Norge: Fremskrittspartiet i djup vågdal

26 februari 2015 23:09 | Politik | Kommentering avstängd

I den senaste norska opinionsundersökningen, gjord för Dagens Næringsliv av Sentio Research, backar högerpopulistiska Fremskrittspartiet med ytterligare 0,9 procentenheter och hamnar då på rekordlåga 9,2 procent, långt under de 16,3 procent som förde partiet till regeringsmakten i valet 2013.

FrPs vice partiledare Per Sandberg försöker lasta Kristelig Folkeparti, en del av det parlamentariska underlaget för den blå-blå regeringen, för det här. Han kritiserar KrF för att vara ansvarigt för att ”ungdomar reser till Syrien och ansluter sig till terrorgrupper som massakrerar kvinnor och barn”. Hur exakt detta har påverkat Fremskrittspartiets siffror förblir en smula oklart. Däremot har KrF konstrat när det gäller parlamentariskt stöd för en del FrP-förslag, och ganska många KrF-företrädare har heller inte ställt sig avvisande till locktonerna från Arbeiderpartiet. Kristelig Folkepartis framgång i den nu aktuella mätningen är måttlig, + 0,2 procentenheter, och partiet hamnar då på 5,4 procent, aningen under sitt valresultat 2013, 5,6 procent.

Det andra mittenpartiet, liberala Venstre, som också utgör parlamentariskt underlag för den blå-blå regeringen utan att formellt tillhöra den, får i Sentio-mätningen stöd av 4,6 procent (- 0,1 procentenheter) och ligger fortsatt under sitt valresultat 2013, 5,6 procent.

Bättre går det då för det tredje mittenpartiet, Senterpartiet, det som var en del av den 2013 fallna röd-gröna regeringen. SP ökar med 1,0 procentenheter till 5,8 procent och ligger nu över sitt valresultat från 2013, 5,2 procent.

Høyre, ankaret i den blå-blå regeringen, backar med 2,0 procentenheter till 21,4 procent, och ligger nu även enligt den här undersökningen markant under valresultatet 2013, 26,8 procent.

Arbeiderpartiet, som 2013 bara fick 30,8 procent, hamnar även i den här undersökningen på sin nya nivå: backar visserligen med 0,7 procentenheter men stöds ändå av 41,4 procent.

APs och Senterpartiets tredje part i den 2013 fallna regeringen, Sosialistisk Folkeparti, ligger enligt den här undersökningen med 4,3 procent (+ 1,1 procentenheter) åter över spärren och även aningen över sitt valresultat 2013, 4,1 procent.

Och dess lilla konkurrent på vänsterkanten, Rødt, stöds i den aktuella mätningen av 1,0 procent (+- 0,0 procentenheter) mot 1,1 procent i valet 2013.

Intressant i ett svenskt perspektiv är att det i det norska fallet blockneutrala Miljøpartiet De Grønne inte riktigt lyckas. Det minskar i den här mätningen med 0,9 procentenheter och hamnar därmed, med 3,6 procent, under fyraprocentsspärren. I valet 2013 fick det 2,8 procent av rösterna men klarade på grund av ett högre stöd i huvudstaden ett lokalt mandat i Oslo.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^