Fritt efter Henning Mankell

5 mars 2015 15:17 | Deckare, Film | 3 kommentarer

Deckarserier blir ofta filmer, iland till och med när det inte finns fler böcker att filmatisera.

När det gäller den senaste serien av filmer som bygger på deckare, skrivna av Maria Lang (Dagmar Lange), har man i och för sig vinnlagt sig om att få till en femtitalistisk miljö, men de tre huvudagerande skildras ganska stereotypt, och man har i vissa fall tagit sig friheter i förhållande till bokoriginalet.

Filmatiseringarna av Per Wahlöös och Maj Sjöwalls mycket läsvärda serie om Martin Beck och hans kolleger blev i flera fall inte så tokiga, och framför allt Bo Widerbergs version av ”Den vedervärdige mannen från Säffle”, som film kallad ”Mannen på taket”, var lysande. Sen har det kommit ett otal filmer utan bokförlaga om Martin Beck, Gunvald Larsson och de andra, några, signerade till exempel Harald Hamrell, inte alls oävna, men många med sviter av att vara serieproducerade. Jag har sett flertalet av dem i TV men inte brytt mig om att skriva filmrecensioner.

Fast de som närmast föranleder de här raderna är Henning Mankell och hans figur/polis Kurt Wallander.

De ursprungliga Wallander-deckarna har filmatiserats, ibland med gott, ibland inte med riktigt lika gott resultat.

Men som så ofta i liknande fall har filmproducenterna velat ha mer. Och Henning Mankell har gått med på att låta sina romanfigurer och sin ystadsmiljö leva vidare, fast nu med annan manusförfattare.

Här om kvällen såg jag en av de här filmerna, ”Wallander – Försvunnen” (2013) i regi av Leif Magnusson, i TV. Och låt mig genast säga att den här filmen, med Stefan Thunberg som manusförfattare, utan att vara något mästerverk i genren ändå håller en hygglig spänningsnivå. Krister Henriksson spelar även i den här filmen rollen som Kurt Wallander, och hans dotter Linda, också hon polis, spelas av Charlotta Jonsson. Douglas Johansson spelar Martinson.

Polismiljön skildras i det här fallet utifrån perspektivet att Wallander återvänder till stationen efter en tids avstängning.

Deckarhistorien har som startpunkt, att en ung flicka aldrig kommer till skolan och sedan visar sig vara försvunnen – skallgång ger inget resultat. Sökljuset riktas på olika personer, först på den försvunna flickans mamma, som visar sig ha en affär med en man som inte är hennes egen – Wallanders kolleger misstänker också den man som mamman lever ihop med i ett trassligt förhållande – och sen på mamman till en flicka som försvann för flera år sen (och som visar sig vara lite av en privatdeckare). Vem det sedan är som är den skyldige kan den vane deckarläsaren möjligen lista ut själv – en person som syns så pass mycket i en deckarhistoria brukar också ha en dold roll i den.

Upplösningen, med mördarens överrumplande attack på Wallanders polisdotter Linda, är riktigt spännande.

3 kommentarer

  1. Hej Enn. Häromsöndagen såg jag en intressant och spännande film i TV4 med start kl 21, en film som bygger på Henning Mankells bok ”Den oroliga mannen”. Tur att jag hade läst boken innan, det gav större behållning, när jag såg filmen). Filmen handlade om misstänkta ubåtar i svenska skärgården. Filmens marinofficer Håkan von Enke är förmodligen i verkligheten kommendör Hans von Hofsten. Hans von Hofsten skrev en debattartikel tillsammans med ett dussintals marinofficerar i SvD. hösten -85. Det är mycket ovanligt att millitärer skriver debattartiklar. Om jag inte missminner mig så var det hård kritik mot regeringen Palmes undenfallenhet mot Kreml. Det var en uppjagad stämning att Palme skulle träffa Gorbatjov april -86. Du kanske kommer i håg mer uppgifter? Hälsningar Rustan Rydman, Stockholm

    Comment by Rustan Rydman — 2015 03 05 21:10 #

  2. Till Rustan Rydman: Den film du nämner har jag själv inte sett, och jag har heller inte läst boken bakom den. Hans von Hofsten kommer jag däremot i håg, men detaljerna – det här rör ju saker som hände för cirka 30 år sen – minns jag inte utan att kolla dåtida material.

    Comment by Enn Kokk — 2015 03 06 8:43 #

  3. Hej Enn! Läs Mankells bok vid tillfälle. Ingvar Carlson har i sin bok ”Ur skuggan Olof Palme (sid 51) han citera han några radar av Hans von Hofsten och kollegor inom Marinen via SvD en debattartikel(SvD 3/11-85). ”Omfattningen, intensiteten och allvaret i den främmande undervattensverksamheten i våra vatten förtigs, föringas eller t,o.m. förlöjligas av statsminister och utriksminister på ett sätt, som helt enkelt inte kan tolkas på annat sätt än att de egentligen inte tror eller, kanske snarare, inte vill tro på rapporterna från ÖB…”, Denna debattartikel fick ett väldigt stort genomslag i media. Några månader senare – april -86 skulle Palme besöka Moskva och Gorbatjov.

    Comment by Rustan Rydman — 2015 03 06 12:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^