Norge: Arbeiderpartiet ensamt större än regeringen och dess stödpartier

8 februari 2015 15:12 | Politik | 2 kommentarer

Det går inte så bra för den blå-blå regeringen i Norge: En kaotisk debatt om förbud mot tiggeri, som till slut inte ändade i det landsomfattande förbud regeringen ville ha. Striden om försäljning av statliga företag, som i stort sett ändade i status quo. Strid med miljörörelsen om oklara miljömål. Strejken mot arbetsmiljölagen. Debatten om asylbarnen och en del annat.

Det här med all sannolikhet satt sina spår i den senaste opinionsmätningen, gjord av Nordfakta för Klassekampen och Nationen. Enligt den får de båda partier som sitter i regeringen, Høyre och Fremskrittspartiet, sammanlagt bara 34,3 procent. Här hjälper det inte ens om man räknar in de båda mittenpartier, som formellt stöder (men ofta obstruerar) regeringens förslag. Arbeiderpartiet skulle, om den här undersökningen vore ett valresultat, ensamt få fler stortingsledamöter, 79, än regeringen och dess båda stödpartier i Stortinget tillsammans, 78.

Arbeiderpartiet ökar med 1,2 procentenheter till 41,3 procent, vilket är långt över partiets resultat i stortingsvalet 2013, 30,8 procent.

Sosialistisk Venstrepartis fortsatta öde i Stortinget är även enligt den här undersökningen osäkert. Partiet minskar med 0,6 procentenheter till 3,8 procent och ligger därmed inte bara under sitt valresultat 2013, 4,1 procent, utan också under fyraprocentsspärren.

Men det är alltså Arbeiderpartiet som ökar, inte yttervänsteralternativet Rødt, som i den aktuella mätningen stöds av 1,2 procent (- 0,2 procentenheter). I förra valet fick det här partiet 1,1 procent av rösterna.

Inte heller lyckas Miljøpartiet De Grønne, som i Norge inte tar ställning i blockpolitiken. Det här partiet, som i stortingsvalet 2013 stöddes av 2,8 procent, får här stöd av 2,9 procent, – 0,4 procentenheter om man jämför med förra mätningen i serien.

Men Arbeiderpartiet kan vid en kommande regeringsbildning säkert få stöd av Senterpartiet, som det bildade regering tillsammans med fram till valet 2013. Senterpartiet backar visserligen i den aktuella mätningen med 1 procentenhet, men befinner sig med 5,1 procent tryggt ovanför spärren. I valet 2013 samlade partiet stöd av 5,5 procent.

Norska media spekulerar också i att Arbeiderpartiet kunde tänkas få Kristelig Folkeparti att byta sida. I valet 2013 fick det här partiet stöd av 5,6 procent. I den aktuella mätningen lägger 4,5 procent sin röst på KrF, vilket jämfört med förra mätningen innebär en minskning på 0,5 procentenheter.

Den sittande regeringens andra stödparti i Stortinget, liberala Venstre, som i valet stöddes av 5,2 procent, låg ett tag under spärren men ökar nu med 1,1 procentenheter till 4,9 procent.

Återstår så de båda partier som formellt sitter i regeringen.

Høyre tappar 0,7 procentenheter och stöds nu bara av 21,9 procent mot 26,8 procent i valet 2013.

Regeringskollegan Fremskrittspartiet ökar enligt den här undersökningen med 0,5 procentenheter, men det resultat partiet då landar på, 12,4 procent, ligger fortsatt långt under partiets resultat i stortingsvalet 2013, 16,3 procent.

Värt att notera i artikeln om den här undersökningen i Klassekampen är också att Arbeiderpartiet i Trøndelag stöds av hela 57 procent och att regeringspartiet Fremskrittspartiet i samma landsdel stöds bara av 2 procent.

2 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

  1. Skönt att höra att inte de kloka norrmännen anammat det svenska nyliberala vansinnet. Det är också modigt av dem att stämma i bäcken när det gäller tiggarturismen. Rumänien måste ta ansvar för sina invånare eller kastas ut ur EU.

    Comment by Jan — 2015 02 08 17:13 #

  2. Till Jan Galfvensjö: Fast till det sista måste man tillägga, att det opinionsmässigt framgångsrika Arbeiderpartiet hörde till dem som satte P för den blå-blå regeringens tilltänkta förbud mot tiggeri.

    Comment by Enn Kokk — 2015 02 08 17:41 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^