Regeringssamarbete högerut sänker estniska (S)

9 februari 2015 13:18 | Politik | Kommentering avstängd

Inträdet i en regering, som leds av det delvis nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), har inte stärkt stödet för de estniska Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond – tvärt om. Opinionssiffrorna för det länge framgångsrika socialdemokratiska partiet sjunker mätning för mätning och är nu, i en alldeles färsk mätning från Turuuuringute AS, nere på låga 16 procent, vilket är lägre än resultatet i förra valet, 17,1 procent. Då ska man veta att estniska (S) tidigare har legat något tiotal procentenheter högre och i enskilda mätningar rent av varit landets största parti.

Den socialdemokratiske partisekreteraren, Indrek Saar, har egentligen ingen bra förklaring på den här nedgången – hoppas till och med på att valet ska resultera i en regering, ledd av den socialdemokratiske partiledaren Sven Mikser – men ger ändå indirekt en rimlig förklaring i sin kommentar till Keskerakonds, Centerpartiets, opinionsframgång: den, tror Saar, har sin orsak i att ”folk vill ha ett samhälle som har ett mer mänskligt ansikte och som är mer socialt rättvist”.

Edgar Savisaars lätt vänsterpopulistiska och av flertalet av Estlands ryssar stödda centerparti stöds enligt den här undersökningen av 26 procent. (I förra valet stöddes partiet av 23,3 procent.)

Det nyliberalt anstrukna Reformierakond (Reformpartiet), som leder regeringen, klarar sig betydligt bättre än Socialdemokraterna och får i den här mätningen 22 procent. Men det är långt från det mycket höga stöd partiet tidigare har haft – i senaste riksdagsvalet fick partiet till exempel 28,6 procent av rösterna.

Reformpartiet hade tidigare regeringssamarbete med det kristna, socialkonservativa och estnationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), som i förra valet hade stötts av 20,5 procent av väljarna men som gradvis tappade i popularitet. Inte heller nu, i opposition, har IRL vunnit tillbaka den styrkan, men dess aktuella stöd, 15 procent, ligger obehagligt nära sossarnas i den nu genomförda opinionsmätningen.

Också den här mätningen indikerar, att ytterligare två borgerliga partier kan vara på väg att forcera den estniska femprocentsspärren.

Både Vabaerakond (Fria partiet) och Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa Folkpartiet) får sex procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^