotekstandkräm: Classic, Gel, Sensitive och Whitening. Dessutom fanns det munskölj med fluor, tandborstar och mellanrumsborstar, alla med varumärket Apoteket.

Som den nyfikna person jag är, kollade jag på nätet för att se om det fanns apoteksegna produkter också på andra områden. Och det fanns det, många till och med. Men de marknadsfördes inte under namnet Apoteket utan under namnet Apoliva. Apoliva-serien är alltså hygienprodukter på andra områden, tillverkade i Sverige, har jag tagit reda på, åt Apoteket.

Det första jag skaffade, detta med tanke på den stundande badsäsongen, var en rad solskyddsprodukter, märkta Apoliva: sollotion, solcreme, solspray och efter sol-creme. Jag köpte också, med tanke på att Viggo, sex, och Klara, fyra, säkert kommer hit och badar i sommar, några barnvarianter med högre skyddsfaktor.

Sen har jag köpt ett par Apoliva-varianter av schampo och duschcreme, även flytande tvål, till badrummet respektive bastun. Jag har köpt de lätt parfymerade varianterna, men de finns också att köpa utan doft.

När jag sist besökte det stora apotek på Svartbäcksgatan i Uppsala som blir kvar i statlig ägo, upptäckte jag i hyllorna bland annat Roll on från Apoliva, och dessutom en rad Apoliva-produkter som jag för egen del inte brukar, till exempel dagcreme, handkräm, ansiktsvatten, rengöringslotion, bodylotion och balsam.

Om de sist nämnda Apoliva-varorna har jag således ingen berättigad mening, men de Apoliva- och Apoteket-märkta varor jag har testat har visat sig vara utmärkta. De fyller sin funktion, och de har, jämfört med mycket i kosmetik- och hygienbranschen, ett rimligt pris.

Så vitt jag förstår kommer de efter privatiseringen av delar av apoteksväsendet att säljas genom de statliga apoteken och vara ett av flera goda argument för att handla just där.

5 kommentarer

 1. Glöm aldrig Per-Ingvar Brånemark! På sin tid samarbetade denne man med den fredliga delen av Bofors och uppfann bland annat metoden att med hjälp av titan limma fast löständer i käften på patienter så att de – implantaten men kanske inte patienterna – håller i hundra år. Brånemark skapade också den förnämliga tandkräm som på 70-talet faktiskt hade namnet Bofors! Numera heter den Classic, och man kan alltså hitta den på ännu inte privatiserade apotek. I samtal med Bofors dåvarande ägare Erik Penser föreslog jag en annonskampanj för detta fredliga Bofors: GUMS – not GUNS!

  Comment by Björn Kumm — 2009 06 23 16:20 #

 2. Till Björn Kumm: Jag har själv ett par titanimplantat. De här tänderna fungerar minst lika bra som – ja, bättre än – vanliga tänder.

  Comment by Enn Kokk — 2009 06 23 16:57 #

 3. En stor del av Apoliva-sortimentet tillverkas av Gepe-Biwex AB som är helägt av Gepe Holding AG (diaramstillverkaren). Så dina pengar verkar hamna i fickorna på schweizare till slut i alla fall.

  En av anledningarna till att jag undiviker egna märkesvaror är bristen på transparens, man vet inte var produkterna är tillverkade och av vem.

  ”Privat verksamhet” samt ”svenskt” är som vanligt relativa termer…

  Comment by Erik Ferrari — 2009 06 24 2:49 #

 4. Till Erik Ferrari: Jag håller med dig om de problem du påtalar i fråga om egna märkesvaror. En person med egen kunskap om just den här tillverkningen anförde dock som argument att Apoteket har som policy att inte beställa varor som medför väldiga transportavstånd; i det här fallet skulle alltså tillverkningen ske här i Sverige.

  I princip föredrar jag emellertid egen tillverkning, det som både Apoteket och Konsum tillämpade på till exempel 1970-talet, när ACO-produkterna ägdes av Apoteket och tillverkades i egna fabriker här i Sverige och kooperationen hade samnordiska tillverkningsenheter i Norden.

  Comment by Enn Kokk — 2009 06 24 9:27 #

 5. Eftersom Apoteket i min hemkommun ska säljas misstänker jag att vi inte har något Apotek alls inom fem år utan har att välja mellan att beställa varor från Borås, eller resa 3 mil till närmaste sådant.

  Comment by Kerstin — 2009 06 25 2:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^