Melodikrysset nummer 10 2015

7 mars 2015 12:21 | Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 16 kommentarer

Dagens, åtminstone för mig, svåraste fråga var nog den som hade en signatur till ett radioprogram som nyckel – jag har nämligen som musikalisk blotta att liksom inte lägga märke till signaturmelodier. Men snart hade jag nog med ledbokstäver för att komma på att det måste röra sig om ”Efter tre”.

Av de även i dag få utländska bidragen låg egentligen bara Smokie, i dag med ”Needles And Pins”, utanför det jag brukar lyssna på.

Gipsy Kings känner jag då till bättre. Med dem fick vi i dag höra ett knippe melodier, bland dem ”Bamboleo” och ”Volare”.

Fast lättast av de utifrån kommande melodierna var det att identifiera ”Yesterday”. Jag har allt Beatles har spelat in.

Utländsk härkomst har också ”Rhum And Coca Cola”, en gång i världen känd genom Andrew Sisters men i dag i en version med Tropical Touch. På svenska handlade den om Rom och Coca Cola, även om Anders Eldeman försökte föra oss på villovägar genom att hänvisa till Cornelis, som ju gjorde en annan version, framförd av Östen Warnerbring, som sjöng om hembränt och varm choklad.

Nämnas i den här räckan bör också dubbelfrågan med två utländska klassiska kompositörer, Igor Stravinskij och Edvard Grieg.

Fast Anders Eldeman har också en viss kärlek till svenska klassiker – Cornelis är redan nämnd.

Ofta återkommer han till Evert Taube, så också i dag, då han spelade Taubes ”Änglamark”. Den börjar ”Kalla den änglamarken eller himlajorden om ni vill”. Texten hittar du ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.

Povel Ramel är en annan svensk klassiker, som Eldeman ofta återvänder till. I dag hörde vi en inte så särskilt känd ramellåt, ”Digga Darwin”.

Björn Ulvaeus och Benny Andersson kommer med all säkerhet också att räknas till de svenska klassikerna. I dag inleddes krysset med deras ”Guldet blev till sand” ur ”Kristina från Duvemåla” från 1995. Den sjöngs av Peter Jöback.

Från dem är inte steget långt till Agnetha Fältskog. I dag fick vi visserligen höra hennes ”Om tårar vore guld” med den danska sångerskan Susann Lana, men den svenska refrängen lyder i alla fall: ”Jag skulle äga miljoner om tårar vore guld”.

Ett snäpp vassare – när det gäller text och musik och sång – är dock ”Om du lämnade mig nu” med Miss Li och Lars Winnerbäck, låtens upphovsman.

Vi fick vidare höra en låt ur filmatiseringen av Jan Guillous Arn, ”Där du andas” av Anders Glenmark och framförd av Marie Fredriksson. Nä, jag har varken läst eller sett.

Björn Skifs är liksom de senast nämnda värd beröm, men jag har lite svårt för ”When You Tell the World You’re Mine”, på grund av det sammanhang han tillsammans med Agnes (Carlsson) framförde den vid, vilket inte ska tolkas med personlig udd.

Det handlar om demokratiska principer. Det lär väl bli efter min död, men förr eller senare kommer även Sverige att avskaffa monarkin.

16 kommentarer

  1. En slamkrypare :Humlans flykt har inte Igor Stravinskij komponerat !!!!!

    Comment by p-m franked — 2015 03 07 12:28 #

  2. Håller med, är detta en slamkrypare…? Heter inte kompositören Nikolaj ?

    Comment by thomas engström — 2015 03 07 12:37 #

  3. Grieg bör stå med fetstil, inte Edvard.

    Comment by Jonas Sjöberg — 2015 03 07 12:52 #

  4. Till Jonas Sjöberg: Tack för påpekandet – jag har korrigerat nu.

    Comment by Enn Kokk — 2015 03 07 13:03 #

  5. Hej, ”Scherzo Fantastique” av Igor S. är väldigt lik ”Humlans flykt”. Igor S. gick i lära hos Rimski-K. och blev kanske inspirerad av honom.

