Försök att se vart valvinden blåser i valet i Estland 1 mars

28 februari 2015 17:18 | Politik | Kommentering avstängd

Opinionsmätningsföretaget Emor försöker dagen före valet i Estland fånga vart valvinden blåser. Man visar hur valvinden ser ut att blåsa genom att redovisa de tillfrågades partipreferenser under två på varandra följande perioder, 11-18 februari respektive 23-26 februari.

Den mest tydliga förändringen är att partisympatierna för det delvis nyliberala styrande partiet Reformierakond (Reformparteit) ökar från 22,8 procent till 26,3 procent.

Det parti som ser ut att tappa anhängare till Reformpartiet är det konservativa, nu i Riigikogu (Riksdagen) inte representerade Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa Folkpartiet), som faller från 9,1 procent till 6,0 procent. Också det senare skulle, om det blev valresultatet, klara spärren, men här kan naturligtvis en sten ha kommit i rullning, möjligen med syftet att hindra att Edgar Savisaars Keskerakond (Centerpartiet) med sina många ryska väljare skulle kunna bli största parti. Konservatiivne Rahvaerakond är byggt på resterna av ett parti som efter Estlands frigörelse från Sovjetunionen samlade stora delar av kolchosarbetarna på landsbygden – det ursprungliga partiet klövs, och en stor del av det, bland annat av dess riksdagsledamöter, anslöt sig till Socialdemokraterna. Delar av återstoden kom sedan att bilda kärnan i det konservativa folkpartiet.

Den andra nykomlingen, det likaledes borgerliga Vabaerakond (Fria partiet), ser dock ut att ta sig in i Riigikogu. Under den första februariperioden stöddes partiet av 8,8 procent, under den andra (av sådana som inte redan hade röstat) av 9,7 procent.

För övriga partier är situationen tämligen stabil.

Keskerakond (Centerpartiet) noteras för 21,6 respektive 21,5 procent under de båda perioderna i februari. I förra valet fick Centern stöd av 23,3 procent.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) får 19,7 respektive 19,4 procent mot 17,1 procent i förra valet. Socialdemokraterna sitter i koalitionsregering tillsammans med Reformpartiet.

Och Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), som åkte ur regeringen, när Socialdemokraterna kom in, ligger still på 15,8 procent, en nivå märkbart under partiets valresultat, 20,5 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^