Ett Första maj-krav förverkligas, även om det har tagit tid
4 mars 2015 22:33 | Politik | 3 kommentarerI början av 1960-talet var jag med om att göra Laboremus till Uppsalas största studentförening. Receptet var aktivitet och bredd, radikalism och uppkäftighet.
En av de Första maj-paroller vi förde fram rörde en då mycket omdiskuterad stadsmiljöfråga. ”Riv Tempo-huset!” löd vår paroll. Det var inte ett krav som föll i god jord hos demonstrationsledningen – stans socialdemokrater hörde nämligen till dem som hade sagt ja till det här nya monstret i en känslig stadsmiljö vid Stora Torget. För just monstruöst avvikande var Tempos (nuvarande Åhléns) tårtpapperfasad i en känslig stadsmiljö.
Nå, huset revs förstås inte, och så småningom har väl uppsalaborna vant sig vid tårtpapperfasaden, vilket intervjuer i TV, nu när den här fasaden faktiskt ska bytas ut, vittnar om.
Själv har jag inte ändrat uppfattning. Det är en estetisk landvinning, att den rivning (åtminstone av fasaden) vi krävde i min ungdom äntligen blir av.
Missförstå mig nu inte. Jag är alls inte mot stadsförnyelse och modern arkitektur, men den här fasaden var faktiskt anskrämlig.
3 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
I så fall är väl Tempo i gott sällskap med Domus här. Ofta låg de i samma byggnadskomplex. Ibland med vidhängande, ännu mindre estetiska, parkeringshus. Numera är de flesta Domusvaruhusen ombyggda till citygallerior dock. Allt har sin tid…
Comment by Jan — 2015 03 04 23:08 #
Till Jan Galfvensjö: Jag vill verkligen inte heller försvara alla Domus-varuhus, men i fallet Uppsala är du fel ute. Forum, som det kom att kallas i Uppsala, var en faktiskt ganska vacker modern byggnad, ritad av Dag Ribbing vid KFs arkitektkontor – trots att det var en ny skapelse, smälte det in i den omgivande stadsmiljön. Forum-huset i Uppsala väckte uppmärksamhet i media och fick också utgöra miljö i Arne Mattsons Hillman-film ”Mannekäng i rött”.
I min forna hemstad Sundsvall inrymde kooperationen sitt varuhus, också där kallat Forum, i ett av de anrika gamla stenhusen vid Stora Torget, detta utan att begå våld på det.
Comment by Enn Kokk — 2015 03 05 8:29 #
Forum-gallerian byggdes under tidigt 1950-tal, då byggdes det faktiskt ganska många vackra hus fortfarande. Den riktiga försämringen stadsbyggnadsmässigt kom fr.o.m. sent 1950tal, när ökade lönekostnader kompenserades genom färdiga elementbyggen och billigare material (färdiga betongtrappor istället för kolmårdenmarmorstrappsteg o.s.v.) för att kunna bibehålla och öka byggproduktionen. Under 1950-talet kunde runtom i landet lokalt/regionalt anknutna arkitekter sätta egna avtryck på ett positivt sätt för stadsmiljön, se Hans Westman i Skåne eller Södersaneringarna i både Örebro och Gävle, de sista stadsdelar där man dessutom lyckades få till och fortfarande har ett stadsliv (i Gävle kan man jämföra Söder med exv. Brynäs som revs 1960-1980 och som p.g.a. inkonsekvent och tvekande stadsplanering under alla år numer har en extremt splittrad och sönderslagen stadsmiljö, olika gatubredder på samma gata beroende på olika planerade trafikleder man förberett för utan att bli förverkligade, inget folkliv alls osv).
Comment by Karl Magnason — 2015 03 07 16:03 #