Ligger dödsskjutningarna bakom förändringarna i toppen av den danska partisympatiligan?

18 februari 2015 17:33 | Politik | Inga kommentarer

Nordstats partisympatimätning, utförd 9-15 februari, innehåller förändringar av ett slag, som skulle kunna tänkas spegla reaktioner på de uppenbart politiskt betingade dåden i København – det vore lättare att dra mer säkra slutsatser, om man kunde se om de här händelserna ändrade de tillfrågades partipreferenser. Nu får vi vänta på kommande mätningar för att se om de nya trenderna i toppen består.

Största parti i den här mätningen är åter igen det stora borgerliga oppositionspartiet Venstre med 24,5 procent mot 23,3 procent i det snitt som presenteras i Berlingske Barometer. Det är dock fortfarande en bit under partiets resultat i 2011 års val, 26,7 procent – det är siffrorna för de andra två stora partierna som är intressanta.

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti får i Norstats mätning ett anmärkningsvärt högt stöd, 23,6 procent, mot 20,7 procent i Barometern och 12,3 procent i valet 2911. Är den mycket höga siffran i den nu aktuella mätningen någorlunda korrekt, ligger det ju nära till hands att dra slutsatsen, att terrordåden har gett det här främlingsfientliga partiet ökad vind i seglen.

Det parti som i så fall främst har fått släppa till väljare är det ledande regeringspartiet, Socialdemokratiet, som nyligen med 23,3 procent i Barometern nosade på (och i någon enstaka mätning överträffade) sitt valresultat 2011, 24,8 procent. I den aktuella mätningen från Norstat har partiet med bara 21,0 procent halkat ner på tredje plats i den danska partiligan.

Inte heller partiets återstående regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre, verkar ha belönats för sin främlingsvälkomnande hållning. I den aktuella mätningen får partiet stöd av 6,2 procent mot 7,2 i den eftersläpande Barometern och 9,5 procent i valet 2011.

Deras avhoppade regeringspartner Socialistisk Folkeparti får både i den aktuella mätningen och i Barometern 6,6 procent, alltså märkbart under sitt valresultat 2011, 9,2 procent.

En del av tappet har SF gjort till rödgröna och feministiska Enhedslisten, som i valet 2011 stöddes av 6,7 procent. I Barometern noteras det här partiet för 8,5 procent, men 7,8 procent i Norstats mätning kan tydas som att partier av den här typen inte gynnas av händelser som de nu aktuella.

Men inte heller oppositionspartiet på den andra kanten i dansk politik, Konservative Folkeparti, har medvind i seglen. I den aktuella mätningen stöds det av bara 3,0 procent mot 4,2 procent i Barometern och 4,9 procent i valet 2011.

Intressant mot bakgrund av att Liberal Alliance skapades av Naser Khader är däremot att detta parti växer. I folketingsvalet 2011 stöddes det av 5,0 procent, men i Nordstats aktuella mätning är det uppe i 6,5 procent och i Barometern i 5,5 procent.

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^