Finland: Slut på Centerns uppgång?

8 februari 2015 13:39 | Politik | Kommentering avstängd

De finländska gallupundersökningarna om politiska sympatier ger sins emellan något olika resultat.

När det gäller den senaste av dem, Tiettoykkönens för Iltalehti, har jag också tillgång bara till resultaten för de fyra största partierna.

Störst i den här unersökningsserien är fortfarande Suomen Keskusta (Centern) med 25,4 procent. Men jämfört med förra mätningen har partiet minskat med 1,2 procentenheter. Dock ligger partiet, nu i opposition, skyhögt över sitt valresultat 2011, 15,8 procent.

Enligt den här undersökningen har det ledande regeringspartiet Kokooomus (Samlingspartiet) upphört att tappa väljare och får nu stöd av 17,8 procent mot 17,7 procent i november. Men det är fortsatt en bra bit under valresultatet 2011, då partiet med 20,4 procent blev största parti.

Därmed är Samlingspartiet enligt den här undersökningen också något större än Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska partiet), som backar med en knapp procentenhet och nu stöds av 16,5 procent.

Populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna) går det fortsatt utför med. Partiet får nu 15,3 procent mot 15,7 procent i förra mätningen och 19,1 procent i förra valet.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^