Norska Coop får köpa ICA-butikerna i landet

5 mars 2015 16:48 | Mat & dryck | 3 kommentarer

I Norge har ICA inte alls lyckats som här. Det här har ändat i att ICA har beslutat sig för lämna Norge – alltså sälja sina sammanlagt 553 butiker med lite olika storlek och med ett par olika namn.

Norska Coop la ett för ICA – det svenska moderbolaget – attraktivt bud, men den norska konkurrensmyndigheten, Konkurransetilsynet, inledde därefter en granskning av den här affären, en granskning som har tagit rundlig tid. En av förklaringarna till det senare är att den här myndigheten har granskat effekterna av en fusion delmarknad för delmarknad, sammanlagt 90.

För att tillfredsställa Konkurransetilsynet, som vill förhindra att kooperationen på vissa av dessa delmarknaden blir alltför dominerande, har Coop gjort upp i godo: Coop säljer 43 butiker till lågprisgruppen Bunnpris (Bottenpris) och 50 butiker till Norgesgruppen.

Men vinsten för Coop blir ändå att man nu övertar många ICA-butiker till exempel i det centrala Østlands-området och i Bergen-regionen, där konsumentkooperationen i dag inte är så stark.

Norgesgruppen som en av de två köparna av butiker från Coop är kanske inte helt självklar: Kedjan, som driver butiker under namnen Kiwi, Meny och Spar, kontrollerar redan 40 procent av den norska dagligvaruhandeln.

Coop kommer nu i alla fall upp i drygt 28 procent av den norska dagligvaruhandeln och blir klart större än trean, Reitan-gruppen.

3 kommentarer

  1. COOP är dyrast kedja i Sverige så nu blir den väl det i Norge också.

    Comment by Fredrik — 2015 03 08 14:23 #

  2. Till Fredrik: Norska Coop har klarat sig bra i konkurrensen mellan de olika kedjorna, vilket norska ICA inte har gjort.

    Comment by Enn Kokk — 2015 03 08 15:15 #

  3. Efter att i många år varit COOP trogen – är också medlem – handlar jag numera min mat i Hemköp, som ligger på gångavstånd. Jag tycker att det är viktigt att stödja en liten affär i ens närområde, och då den inte är märkbart dyrare än COOP, så fortsätter jag att vara otrogen tills vidare.

    Comment by Lasse H — 2015 03 08 22:50 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^