    Trevlig Helg från ett vårlikt Göteborg

    Comment by LO - Göteborg — 2015 03 07 13:06 #

  6. Till P-M Franked och Thomas Engström: I min svarskladd har jag skrivit Igor Stravinskij men inte vilket verk jag förknippade musiken med, och eftersom det senare inte efterlystes, orkade jag inte lyssna om. Jag har dock ett vagt minne – men minnet ska man inte lita på – att musiken kan ha varit hämtad från baletten ”Eldfågeln”. Men LO har, tror jag, ett bättre förslag.

    Comment by Enn Kokk — 2015 03 07 13:14 #

  7. Hej Enn, googlade på gypsy kings för jag var lite osäker på stavningen och mycket riktigt gypsy inte gipsy. Med vänlig hälsning /Bo

    Comment by Bo Johansson — 2015 03 07 17:32 #

  8. Till Bo Johansson: Nä, Kolla på Gipsy Kings ska du få se att de har gjort ”Bamboleo” och ”Volare”. Alternativstavningen Gypsy förekommer men är mindre vanlig. Och i Wikipedia – kolla! – kallas de Gipsy Kings.

    Comment by Enn Kokk — 2015 03 07 17:53 #

  9. Fel i Melodikrysset:
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2078&artikel=6111121

    Comment by HO — 2015 03 07 19:21 #

  10. Tack HO för länken till Melodikrysset, där dom konstaterar att det blev fel idag – vilket också diskuteras här bland kommentarerna på Enns blogg. Vi tänkte också ’men har Stravinskij verkligen skrivit Humlans flykt..?’ Men Igor passade ju in så bra, så det skrev vi ändå. Nu ”utgår lodrätt 4 ur veckans kryss”, skriver SR. Ja, det var en ovanlig händelse får man ändå säga; första gången på 19 år enligt den gode Elderman själv. Nå, det är mänskligt att fela.

    Comment by Maggan — 2015 03 07 19:32 #

  11. Ja, Igor passade ju in, och lustigt nog gick mina egna associationer alltså, när jag funderade, till ”Eldfågeln”, som Eldeman tydligen hade tänkt spela.

    Comment by Enn Kokk — 2015 03 07 22:42 #

  12. Melodikryssets första blunder på 19 år enligt artikeln :)

    Comment by Helena — 2015 03 08 10:23 #

  13. Det finns en helt fantastisk scen ur filmen ”Shine”, där den australiske pianisten David Helfgott, spelad av Geoffrey Rush (en av mina absoluta favoriter, senast i ”The King’s Speech”), föreställs spela just ”Humlans flykt” av Nikolaj Rimskij-Korsakov (rimskij är ryska för romersk).
    https://www.youtube.com/watch?v=8_p6-cAMr_g.
    Hela filmen är mycket sevärd.

    Monarkin må vara en anakronism, men det finns andra, betydligt värre brister i och större hot mot demokratin, som inte får glömmas bort i ivern att agitera för republik. Jag får ofta en känsla av så sker, speciellt på vänsterkanten.

    Comment by Stefan H, Järfälla — 2015 03 09 16:05 #

  14. Hej!
    Jag har en fråga angående Evert Taube som du kanske kan hjälpa mig med. Du har skrivit på din sida någonstans att Änglamark är Everts näst sista verk, vilket är hans sista. Jag har även hittat på nätet uppgiften att Änglamark är hans sista. Kan du hjälpa mig att reda ut detta?

    mvh Peter

    Comment by Peter Waerme — 2015 05 10 9:37 #

  15. Till Peter Waerme: ”Änglamark” skrevs av Evert Taube när han var 80 år gammal. Den ingick i filmen ”Äppelkriget” (1971) och kom också på skiva med sonen Sven-Bertil Taube samma år.

    Enligt uppgift ska ”Minnet och tystnaden” vara det allra sista taubeverket, skrivet 1971, då Evert Taube hade hunnit fylla 81.

    Evert Taube dog den 31 januari 1976.

    Comment by Enn Kokk — 2015 05 10 10:18 #

  16. Ett stort tack till dig.

    Peter

    Comment by Peter Waerme — 2015 05 10 10:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^