Gallup inför norska kommunvalet

12 februari 2015 13:58 | Politik | Kommentering avstängd

Den 14 september, i vissa kommuner med början den 13 september, är det kommunalval i Norge.

Resultaten i lokala val varierar naturligtvis också där från region till region och från ort till ort, och antalet lokala partier och partier som inte lyckas ta sig in i Stortinget bidrar också till att göra det svårare att göra valprognoser.

Röstfördelningen blir inte identisk med den i ett stortingsval, men Norstat har i alla fall för NRK gjort en undersökning, som prognostiserar utfallet för de partier, som är representerade i Stortinget.

Arbeiderpartiet ökar med 2,6 procentenheter till 38,9 procent och stöds därmed av nästan dubbelt så många som de som stöder Høyre.

Høyre får enligt den här sammanställningen 22,3 procent, vilket är en tillbakagång med 1,4 procentenheter.

Högerpopulistiska Fremskrittspartiet ökar med 0,9 procentenheter till 12,4 procent.

Yttervänsterpartiet Rødt stöds i den här mätningen av 1,4 procent (- 0,1 procentenheter), men märk att ett parti av det här slaget kan ha ett helt annat stöd i en storstad som Oslo än i landsgenomsnitt.

Samma resonemang, fast omvänt, kan man föra om Senterpartiet, som främst är ett landsbygds- och jordbrukarparti. I landsgenomsnitt får SP 6,3 procent (+ 0,5 procentenheter).

Mer storstadsbetonat – relativt starkt i Oslo – är åter igen Miljøpartiet De Grønne, som i landsgenomsnitt får 3,5 procent (- 0,6 procentenheter).

Också Sosialistisk Venstreparti har åtminstone tidigare varit relativt starkt i bland annat huvudstaden och bland invandrare (delvis sammanfallande). Enligt den här mätningen får SV stöd av 4,1 procent (+ 0,1 procentenheter).

Arbeiderpartiet har ju sedan tidigare ett etablerat samarbete med ett av mittenpartierna, Senterpartiet, och när det gäller att skapa regeringsdugliga majoriteter på lokal nivå är ju heller inte de återstående två mittenpartierna bundna till att stödja ett blått-blått styre. Så i NTBs artikel om den här undersökningen sträcker AP-ledaren Jonas Gahr Støre ut handen både till Venstre och Kristelig Folkeparti.

Liberala Venstre får i den här undersökningen stöd av 3,5 procent, vilket är en tillbakagång med 1,4 procentenheter.

Och Kristelig Folkeparti ökar med 0,1 procentenhet till 5,4 procent.

* * *

I efterskott – jag har läst en kommentar i Dagens Nærinsliv – har det visat sig att Norstat har räknat fel på bland annat stödet för Høyre, som har ett högre stöd, och Fremskrittspartiet, som har ett lägre stöd än vad som anges ovan.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^