Melodikrysset nummer 8 2015

21 februari 2015 12:17 | Barnkultur, Film, Musik, Serier, Ur dagboken | 7 kommentarer

Det var nästan bara svenskt i dagens melodikryss, och när vi undantagsvis hörde något på något annat språk, var det ”Don’t Know Why” med Norah Jones, som verkar vara en av Anders Eldemans egna favoritet. (Nå, också jag har något med henne i skivhyllorna.)

Fast på den klassiska sidan förekom det också musik med utländska rötter.

Dels fick vi höra ouvertyren ur Giuseppe Verdis opera ”Otello”, som i sin tur bygger på William Shakespeares pjäs ”Othello” – märk den lilla men inte minst i korsordssammanhang betydelsefulla skillnaden i stavning.

Dels fick vi höra Jussi Björling sjunga ”Guds lov i naturen”, komponerad av Ludwig van Beethoven.

Steget från Björling till Östen med resten och deras ”Grilla, grilla” kan synas långt, men jag tycker att också Östen & co och matlagning i naturen har sin charm.

Vi kan ju fortsätta med dem som i övrigt har deltagit i Melodifestivalen.

Martin Stenmarck, som 2005 deltog med ”Las Vegas”, hör väl inte till mina personliga favoriter, men betydligt värre har jag hört i de här tävlingarna. Fast i dag hörde vi den med Lennart Palm.

Den Bamse-hit som spelades i dag, ”Ut på äventyr”, har som förlaga ”Genom eld och vatten” med Sarek i Melodifestivalen 2003.

Fast ska vi hålla oss till sånt som barn gillar, vill jag för egen del framhålla ”Olyckans sång” med Ted Åström och Electric Banana Band.

Att Håkan Hellström ganska ofta förekommer i Melodikrysset, i dag med ”Äntligen på väg”, känns ganska självklart.

Men själv blir jag också glad när Eldeman spelar någon som man inte har hört på ett tag. Ett exempel ur dagens kryss: Brolle med ”Alla rosor har en tagg”.

Glad blir jag också, när Eldeman spelar riktiga schlager, sånger som slog.

Ett exempel från början av dagens kryss är Ulf Peder Olrogs ”Violen från Flen”.

Två andra gav Eldeman i form av en dubbelfråga. Som ljudillustrationer där spelades dels ”Om du nånsin kommer fram till Samarkand”, som jag själv helst minns med upphovsmannen, Thorstein Bergman, dels ”Gamla stan”, som Edvard Persson och Gideon Wahlberg gjorde i filmen ”Flickorna från Gamla stan”, 1934.

Då kommer vi också tämligen osökt över på den allra sista frågan i dag, den som illustrerades med ”Vart tar alla vackra flickor vägen?”, skriven av Karl Gerhard. Texten hittar du ovan under Kulturspegeln, Sångtexter, och som jag tidigare har påpekat, går kritiken i den av oss gubbar inte heller av för hackor.

7 kommentarer

  1. Tack för hjälpen med OM – den kom jag inte på idag, även om jag kände igen melodin. Men jag hittade liksom aldrig någon text till den bland mina stackars grå. Idag var det snudd på känsla av vår eftersom nästan all snö nu är borta. Tja, vår och vår…men inte vinter iallafall. Det finns hopp.

    Comment by Maggan — 2015 02 21 19:26 #

  2. Till Maggan: I mitt musikminne sitter texter och melodier till gamla schlager som berg.

    Men ber du mig återge någon av de låtar som förekom i schlagerdeltävlingen i kväll går jag bet, detta fast jag såg hela programmet och till och med förde lite anteckningar.

    Comment by Enn Kokk — 2015 02 21 22:45 #

  3. Håller med; jag såg också Mello igår men jag kommer inte heller ihåg en enda låttitel – jo förresten: Den första låten, Insomnia.
    Sen skulle jag nog inte ha skrivit det där om ’nästan vår’ igår, för inatt har det snöat och det är vitt på marken igen. Väldigt blöt snö är det å andra sidan, så den blir säkert inte långvarig.

    Comment by Maggan — 2015 02 22 17:09 #

  4. Mello är nog inget för oss!
    Inte ens en jojk kommer till nytta längre kanske dags att ha en panchisMello!

    Comment by Urban Sjölander — 2015 02 23 10:46 #

  5. Povel Ramel dyker påfallande ofta upp i tankarna, även om han inte är med. Förra gången var det snömannen Knappast Öman alias Rut Svensing, den här gången var det Gamle Stan (Laurel), som tjusat oss med sina filmer.

    Comment by Stefan H, Järfälla — 2015 02 23 14:54 #

  6. Till Stefan H: Ja, herregud – om det var du som gjorde Melodikrysset och hade såna ledtrådar, skulle du nog få veta att du levde.

    Comment by Enn Kokk — 2015 02 23 16:12 #

  7. Hej! Vi är tacksamma för all melodikryssmusikinformation som finns här och som vi studerar regelbundet. :-)
    En liten anmärkning idag:
    Ouvertyren vi hörde är typisk tidigromantik, det är alltså den okända operan från Rossini som gäller. Verdis opera har ingen ouvertyr. ;-)
    Hjärtliga hälsningar från fans i Emmaboda kommun!
    Kiki

    Comment by Kiki — 2015 03 02 11:37 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^